Bitcoin egy amerikai sorozatban

2011-12-20

Szerző: genjix

A “The Good Wife” c. amerikai sorozat január 15-én, vasárnap esedékes epizódja a “Bitcoin for Dummies” (utalva a magyarul “Tantusz” néven futó könyvsorozatra; a “for Dummies” eredeti jelentése: “ostobáknak”) címet kapta, és ennek megfelelően a kedvenc decentralizált kriptopénzünk körül is fog forogni, bár persze elmaradhatatlan dramatizálásokkal és sztereotípiákkal. Viszont mindenféleképpen megismerteti a bitcoint mintegy 13 millió tévénézővel (a sorozat eddigi nézettségi adatai alapján).

A cselekmény rövid összefoglalása a SpoilerTV-ről: “Alicia elvállalja egy ügyvéd kollégája védelmét, akit azért tartóztattak le, mert nem hajlandó elárulni egy névtelen ügyfele személyazonosságát, aki illegálisan feltalált egy új online pénzt.” Az epizódban felbukkan az Amerikai pite és a True Blood egy-egy szereplője is.

Ami pedig a sztereotípiákat illeti, valóban alapos munkát végeztek az alkotók, a még a szereplőválogatáshoz megfogalmazott kiírásokban ott van minden:

DYLAN – 34-45 éves, alulöltözött ügyvéd-tréfamester, zseniális, szerethető, kissé gyerekes; ő képviseli az online pénz, a Bitcoin alkotóját, és rá gyakorol nyomást a Kincstári Minisztérium, hogy fedje fel az ügyfele személyazonosságát.

ELAINE – 30-35 éves, csodaszép, rendkívül intelligens, kissé huncut, MIT-s asztrofizikus, akit már a Tíz Legdögösebb Geek Nő közé is beneveztek. Igazi ritkaság ő a kriptográfia területén, és rendkívül népszerű is a kriptográfusok legrangosabb rendezvényén, a Crypto-Con-on.

BAO – 26-35 éves, kínai férfi, zseniális, de nagyon szégyenlős, könnyen zavarba hozható és könnyen is szeret bele a lányokba. A Nankai Egyetem asztrofizikusa, talán (vagy talán nem) a Bitcoin valódi alkotója.

TOM – 30-42 éves, komoly, öltönyös férfi, az USA Kincstári Minisztériumának szövetségi ügynöke, aki Dylanre ragadva igyekszik kiszedni belőle a Bitcoin alkotójának kilétét.

ALEX – 28-35 éves, ideges férfi, egy kis szálloda menedzsere, aki vallomással tanúsítja, hogy a szállodájában valóban volt egy olyan promóciós akciójuk, melynek keretében egyebek mellett bitcoint is elfogadtak fizetségül.

Tudjuk persze, hogy a tévé az tévé, és nem is lehet ennél többet várni tőle, de azért valamennyire még így is csalódás azt látni, hogy gyakorlatilag egy az egyben a klasszikus sztereotípiákra építenek mindent – holott az igazi hackerek is ugyanolyan sokfélék és sokszínűek, mint bárki más. Sokan közülük kifejezetten szenvedélyesek, és nem csak a “felnőttek játékszereként” kezelik a technikát és az azzal való bütykölést, hanem valóban tisztelik és a társadalmi változás felszabadító eszközének tekintik.

A legmesszebb talán az antiszociális, örökké magányos ázsiai geek figurája esik a valóságtól, és egyben ez is alacsonyítja le a legjobban mindazt, amit a valódi programozók képviselnek. A saját tapasztalataim is egyértelműen azt mutatják, hogy a fejlesztőknek karizmatikus személyiségre van szükségük, és jól kell tudniuk bánni az emberekkel.

De akárhogy is, maga a publicitás mindenképp jó, és bizonyára ez is sokat lendít majd a bitcoin terjedésén!

Forrás: BitcoinMedia

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.