Bitcoinnal a szegénység ellen

2013-12-02

Szerző: Angela Davis

Georgios Papadopoulos közgazdász és filozófus, aki a pénz és annak a társadalmi-közgazdasági funkcióit kutatja. Állítása szerint “a bitcoin kellően nemzetközi, és vannak ötletek arra is, hogyan lehetne felhasználni a szegénység visszaszorítására a kevésbé fejlett országokban. Ennek egyik legkézenfekvőbb módja, ha a gazdagabb országokban dolgozó emigránsok bitcoinban utalják haza a pénzt a családjuknak, megkerülve így a bankok és különböző vállalatok rablással felérő nemzetközi tranzakciós díjait.” A The Voice of Russia exkluzív interjúban kérdezte Papadopoulos urat erről a témáról.

Tekintve, hogy a bitcoin de facto nem egy pénznem, csak beváltható hagyományos fizetőeszközökre, hogyan monetizálható a legjobban?

A legkézenfekvőbb módja ennek véleményem szerint az, ha az ember egyszerűen elfogad bitcoinos fizetést az általa kínált termékekért vagy szolgáltatásokért. Erre azonban sokaknak nincs igazi lehetőségük. Ezért tehát a legtöbben egyszerűen ellátogatnak egy váltóra és a bankszámlájukról vagy a hitelkártyájukról átutalt hagyományos pénzen vesznek bitcoint.

Meg kell jegyezzem azonban, hogy jelen pillanatban nem lenne okos dolog bitcoint vásárolni, tekintve az árfolyam éppen aktuális, igen kényes helyzetét. Jelenleg a csalók is éppen olyan fokozott intenzitással tevékenykednek, mint a spekulánsok, így egyébként is ajánlott a fokozott óvatosság. Vannak azonban megbízható váltók is szép számmal, köztük egy rubel-alapon működő orosz is, és a fejlett világ szinte minden pontján vannak egyéni kereskedők, akiktől szintén vehetsz bitcoint a pénzedért.

Nagyon erős sarkítással mondhatjuk azt, hogy egy bitcoin betűk és számok véletlenszerűen generált halmaza, és csak adott, véges mennyiségben kerülnek kibocsátásra. Mire számííthatunk e határ elérésekor?

Valóban korlátozott a valaha is kibocsátható bitcoinok összmennyisége. És ami azt illeti, a bitcoin egész koncepciójának is pontosan ez a lényege, a korlátozott készlet. Minél előrébb haladunk az időben, annál kevesebb bitcoin kerül kibocsátásra – ennek a pontos ütemét pedig bárki megnézheti előre már most is. A jövőben már 12.054.000-nél is kevesebb bitcoin kerülhet csak kibocsátásra.

Ami pedig egyben ad egyfajta magyarázatot a bitcoin értékének exponenciális növekedésére is, mivel mindenki számára tudvalevő, hogy az idő előrehaladtával egyre kevesebb bitcoin kerül majd kibocsátásra – és mivel azonban ezzel együtt az irántuk mutatkozó kereslet viszont folyamatosan nő, ezért a kettőből logikusan következik, hogy az értékük is ezzel arányosan fog növekedni.

Ami egyébként egy figyelemreméltó különlegessége is a bitcoinnak egyben: ahelyett, hogy egy konkrét pénzhez, így például az euróhoz vagy a dollárhoz kötötték volna az értékét, inkább egyszerűen meghúztak egy határt, aminél több bitcoin soha, semmiképp nem kerülhet kibocsátásra, és ezáltal biztosították az értékét.

Egyre népszerűbbé válik a bitcoin Kínában is, amint arról egyre gyakrabban hallhattunk-olvashattunk a hírekben a közelmúltban. Milyenek az esélyei a bitcoinnak a tényleges globális elterjedésre?

Való igaz, és az egyik legnagyobb kínai webes szolgáltató, jelesül a Baidu már el is fogad bitcoinos fizetést. Úgy gondolom azonban, hogy a rendszer iránt mutatkozó hirtelen, felfokozott érdeklődés legfőbb okát ott is az árfolyam-erősödésben, a spekulációs és a remélt gyors pénzkereseti lehetőségben azonosíthatjuk. Amíg tehát fújják tovább a lufit és a média is csinálja körülötte a felhajtást és még többen figyelnek fel a pénzre, addig természetesen világszerte is egyre többeket hozhat lázba a lehetőség, akik aztán szintén vehetnek is bitcoint.

Megjegyzésre érdemes és elgondolkodtató részlet azonban az is, hogy a bitcoin egyfelől lehet persze egy igen érdekes pénzügyi eszköz és befektetési avagy spekulációs lehetőség is, de másfelől ugyanígy használhatnánk valós pénzként, konkrét összegek átutalására, konkrét termékek és szolgáltatások megvásárlására. Ebben az értelemben pedig kiváló eszköze lehetne a nemzetközi utalásoknak is, a bankok és más pénzügyi közvetítők teljes kihagyásával. Ily módon pedig egyben olyan embereknek is hozzáférést nyújthatna a pénzügyi rendszerhez, akiknek ilyen vagy olyan okok miatt nem áll rendelkezésükre vagy nincs is az elérhetőségükben a hagyományos bankrendszer.

Így tehát például az úgynevezett fejlődő világban dolgozó emigránsok bitcoinban is utalhatnának haza pénzt a családjuknak, és így már nem lesznek rászorulva a hagyományos bankrendszerben lebonyolított nemzetközi utalások extra tranzakciós díjainak megfizetésére. Lényegében tehát a bitcoin révén adott a lehetőség egy komplett alternatív, globális pénzátutalási rendszer kiépítésére.

Forrás: The Voice of Russia

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.