A Bitcoin örök

2011-10-23

Szerző: Jim

Nemrégiben újra divatja lett a Bitcoin temetésének és kigúnyolásának – mint ahogyan volt már korábban is, sokszor egymás után, de a Bitcoin még mindig itt van, és itt is lesz. Ez az igazán szép benne: hogy élt, él és élni fog akkor is, amikor a jelenlegi és a közelmúltbeli temetői és kigúnyolói már sehol sem lesznek. Hogy neveket is említsünk: John C. Dvorak a Marketwatchtól (aki szerint a bitcoin “kamu pénz” és csak egy újabb “lökött terv a rendszer megkerülésére”), Tim Worstall a Forbes magazintól (aki sorban immár másodjára temeti a Bitcoint – vajon még hányszor fogja majd…?), vagy épp Timothy B. Lee az Ars Technikától (aki szerint a Bitcoin “összeomlott” a 90%-os árcsökkenése miatt).

Az árcsökkenést senki sem tagadja, ám a kérdés nem az, hogy mi a helyzet az árfolyammal, hanem az, hogy a Bitcoin, mint olyan, nagyjában és egészében most akkor végső soron befuccsolt-e vagy sem? Dvorak úr az Oracle-diktátor Larry Ellison által patronált és rég befuccsolt Beenz-hez, valamint a Whoopi Goldberg által pártolt és szintén hasonló sorsra jutott Flooz-hoz hasonlítja a Bitcoint – csak épp azt nem veszi észre, hogy a Beenz és a Flooz is vállalati pénz volt, központi felügyelet alatt működött, és így értelemszerűen az értéküket és a belőlük rendelkezésre álló készletet is a központ felügyelte. A központosított rendszereknek pedig ugyebár örök problémája, hogy ha a központ bármilyen oknál fogva is kiesik, úgy vele bukik az egész rendszer is. Mivel azonban a Bitcoinnak továbbra sincs központja, így a maga P2P-rendszerével továbbra is túl fog élni mindent – avagy mondhatnánk azt is, hogy a Bitcoin számára a kudarc és a befuccsolás egyszerűen nem opciók, legalábbis addig, amíg az internet, mint olyan, működik.

Azt illetően van ugyan igazsága Dvorak úrnak, hogy az amerikai kormánynak esetleg szúrhatja majd a szemét a Bitcoin, mivel az esetleges széleskörű elterjedése és használata megnehezíthetné az adók begyűjtését, és így esetleg felléphet majd ellene – azonban a Bitcoinnak ebben az esetben sem esne baja. Hiába hozna törvényeket az amerikai kormány akár a Bitcoin bárminemű használata ellen is, teljes egészében betiltva azt, az USA-n kívül attól még mindig vígan működne a rendszer mindenütt szerte a világban; elvégre a Bitcoin globális pénz. Mi több, a Bitcoinnal kapcsolatos legjelentősebb fejlesztések szinte mindegyike az USA-n kívülről ered: az MtGox székhelye Japánban van, a TradeHillé Chilében, és esélyes, hogy a magát a Bitcoint sem amerikai(ak) alkotta(/ák).

A bitcoin árfolyama természetesen bármikor eshet, akár kifejezetten nagyot is, ám annak a valószínűsége, hogy valaha is elérje az abszolút zérust, a mikroszkopikusnál is parányibb – jó eséllyel egyenesen lehetetlen. Márpedig amíg van értéke – akármekkora is -, addig használható, és éppen ezért nem is lehet az éppen aktuális árfolyama alapján kijelenteni róla, hogy na, most “befuccsolt”. A Bitcoin örök.

Forrás: BitcoinBlogger

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.