Kínán áll vagy bukik a Bitcoin?

2013-11-16

Szerző: John Phillips

Getty Images

Rendre Kínába botlunk újra és újra, valahányszor a bitcoin-árfolyam legújabb nagy fellendülésének okait kutatjuk – de nézzünk most egy kicsit előre is: mit jelenthet Kína a bitcoin jövője szempontjából?

Zennon Kapron, a Kapron Asia pénzügyi kutató és tanácsadó vállalat ügyvezető igazgatója a pénteken megrendezett 2013-as szingapúri bitcoin-konferencián úgy fogalmazott, hogy “Kína valóban felfuttathatja vagy teljesen tönkre is teheti a bitcoint és a bitcoin-elfogadást.”

Jelenleg ugyebár ott tartunk, hogy a bitcoint kiterjedten használó Silk Road online feketepiac október elsejei lekapcsolását követően is zavartalanul folytatódott az árfolyam-erősödés – ennek okait illetően pedig az elemzők rendre Kínára, a világ második legnagyobb gazdaságára, illetve a bitcoin ottani, egyre fokozódó népszerűségére mutogatnak.

Linke Yang, a kereskedési volumen tekintetében a világ legnagyobb bitcoin-váltójának számító BTC China alelnöke és társalapítója a konferencia egyik szünetében azt mondta a CNBC-nek, hogy “Kínában jelenleg két fő tényező határozza meg a bitcoin helyzetének alakulását.”

Mint mondta, az egyik az, hogy nagyon sok bitcoin-bányász tevékenykedik az országban – a másik pedig az, hogy Kínában a pénzes befektetők első célpontja hagyományosan az ingatlanpiac, a második pedig a tőzsde, de mivel az előbbi már tetőzött és szigorúan ellenőrzik, az utóbbin pedig egy ideje lényegében minden részvény gyengélkedik, egyre inkább másfelé kell fordulniuk. Amióta pedig a Kínai Központi Tévé bemutatta az embereknek a bitcoint [még márciusban], azóta egyre többen és többen fektetik bele a pénzüket.

(További olvasnivaló: Jelenlegi értékének akár százszorosát is bőven megéri a bitcoin a Winklevoss-fivérek szerint)

Ezt megerősítette Kyle Drake, a CoinPunk nyílt forráskódú, hibrid webes tárca alapítója is; mint mondta, a befektetők egyre jobban érdeklődnek az olyan alternatív befektetési formák iránt, mint a bitcoin – főleg most, hogy az eddig megszokott, hagyományos opciók, így például az ingatlanpiac, egyre kétesebbé és kockázatosabbá válnak.

Rámutatott egyben ennek a logikus folyományára is: hogy a kínai kereslet elsődleges hajtómotorja a befektetés. Jelenleg ugyanis Kínában nem igazán lehet még ténylegesen használni bármire is a bitcoint, mivel sem árukat, sem szolgáltatásokat nem kínálnak érte.

Mi több, a gazdagok azért is szeretik nagyon a bitcoint, mert könnyen kijuttathatják vele a pénzüket Kínából, mondta Kapron. Mert bár előzőleg is megtalálták mindig a módját a szabályok kijátszásának (amelyek szerint évente legfeljebb 50.000$-t vihetnének csak ki Kínából), a bitcoinban minden eddiginél egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb és diszkrétebb eszközt találtak erre a célra.

Szabályozás?

Az USÁban a Szenátus Nemzetbiztonsági és Államügyi Bizottsága a jövő héten tárgyalja majd meg a virtuális pénzek témakörét, ami pedig minden valószínűség szerint újabb, szigorúbb szabályozást szül majd.

Francois Veide, a Fed chicagói, rangidős közgazdásza a múlt héten azt írta, hogy amennyiben a bitcoin széles körben elterjed, úgy lényegében elkerülhetetlen lesz az állami beavatkozás, már csak azért is, mert a bitcoin kódja és hálózata meglehetősen homályos és átláthatatlan.

Igen éles kontrasztot alkot tehát az amerikai hozzáállással a kínai helyzet, mivel Kína illetékesei mindeddig egyáltalán nem foglaltak állást a bitcoint illetően.

(További olvasnivaló: Újabb lufizás, ezúttal Peter Schiff-től)

Yang meglátása szerint, ha abszolút érték szempontjából vizsgáljuk a bitcoint volumen helyett, akkor azt látjuk, hogy az bizony még mindig elég jelentéktelen – és ezért nem is foglalkozik vele a kínai kormány, mivel egyszerűen nem érte még el az ingerküszöbüket, nem érdekli őket.

Ami persze nem jelenti azt – tette még hozzá, – hogy a jövőben sem figyelnek majd fel rá; ha továbbra is egyre jobban eszkalálódik majd helyzet az USÁban és Európában is, úgy előbb-utóbb kétségívül megszületik és alakot ölt majd a kínai bitcoin-szabályozás is.

Ha pedig Kína elkezd konkrét lépéseket tenni a bitcoin szabályozását illetően – csatlakozott Kapron -, akkor valamilyen szinten az USA is majdhogynem kénytelen lesz lépést tartani velük, mivel ezer szállal, szorosan kötődik egymáshoz a két ország gazdasága.

(További olvasnivaló: Visszatért és erősödik a bitcoin)

Egyelőre azonban, mint mondta, a kínai szabályozók már csak azért sem foglalnak állást a bitcoinnal kapcsolatban, mert most még leginkább csak ismerkednek vele és próbálják felmérni a jelentőségét.

Rámutatott egyben arra is, hogy a Shanda Group ingatlanfejlesztési ága épp nemrégiben, még októberben fogadott el először bitcoinos fizetést egy ingatlan-befektetési projektért. Mivel pedig Kínában a bitcoin még nem adóztatható, így ha ez a gyakorlat széles körben elterjed, úgy az komoly csorbát ejthet a kínai adóbevételeken – akkor pedig már nem fognak habozni a hatóságok a közbelépéssel.

A dollár trónfosztása

A szingapúri konferencia legtöbb résztvevője és felszólalója egyetértett abban, hogy Kína megítélése szerint a bitcoin előbb-utóbb az amerikai dollár fényét is elhomályosíthatja.

Drake meglátása szerint Kína tökéletesen tisztában van azzal, hogy a jüannak még számos akadályt kell leküzdenie ahhoz, hogy igazi tartalékpénzzé válhasson. Ha azonban az emberek elkezdik dollár helyett inkább bitcoinban tartani a pénzüket, úgy az USA is egyre inkább el fogja veszíteni a világgazdaságban eleddig betöltött központi szerepét – aminek pedig Kína is örülne.

Ezzel a szemlélettel azonban már nem értett egyet Kapron; mint mondta, Kína nagyon sok pénzt tart USA-dollár-alapú eszközökben. Mi több, az USÁn kívül Kína rendelkezik a legnagyobb amerikai dollár-tartalékkal a világon.

Yang szerint a bitcoin jövőjét illetően lényegében minden lehetséges; és bár nem hinné, hogy a bitcoin teljes egészében átvehetné akár a dollár, akár a jüan helyét, de mindenképpen egy teljesen komoly, hasznos és praktikus alternatívája lesz mindkettőnek.

Forrás: CNBC

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.