Bitcoin-bányászat: a 16,7 millió dolláros iparág

2012-01-04

Szerző: bitcoinminer

A tavalyi, 2011-es év folyamán a 100410.-től a 160036.-ig terjedő blokkok kerültek kibányászásra, és mindegyik 50 újabb BTC-t hozott magával, így összesen mintegy 2,98 millió BTC került kibocsátásra. 5,60$-os napi átlagárral (árfolyammal) számolva ez annyit tesz, hogy a bitcoin-bányászat 2011 folyamán mintegy 16,7 millió dolláros iparággá nőtte ki magát, ha csak a frissen kibányászott érmék értékét nézzük (a tranzakciós díjak löknek ugyan ezen még egy picit, de egyelőre eléggé jelentéktelenek, és még egy százalékát sem teszik ki az év folyamán kibocsátott érmék összesített értékének).

További érdékesség, hogy ez a 16,7 millió dolláros összeg nagyjából ugyanannyi, mint amennyibe azok a hardverek kerülhettek, amelyeknek az együttes teljesítménye kiadta a tavalyi hashrekordot.

Persze ennek az összegnek vélhetőleg a többszörösét is fordították összesen a bányászok az egyre újabb és jobb hardverekre, hiszen eleinte csak jóval gyengébb felszereléssel – akár csak puszta CPU-val – dolgoztak, majd folyamatosan egyre erősebb kártyákra lett szükségük. Figyelembe kell venni továbbá a becslésnél azt is, hogy egyes bányászgépek csak ideiglenesen, átmenetileg, esetleg szünetekkel és megszakításokkal működtek az év folyamán, majd vagy egyéb célokra fogták be, vagy pedig eladták őket, miközben más bányászok tovább fejlesztettek és még hatékonyabb hardvereket szereztek be. És mindeközben persze folyamatosan érkeztek az egyre újabb bányászok is, akiknek szintén össze kellett állítaniuk a saját bányagépeiket.

Az év vége felé így a legtöbb bányász már újra egészséges, az 50%-ot közelítő profitot könyvelhetett el a BlockChain.info becslése szerint (kWh-nként 0,15 USD áramköltséggel és kétévente 1.000$ per gigahashsel, valamint a sávszélesség-használattal kapcsolatos kiadásokkal is számolva). Ha a történelem megismétli önmagát, úgy az átmenetileg jégre tett számítókapacitás vissza fog térni (vagy új hardvereket fognak munkára), így a nehézség is újra meg fog emelkedni, és a haszonkulcs is ismét közelíteni kezd majd az éppen aktuális árfolyam környéki középértékhez.

És bár a bányászat több alkalommal is igen nyereségesnek tűnhetett, azért mégsem fenékig tejfel a dolog, mint utóbb kiderült – főleg, amikor már adózási kérdéseket is figyelembe kellett venni. Ez a téma már többször is felmerült, a vélemények pedig igencsak eltérőek azt illetően, hogy pontosan hogyan is kellene kezelni a bányászati bevételeket az adóbevallási íveken.

Amikor ugyanis a bányászok hagyományos pénzre váltják a bitcoinjaikat egy centralizált váltónál, annak sok esetben egy banki átutalás a vége. Így pedig máris hiába a Bitcoin minden anonimitása, mivel a bányászati bevételek mégis feltűnnek a kormány radarján a banki megfigyelőrendszerek közvetítésével. Így tehát minél érettebbé és kiforrottabbá válik a bitcoin-bányászat, mint önálló iparág, annál inkább tapasztalhatják meg a bányászok is, hogy az adókötelességgel együtt már korántsem olyan szórakoztató ez a kis hobbijuk, mint amilyennek eleinte tűnt.

Forrás: Bitcoin Miner

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.