Bővebben az árfolyam kitöréséről

2012-01-08

Szerző: S3052

0,003$-ról indult az árfolyam a bitcoin-kereskedés kezdetén, 31,89$-ra hágott 2011 júniusában, majd 4,5 hónap alatt mindössze 2$-ra zuhant vissza 2011 novemberére. Ezen a ponton a Bitcoin felett vert harangoktól volt hangos a média, a legtöbben halottnak nyilvánították a rendszert.

A novemberi mélypontot követően azonban az árfolyam ismét emelkedni kezdett, ami végül a 2$-os kiinduló szinthez képest 300%-ot is meghaladó növekedést eredményezett, elvezetve így a jelenlegi, 6-7$-os szinthez. Most pedig már arról szól a fáma, hogy a mostani árfolyam-emelkedés a 2010 áprilisától 2011 júniusáig tartónál is erőteljesebbnek bizonyulhat. Az első nem kevesebb, mint 10.630-szoros növekedést eredményezett (0,003$-ról 31,89$-ra). A legkiélezettebb, 2011 márciusától júniusig tartó szakaszban valósággal megrohanták a befektetők a váltókat, hogy minél több bitcoint vehessenek.

És hogy miért is lesz ez a második növekedés nagy valószínűséggel gyorsabb, mint az első? Ennek három fő okát nevezhetjük meg:

1.) Az alapok most erősebbek, mint valaha.

* Ma már sokkal több bitcoinos üzlet működik, mint 2011 tavaszán. A BitcoinDeals.com például több, mint 370.000 terméket kínál Armani és Gucci illatoktól HP- és Cisco-elektronikáig, amelyek normál és fizikai (Casascius.com) bitcoinokkal egyaránt megvásárolhatóak – de van még számtalan másik bitcoinos kereskedő is.

* Sikerrel zárult a 2011 novemberében megtartott Európai Bitcoin-Konferencia, olyan nagy nevek és előadók részvételével, mint például Rick Falkvinge és Max Keiser, amely utóbbi bejelentette, hogy az idei év folyamán nem kevesebb, mint egymillió új felhasználóval kívánja bővíteni a Bitcoin felhasználótáborát.

* A média is újra pozitív hangon számol be a Bitcoin visszatéréséről.

2.) Optimisták a szakértők is

* Az elemzők is bizonyítottnak látják ennek az új, második felívelésnek a lendületét. Az Elliot-hullámelmélet szerint a második hullám általában erősebb, mint az első – ez pedig szintén alátámasztja azt a lehetőséget, hogy még a 31,89$-os 2011 júniusi csúcspontot is meghaladhatjuk.

3.) Pszichológiai változások

* 2011 tavaszának és nyarának számos megpróbáltatását – váltóhackeket és biztonsági hibákat, csalásokat, stb. – követően a bitcoint használó oldalak (és magának a hivatalos Bitcoin-kliensnek a) biztonsági rendszere is sokat fejlődött, aminek következtében pedig az emberek is jobban bíznak már a Bitcoinban, mint valaha.

* Optimistábbak lettek a befektetők is, egyre többen látják derűsen a Bitcoin jövőjét (az online szavazásunk tanúsága szerint a szavazók nem kevesebb, mint 78,9%).

Bitcoin-kereskedelem

Egyre több a váltó. Ha már egyszer felvitt az ember valamennyi pénzt a váltónál nyitott egyenlegére, úgy onnantól alapvetően ugyanúgy kereskedhet bitcoinnal, ahogyan máshol részvényekkel, arannyal, ezüsttel vagy más pénzekkel és árucikkekkel. Csak lead egy rendelést, meghatározza a határértékeket, majd végrehajttatja az ügyletet. Mindez mindössze néhány másodperc műve.

Szabályozott váltókon, az eTrade-hez, az ameritrade-hez és másokhoz hasonló online brókereken keresztül azonban (egyelőre) nem lehet még bitcoinnal kereskedni. A hagyományos pénz bejuttatása a bitcoin-váltókra pedig bizony időbe telik – akár napokba is. Ha ez idő alatt is emelkednek az árak, úgy máris számos lehetőségről maradhat le az ember. Pontosan ezért is volt olyan nagy “verseny” 2011 tavaszán: mindenki igyekezett megtalálni a lehető leggyorsab módját a pénze váltókhoz való eljuttatásának.

Nem csoda tehát, hogy ekkoriban a Bitcoin fórumainak egyik legnagyobb kérdése is éppen az volt, hogy “hogyan juttathatom el a pénzemet gyorsabban az MtGoxra?”. Ízelítőül íme csak két komment a fórumról:

Vicces, hogy egyesek hetek óta szeretnének ugyan bitcoinba fektetni, de még 1%-ot sem hajlandóak megfizetni azért, hogy eljuttassák a pénzüket a leglikvidebb váltóra – miközben az ár meg egyre magasabbra száll. Hol van az az 1% 1460% nyereséghez képest mindössze 5 hét alatt? – május 14.

Biztos a dwolla/gox-pénz beáramlására várnak a vevők.” – Május 18.

Az előző évtized aranyversenye

Ha értékőrzésről esik szó, a bitcoin sok tekintetben hasonlít az aranyhoz. Akár azt is mondhatnánk, hogy a bitcoin a virtuális, avagy a “2.0-s” arany.

A 2003-elején indult nagy roham róta az Exchange Traded Funds megtöbbszörözte a fizikai aranykészleteit – ezzel együtt pedig az arany ára is 1900$-os magaslatba szökött a kezdeti 200$-ról, a tőke beáramlásával majdnem tökéletesen párhuzamosan.

(A grafikonok a Kitco.com-ról származnak.)

Melyik eszköz volt erősebb 2011-ben, a bitcoin vagy az arany? Erre a kérdésre a bitcoin/arany arány adja meg a választ. Amint az a lenti grafikonon is jól látható, a bitcoin teljesítménye felülmúlta az aranyét, és nagy valószínűséggel a legtöbb (ha nem az összes) többi pénzügyi eszközt is a bitcoin-kereskedelem 2010 áprilisi kezdete óta.

Míg az aranyroham végre megpihent egy kicsit az elmúlt hónapok során (1900$-ról visszaesett 1600$-ra), a bitcoin csak most kezd újra fellendülni.

Bitcoin-roham

A jövő előrejelzésének gyakran az az egyik leghatékonyabb módja, ha ismétlődő mintákat keresünk a múltban. A volumen-ártrendet szemügyre véve jól láthatjuk, hogy 2010 őszén is volt egy nagy fellendülés (17-szeres növekedés), majd 2011 tavaszán is (65-szörös), amint azt a lenti grafikon is jól mutatja. Ezekkel az áremelkedésekkel együtt az árvolumen-trend is növekvő, a kínálatot meghaladó keresletet jelzett a váltókra áramló pénz nyomán.

Véleményünk szerint a legtöbb jel arra mutat, hogy új csúcsra/rekordra számíthatunk a bitcoin árfolyamában. Aminek pedig legvalószínűbb következménye egy újabb bitcoin-verseny, amely feltehetőleg már be is indult. Mert bár a novemberi mélypont óta már több, mint 300%-kal erősödött az árfolyam a jelenlegi 6-7$-os szintre, a 2011 júniusi 31,89$-tól még mindig messze van. Még ha jelenlegi rendszer csak ezt a csúcsot is akarja elérni újra, még az is további 4-5-szörös növekedési potenciált jelent.

És ha mindezt tágabb kontextusba helyezzük, így például az euró nem esélytelen lerobbanásával és pénzpiacok tovább terjedő káoszával, úgy a bitcoin egyenesen a létező legjobb és legértékállóbb pénzügyi eszköznek bizonyulhat, felülmúlva még akár az aranyat is.

-S3052

Figyelem: Ez a cikk nem befektetési tanácsadás. Bár a bitcoin valóban válhat akár a pénzügyi világ legjobb befektetésévé is, ezzel együtt jelentős kockázatokat is hordoz magában, és ahogy minden más pénzügyi eszközön, úgy ezen is veszíthet az ember. Mindig alaposan vizsgálódj és tájékozódj befektetés előtt, és kérd ki a pénzügyi tanácsadód véleményét is. A hosszú távon sikeres kereskedelemhez vagy pozitív befektetésekhez el kell fogadni a hibákat és a bizonytalanságokat is a jövőre vonatkozó előrejelzésekben. S3052 maga is rendelkezik bitcoinnal és időről időre kereskedik is. Soha ne fektess be annál többet, aminek még akár a teljes elvesztését is megengedheted magadnak!

@BitcoinAnalyst

Forrás: Hawai’i News Daily

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.