Tévedtem a Bitcoinnal kapcsolatban

2011-10-08

Szerző: Seth King

Kezdettől fogva elleneztem a Bitcoin pénzként való használatát; ostobaságnak tűnt az elképzelés, hogy egy újabb fedezetlen pénzzel váltsuk fel a jelenlegi, szintén fedezetlen pénzünket. Valószínűtlennek tűnt, hogy felvehetné a versenyt a FED bankjegyeivel, és képtelenségnek, hogy bármilyen téren is jobb lehetne az ezüstnél. Azt hittem, hogy a Bitcoin egy veszélyes és bizonytalan pénz, amit most egyszerűen csak felkaptak, de ami végső soron biztos kudarcra van ítélve. Most azonban már látom, hogy tévedtem.

Azelőtt, valahányszor nyilvánosan kritizáltam a Bitcoint, mindig volt egy olyan zavaró érzésem, hogy talán csak a tudatlanság beszél belőlem…? Így végül – néhány héttel ezelőtt – rászántam magam, és komolyan elmélyedtem a Bitcoin rejtelmeiben. Ennek pedig meg is lett az eredménye, mivel végül sokkal több mindent tudhattam meg, mint amit reméltem. Nem csak a rendszer belső működésével kerültem képbe jobban, de tájékozódhattam afelől is, hogy pontosan mi is fedezi a Bitcoint.

Érdekesnek találom az osztrák-libertariánus közösség megosztottságát a Bitcoin kérdésében. Mind a támogatói, mind pedig az ellenzői rendszeresen idézik például Mises-t az álláspontjuk alátámasztására. Számomra azonban az abszolút döntő érvnek az bizonyult, hogy az érték nem adott, hanem tulajdonított. A szubjektív értékelmélet rám bízta a döntést, hogy kívánatosnak tartom-e a Bitcoint vagy sem, és egy ideig nem is tartottam annak, mivel a tájékozatlanságom miatt nem volt világos előttem, hogy pontosan mi is fedezi. Ez a probléma azonban már nem áll fenn.

Anélkül, hogy túlságosan elvesznék a részletekben, számomra az egyik lényegi információt az az értesülés jelentette, hogy a bányászok nem csupán teljesen értelmetlen számításokat végeznek az új bitcoinok kibányászása érdekében, hanem egyrészt a többi bitcoin-felhasználó tranzakcióit dolgozzák fel, másrészt pedig egyben a rendszer biztonságát is szavatolják. Ehhez kell a roppant számítókapacitás és emiatt olyan nagy az áramfogyasztás. Enélkül azonban egyáltalán nem is működhetne a rendszer. Persze az “áram(fogyasztás-)fedezet” még nem feltétlenül elég meggyőző gondolat ahhoz, hogy az ember Bitcoin-pártivá váljon; számomra sem volt az, ezért tovább vizsgálódtam.

Ugyanazt tettem tehát a Bitcoinnal is, mint amit annak idején az anarchizmussal: néhány évvel ezelőtt, mielőtt anarcho-kapitalistává váltam volna, készítettem egy listát azokról a dolgokról, amiktől féltem, hogy bekövetkeznének egy állammentes társadalom kialakulása esetén. Olyan tételek szerepeltek rajta, mint például tömeggyilkosság, rablás, nemi erőszak, birtokháborítás, emberrablás, stb. . Ahogy összeírtam a listát, rá kellett döbbenjek, hogy e félelmeim mindegyikét napi rendszerességgel hajtják végre különböző államok kormányai világszerte. Egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogyan lehetne még rosszabb a helyzet az intézményesített állami bűnelkövetés nélkül – így hát csatlakoztam az anarchista táborhoz.

Ugyanez volt a helyzet a Bitcoinnal kapcsolatos félelmeimmel is – melyek közül a legnagyobb a pénz vásárlóerejének elvesztése volt. Azt hittem, hogy egy napon a bitcoin árfolyama menthetetlenül nullára zuhan, én meg ott állok majd az immár semmit sem érő bitcoinjaimmal és nézek. Összevetve azonban ezt mindazzal, amit a FED bankjegyeiről tudtam, rájöttem, hogy ezek a félelmeim alaptalanok. És bár lehet, persze, hogy a bitcoin sem lesz itt örökké, de ugyanez a helyzet az állami pénzzel is.

Az igazsághoz hozzátartozik persze az is, hogy jelenleg sincsenek túl nagy bitcoin-készleteim. Ha egy nap bármilyen oknál fogva is, de valóban összedőlne a rendszer, úgy néhány száz dollárt veszítenék – de mielőtt ez bekövetkezne, még mindig átválthatnám a bitcoin-megtakarításaimat aranyra vagy ezüstre. Mi több, az esetleges veszteségeim nagy valószínűséggel eltörpülnének a Bitcoin fennállása során a rendszer által összegyűjtött megtakarításaim mellett (mivel az mentesít mind a PayPal, mind pedig az állam legalizált és intézményesített rablása alól).

A Bitcoin alaposabb megértésére fordított időm és energiám éppúgy enyhítette az azzal kapcsolatos félelmeimet, mint ahogy általában a lőfegyverektől rettegő ember is hajlamos újragondolni a fegyvertartással kapcsolatos nézeteit azt követően, ha valaki már egyszer sikeresen elráncigálta a lőtérre, és ténylegesen a kezébe nyomott egy pisztolyt, hogy ugyan próbálja már ki a céltáblán. Ha tehát te is hasonló helyzetben vagy épp, és bizalmatlansággal vagy gyanakvással viseltetsz a Bitcoin iránt, akkor javaslom, hogy töltsd le a kliensprogramot, telepítsd és játszadozz el vele egy kicsit. Olvass utána egy kicsit a rendszernek, tájékozódj és próbáld ki. Azt hiszem, igen kellemes meglepetésben lesz részed.

Forrás: Daily Anarchist

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.