A bitcoin lehet az USA végzete

2013-06-11

Szerző: Rick Falkvinge

Komoly fenyegetést jelent a bitcoin az USA pénzügyi dominanciájára – és ezáltal az ország egészére és nemzetközi szuperhatalmi státuszára is. Az USA 1971-es (augusztus 15.) hitelcsődjét követően már csak katonai fenyegetéssel ill. az emberek amerikai dollár-vásárlásra való ösztönzésével tudták fenntartani a kereskedelmi mérleget és ezáltal az ország további, folyamatos fogyasztását. Mindeddig egyetlen másik, hagyományos pénznek sem sikerült felülkerekednie az amerikai dolláron és ezáltal megtörni az USA pénzügyi dominanciáját. A bitcoinnak azonban már reális esélye lehet erre.

Ahhoz, hogy jobban átérezhessük a helyzet súlyát, először is azt kell megértenünk, hogy milyen mély csődben is van valójában az USA. Mert bár valamilyen oknál fogva jelenleg az agonizáló euró áll a reflektorfényben, az amerikai dollár valójában már régen becsődölt, és csak azáltal tartják továbbra is életben, hogy napról napra egyre nagyobbra fújják a lufiját. Ennek a történetnek itt olvasható egy jelentősen leegyszerűsített változata, de dióhéjban a lényeg annyi, hogy a vietnámi háborút követően az USA már nem tudta tovább törleszteni a nemzetközi hiteleit – így azóta és mindmáig is egyre újabb hiteleket vesz fel annak érdekében, hogy továbbra is finanszírozhassa a költekezéseit.

Jó ideje másról sem szólnak már tehát az USA hitelfelvételei, mint a korábbi hitelek törlesztéséről. A tavalyi évben az USA költségvetési hiánya már elérte a teljes költségvetés 50%-át – vagyis már kereken kétszer annyit költenek, mint amennyi tényleges bevételük van. Erről a tényről azonban alig beszél bárki is – ami nem is meglepő. Elvégre ha a világ komolyan megkérdőjelezné az USA hitelképességét, úgy pillanatok alatt kártyavárként omlana össze az egész felépítmény, és ezért senki nem kapargatja meg komolyabban a témát. Elvégre mindenki USD-tartalékokon csücsül – amely tartalékok egyetlen éjszaka leforgása alatt válnának teljesen értéktelenné, ha ez valóban bekövetkezne.

Az USA 1971 augusztus 15-én kezdte csak amúgy istenigazából megdolgoztatni a pénznyomdáit, és azóta sem hagyja pihenni azokat. Csak 2011-ben nem kevesebb, mint 15 ezermilliárd (12 nulla a szám után) dollárt nyomtattak a gazdaságuk alátámasztása érdekében. És hogy ez mekkora összeg is valójában? Épp csak egy kicsivel több, mint az USA teljes nemzeti összterméke. Minden egyes, valós értékként megtermelt dollár után nyomtattak még egy dollárt a semmiből, bízva benne, hogy majd csak megveszi valaki. És nem kellett csalódniuk, mert valóban vannak is vevők. És ez a lényeg: hogy kénytelenek megvenni.

Az USÁt, mint országot, ugyanis kizárólag az a tény tartja életben, hogy ha bárki szeretne venni bármit is egy másik országból – mondjuk Kínából -, akkor ahhoz előbb USD-t kell vásárolnia az USÁtól, majd ezt az USD-t kell becserélnie a ténylegesen megvenni kívánt kínai holmira. És persze még ugyanígy az is, hogy ennek eredményeképp a világ minden országra óriási mennyiségű USD-t halmoz fel magának tartalékpénzként.

Ez a mechanizmus – hogy mindenki kénytelen USD-t vásárolni ahhoz, hogy bárki mástól vehessen bármit is a világ bármely másik tájáról – tartja tehát életben az USA egész gazdaságát, és, ami még ennél is fontosabb, annak az ezt a mechanizmust a végletekig elszántan védelmező haderejét (lásd Irak, Líbia, Irán, stb.). Ez tehát egy (leginkább katonai) erőszakkal fenntartott, pazarló-költekező gazdasági dominancia-ciklus.

(Mellékszálként érdemes itt egyébként megkapargatni azt a kérdést is, hogy mennyire is jár jól mindezzel az átlagos középosztálybeli amerikai állampolgár. Míg ugyanis még csak egyetlen évtizeddel ezelőtt is ez a ciklus még valóban a nyugati világ többi részében megszokott átlagnál érezhetően magasabb életszínvonalat biztosított a számára, addig mára már nagyjából minden életszínvonal-kategóriában a nyugati világ sereghajtójává vált az USA.)

Mivel a “világvége”-cikkeket általában elintézik egy legyintéssel, ezért indítottam jelen írást is a gazdasági tények felvázolásával. Az USA bizony régen becsődölt, és ennek kizárólag azért nincs még mindig semmi érdemi látszata, mert egyrészt ott van a haderejük, másrészt pedig mert mindenki más is olyan mértékben támaszkodik az USÁra, hogy senkinek nem áll érdekében a tényleges becsődölésük. Így hát továbbra is zavaratlanul folyhat nap nap után a kölcsönzés és túlköltekezés – még egy ideig.

No de mi is történne akkor, ha az USA egy nap arra ébredne, hogy már nem folytathatja tovább a túlköltekezést? Egyrészt persze bekövetkezne egy óriási világgazdasági összeomlás, másrészt viszont – és ez a legfontosabb – maga az USA is úgy omlana össze, mint a maga idejében a Szovjetunió, csak ez még nagyobbat szólna a szerkezeti különbségek miatt. (Összehasonlításképp: a tömegközlekedés mindvégig zavartalanul működött a Szovjetunió összeomlása közben is, és a legtöbb család gondosan felkészült az élelmiszerhiányra. Ezzel szemben azonban az USA összeomlása esetén minden leállna, az emberek pedig élelem, gyógyszer és üzemanyag nélkül maradnának magukra – bőségesen ellátva azonban lőfegyverekkel és lőszerrel. Orlov részletesebben is ismerteti ezeket a szerkezeti különbségeket.

No és itt lép be a képbe a bitcoin, amely valóban megtörheti a hitelfelvétel és túlköltekezés ciklusát.

Amint azt már fentebb is láthattuk, az emberek azért kénytelenek USD-t vásárolni, mivel ma ez a nemzetközi értékcsere eszköze. Ha akarsz venni valamit Kínából, akkor előbb USD-t kell venned, és azt beváltanod a megvenni kívánt árura. Amint azonban azt szintén tapasztalhatjuk már jó ideje, a bitcoin minden tekintetben messze túlszárnyalja az USD-t a nemzetközi kereskedelem értékhordozó eszközeként. A bitcoin-használat minden tekintetben olcsóbb, könnyebb és sokkal gyorsabb, mint a hagyományos, nemzetközi értékátvivő-rendszerek.

Sokakkal volt már szerencsém elbeszélgetni a nemzetközi kereskedelem jelentősebb és jelentéktelenebb szereplői közül egyáltalán, és lényegében mindannyian, egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy ha megtehetnék, egy szempillantás alatt átállnának bitcoinra, kiengedve a hagyományos, USD-alapú bankrendszerrel szemben az évek során felgyülemlett frusztrációjuk minden gőzét. Ha pedig valóban így tennének, akkor az USA sem tudná már többé értékesíteni a frissen nyomott bankjegyeit – és ebből következően nem tudná tovább finanszírozni a gazdaságát és a haderejét sem.

Az Amerikai Egyesült Államok összeomlása tehát abban a pillanatban fog azonnal és haladéktalanul bekövetkezni, amikor megtörik a dollárhoz kötöttség ciklusa. És az bizony igen nagyot fog szólni. Előbb vagy utóbb ez elkerülhetetlenül be is fog következni – és talán épp a bitcoin lesz az a – vagy legalábbis az egyik olyan – mechanizmus, amely megtörheti az USA hitelfelvétel-túlköltekezés ciklusát.

Forrás: Falkvinge.net

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.