A Bitcoin előnyei pontokba foglalva

2012-01-02

Szerző: genjix (Amir Taaki)

Valahányszor a Bitcoinról beszélek valakivel, mindig ezeket a pontokat tartom szem előtt – viszont csak akkor fejtem ki bővebben bármelyiket is, ha látom a másikon, hogy valóban érdekli. Csak ismertetésre, bemutatásra elég pár mondat is mindegyikről. Hasonlóan a szintén rengeteg különböző elgondolásból és elképzelésből felépülő hiedelemrendszerkhez, a Bitcoin jelentőségét is csak úgy érzékeltetheted igazán, ha megmutatod, hogy a rendszer nem csak egy vagy két elszigetelt előnyt kínál, hanem komplett, valóságos svédasztalát nyújtja a történelemben még eddig soha nem tapasztalt újdonságoknak.

* Szabad és decentralizált

– Bár a decentralizáció előnyei nem feltétlenül nyilvánvalóak első hallásra, azt mégis érdemes kiemelni, hogy a decentralizált szerkezet egyben korrumpálhatatlanságot is jelent. Ilyesmire pedig még soha korábban nem volt példa a pénzrendszerek terén.

* Folyamatos működés

– Nincsenek banki szabadnapok és hétvégi szünetek. A Bitcoin folyamatosan működik; amíg az internet működik valahol a világban, addig a Bitcoin is.

* Nemzetköziség

– A Bitcoin határtalan. Nem diszkriminálja vagy osztályozza a felhasználóit származás, állampolgárság vagy földrajzi helyzet alapján.

* Ingyenes/olcsó

– Jelen pillanatban is küldhetnék akár több tízezer dollárt is bárhova a világba teljesen ingyenesen/mikroszkopikus tranzakciós díjakkal.

* Új adatvédelmi modell

– A bitcoin biztosítja a névtelenség lehetőségét a kereskedői oldalakon is. Csak akkor férhet hozzá bárki is az ember személyes információihoz, ha ő maga adja meg azokat önkéntesen.

* Átlátható rendszer

– A Bitcoin 100%-ban átlátható – annak ellenére is, hogy felhasználók nem kötelesesk felfedni a tárcájukat. Ettől függetlenül azonban a rendszerben lebonyolított valamennyi tranzakció aprólékos részletességgel nyilván van tartva a kezdetektől fogva, bárki által hozzáférhetően és áttekinthetően, biztosítva így a teljes nyitottságot.

* Felosztható

– Jelenleg minden egyes bitcoin 8 tizedesjegyig osztható, később pedig talán majd még tovább. A Bitcoin valós lehetőséget biztosít mikrotranzakciók lebonyolítására. Ily módon a Bitcoin nem csupán fejleszti a jelenlegi módszereket, de teljesen új piacokat is létrehozhat, amelyeknek drámai hatásuk lehet a társadalomra (média, netes kultúra, crowdsourcing, adakozás).

* Biztonságos

– A Playstation elleni támadás során 77 millió felhasználói fiók kompromittálódott, ami több, mint a bolygó teljes lakosságának 1%-a. Akinek ott és akkor ellopták a hitelkártyaadatait, annak könnyen meg is lovasíthatták a pénzét. Míg ha az ember bitcoinban fizet, semmi ilyesmitől nem kell félnie. Vannak persze csalásvédelmes szolgáltatások, de ezeket általában már az ügyfelek pénzéből finanszírozzák.

– A Bitcoin a legfejlettebb kódoló eljárásokat alkalmazza. A még alulfejlett kereskedői oldalak persze nem feltétlenül teljesen biztonságosak, de ha egy veszélyes helyen adod meg a hitelkártya-számodat, akkor sem a Visát vagy a Masercardot hibáztatod, ha a szóban forgó nem biztonságos oldalról ellopják az adataidat. Maga a Bitcoin protokollja nagyon is biztonságos – olyannyira, hogy a teljes társadalmi infrastruktúránkat könnyebb lenne meghackelni és összeomlasztani, mivel még az is gyengébb rendszerekre épült, mint a Bitcoin.

* Gyors átutalások

– Kivétel nélkül minden kifizetés lebonyolításra kerül legkésőbb egy órán belül, földrajzi távolságtól teljesen függetlenül. A Bitcoinnal nincs többé kiszolgáltatva az ember a förtelmesen rossz hatásfokú, több napos vagy hetes csúszásokkal dolgozó banki rendszereknek. Bárki, aki próbált már külföldre utalni pénzt, vagy járt már külföldön, tudhatja, milyen nehézségekbe ütközhet ilyenkor (nemzetközi ügyekben) a hagyományos rendszereknél.

* Nincs visszatérítés

– A visszatérítéses csalások miatt jelenleg nem lehetséges a digitális árucikkek normális, nyugodt, biztonságos forgalmazása. Mivel azonban a Bitcoinnál egyáltalán nincs visszatérítés, ezért alapjaiban lehetetlenít el minden ilyesféle csalást.

* Hatékony és környezetbarát

– A piacorientált infrastruktúra (a folyamatos algoritmikus újrabeállítás miatt egymással versenyezni kénytelen résztvevők) gondoskodik a költségkímélő és hatékony működésről, és a rendszer pénzügyi ösztönző mechanizmusai is folyamatosan a minél hatékonyabb tranzakciófeldolgozási eljárások felé terelik az embereket, folyamatosan mérsékelve így az áramfogyasztást.

Köszönet Donald Normannek, akivel közösen dolgoztuk ki ezt a listát az elmúlt hónapok során.

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.