Megegyezett az MtGox-szal, Wall Street-re viszi a bitcoint a Coinlab

2013-02-28

Szerző: Teri Buhl

Öklelő bika a Wall Street-ről, CC BY 2.0 herval, Flickr

Biztonságos lehetőséget kíván nyújtani amerikai és kanadai befektetőknek a nagyvolumenű bitcoin-kereskedelemre egy kockázati tőkés hátszéllel rendelkező bitcoinos vállalat, abszolút veszteségvédelmet ígérve. A Coinlab már jó egy éve munkálkodott egy exkluzív megállapodás nyélbe ütésén az MtGox bitcoin-váltóval, és a jelek szerint most érték végre el a céljukat. Innentől kezdve ez a Szilícium-völgybéli vállalat intézi az MtGox amerikai és kanadai ügyfeleinek a tranzakcióit, a beizzított biztonsági rendszereikkel pedig igyekeznek még jobban fellendíteni az amerikai forgalmat, megnyitva így a kaput az intézményi befektetők és a komoly saját tőkével rendelkező egyéni érdeklődők előtt, akik nagy mennyiségben szeretnének vásárolni a digitális pénzből.

Amint azt Peter Vessenes kifejtette a Bitcoin Magazine-nak adott interjújában, az MtGox forgalmának 80%-a már így is ebből a térségből ered; lényegében a forgalmuk könyvelését vásároltuk meg. A Coinlab célja, hogy március 22-éig bezárólag a tengerentúlról a Silicon Valley Bankba áramoltassák az ügyfelek pénzét, várhatóan nagyban lecsökkentve így egyben a jelenleg 60$ körül mozgó tranzakciós díjat, amit az amerikai bankokhoz címzett nemzetközi utalásokért kénytelenek fizetni az MtGox ügyfelei.

A Coinlab volt az első olyan bitcoinos vállalat, amely elnyerte a kockázati tőkések támogatását – a tavalyi év folyamán nem kevesebb, mint 500.000$-t is meghaladó összértékben. Eleinte bitcoinos fizetésért cserébe elérhető játékokkal foglalkoztak, most viszont teljesen új szintre léptek a tömeges tranzakció-lebonyolító szolgáltatásra irányuló terveikkel.

Jelenleg az átlagos MtGox-ügyfél 0,6%-ot fizet tranzakciónként, illetve 10.000 fölötti forgalom esetén csak fele ennyit, 0,3%-ot. Ennek az utóbbi, felső rétegnek eztán már élő telefonos támogatás is rendelkezésére áll a Coinlab szakértői részéről. Vessenes elmondása szerint a különösen nagy értékű tranzakciókat még mindig jelenteni kell majd a FinCEN-nek, mivel a Coinlab-nek szándékában áll minden tekintetben megfelelni az USA pénzmosásellenes előírásainak. Nem elképzelhetetlen tehát az sem, hogy a jövőben a Coinlab-számlanyitásnak is feltétele lesz a személyazonosítás, bár a Coinlab elvileg még így is törekszik a felhasználói névtelenségének biztosítására.

Korábbi, még a tavalyi év során adott interjúiban Vessenes utalt arra is, hogy a nagy tőkével rendelkező befektetők számára akkor válik majd csak igazán érdekessé a digitális pénz, ha valaki végre lehetőséget biztosít nekik nagy mennyiségű, 250-500.000-es blokkokra tagolt bitcoin-tárolásra úgy, hogy valóban úgy érezhessék, hogy a pénzük teljes biztonságban van úgymond egy bank páncélszekrényében.

A Coinlab biztonsági eljárása egy meglehetősen James Bond-ízű, titkos és nyilvános kulcsos tranzakció-lebonyolítást eredményez – főleg, hogy a gyökerekhez is visszatértek, Rubik-kocka-jellegű titkos kulcs-adathalmazt tárolva el biztonságos széfekben. A titkos kulcsokat három részre osztják, amelyekből azonban csak kettő szükséges a tranzakciók lebonyolításához. Mindezt pedig nem számítógépen tárolják, hanem kinyomtatják és egy szó szerinti, valós, fizikai széfben helyezik el, és a széf kulcsait is felosztják: az egyik csapat “kulcsfelelőse” nem fogja tudni kinyitni a másik csapat széfét.

Dolgoznak továbbá az adatvesztés veszélyének kiküszöbölésén is. A londoni Lloyds-nak már megvan a rutinja az ilyen tranzakciókhoz, de a Coinlab még dolgozik egy biztosítási megállapodás véglegesítésén. Gondoskodniuk kell természetesen a széfnyitók személyi – emberrablás elleni – védelméről is. Ha megoldják a biztosítás kérdését is, úgy már valóban tárt karokkal várja majd őket a Main Street.

Ha azonban saját tőke nélkül akar nagy mennyiségű bitcoint vásárolni az ember, akkor még mindig kénytelen lesz kölcsönt felvenni ehhez, mivel a Coinlab nem egy bank, és nem is szabályozzák kanadai vagy amerikai illetékesek sem. Az új megállapodásuk azonban már nyomokban utal arra, hogy a nem túl távoli jövőben szándékukban áll Forexesekkel és magánvagyon-menedzserekkel is megállapodni annak érdekében, hogy elősegíthessék a hosszútávú bitcoinos befektetést a komoly saját tőkével rendelkező egyének számára.

Vessenes elmondta azt is, hogy bár az MtGox-szal kötött új megállapodásuk révén szereztek ugyan egy kereskedelmi ügyfelet, de kiemelt prioritásként kezeli az intézményi befektetők szükségleteinek kielégítését is. A Coinlab stratégiáját felvázoló oldal szépen be is mutatja a bitcoinos likviditás kiépítését célzó akciótervet, vételi és eladási gombokkal együtt. Dolgoznak továbbá egy olyan riasztórendszeren is, ami figyelmezteti majd az ügyfeleiket a nagyobb áringadozásokra.

Joel Yarmon, a Draper Associates egyik illetékese, a Coinlab egyik befektetője szerint “a Coinlab megállapodása az MtGox-szal sokat fog lendíteni az USA-béli és a kanadai bitcoin-likviditáson. Jó látni, hogy formalizáltabb csatornák is létrejönnek itt a bitcoinos devizakereskedelemhez. Tekintve, hogy a globális devizapiac jó 4 ezermilliárd dollárt áramoltat, a Coinlab nagyon nagy lehetőségek előtt nyitotta meg a kaput – bár tény, hogy nagyon sok munka lesz ezzel a vállalkozással még ezután is.”

Jay Walker devizaeszköz-kereskedő is jelezte, hogy kapva kapna bármilyen olyan lehetőségen, amely által bitcoinban fogadhatná a devizapár-kereskedelemből befolyó összegeket. Ha sikerül túljutniuk az egyes országok szabályozói procedúráin, úgy valóban komoly lehetőségekhez juthatnának a bitcoin-váltók azzal, ha devizabrókerekkel kötnének megállapodásokat. Walker a maga részéről alig várja a bitcoinos shortolási lehetőséget. Amihez persze előbb szükség lenne egy (bitcoin-)hitelezési ill. kölcsönzési rendszerre is, de a piac szereplői kétségkívül meg fogják teremteni a lehetőséget erre is, ha elég nagy igényt látnak rá.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.