Hiperhatékony és megfizethető az új FPGA-bányászegység

2011-08-23

Szerző: NewMeat1, Bitcoin Miner

A Bitcoin-közösség három szorgos alkotómestere bemutatta az első kereskedelmi forgalomba kerülő bányász-FPGA-t; első körben négy darabot készítettek belőle – és pillanatok alatt el is kapkodták mindet, de készítenek még újabbakat is. És bár már ez az első nemzedék is igen jó hatásfokkal működött, a következő még ennél is többet és jobbat ígér.

Az első nemzedék példányai mindössze 6,8 Wattos fogyasztással produkálnak 100 Mhasht másodpercenként, de a következő nemzedéknél a folyamatban lévő szoftveres fejlesztések nyomán ez az érték akár meg is duplázódhat – de legalább 150 Mhash-t mindenképp valószínűsítenek. (Ők is a még májusban kiadott nyílt forráskódú FPGA-bányászt használják.)

A Cablesaurus-nál már fogadják az előrendeléseket és befizetéseket a második generációs egységekre. Ezeknek pillanatnyilag 420 (sima, egyszeres FPGA) és 620 (duál FPGA) dollár között mozog az áruk (plusz szállítási költség), de a nagy mennyiségű megrendelések nyomán vélhetőleg fog ez még lejjebb is menni. Hogy a második nemzedékből hány példányt készítenek majd, az a befizetések mennyiségétől és összegétől függ (bitcoint és dollárt egyaránt elfogadnak). Az első nemzedék négy példányának 440 dollárba került darabja (plusz szállítási költség).

Az FPGA hardverek sokkal drágábbak ugyan, mint a videókártyák, viszont sokkal – közel egy teljes nagyságrenddel – kevesebbet is fogyasztanak azoknál. A jelenlegi árfolyam és nehézségi szint mellett a duál FPGA-lap épp csak egy kicsivel keresne kevesebbet napi 0,12 BTC-nél, vagyis mintegy 1,22$-nál. Az USA átlagos lakossági fogyasztási értékével számolva a duál FPGA egy teljes napi üzemeltetése kevesebb, mint 0,04$-ba kerül, tehát a bányász bevételének kb. 3%-át emészti fel, míg a bányászvideókártyák esetében – drágább áramú környékeken – a villanyszámla a bevételnek akár több, mint a felét is elviheti.

Dacára azonban annak, hogy a bányászat nyereségessége minden korábbi szintet alulmúl, puszta hardverköltség tekintetében az FPGA-k még így sem tekinthetőek versenyképesnek a videókártyákkal szemben – de legalább már tettek egy jelentős lépést a megfelelő irányba. Az új technológiát elsőként várhatólag azok veszik majd át, akik jelenleg is a villanyszámla-keretjük határait feszegetik; azok, akik a rendelkezésükre álló fizikai teret kezdik kimeríteni, és persze azok is, akik már sehogyan sem tudják elvezetni sehova a bányászgépeik hőtermelését.

Forrás: Bitcoin Talk, Bitcoin Miner

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.