A Bitcoin még mindig nem halott

2011-10-25

Szerző: Kim Dotson

Annak ellenére sem, hogy ezt valamilyen oknál fogva nagyon szeretik újra és újra elkárogni egyes “hozzáértők”, utalgatva korábbi buktatókra – de valamiért még soha egyikük sem tudta ténylegesen és hitelt érdemlően kimutatni és bebizonyítani, hogy a Bitcoin valóban elfüstölt volna (hiszen erről nyilvánvalóan szó sincs). Ez azonban természetesen cseppet sem zavarja az ebben élvezkedőket – így például az örökké népszerű Dvorakot – a töretlen károgásban.

Ahogy azonban ők nem vesznek tudomást a valóságról, éppúgy nem vesz tudomást a valóság sem róluk: a Bitcoin és a gazdaság nyugodtan evez tovább, egyre újabb vizek felé. Jim a Bitcoinbloggerről ragyogóan összefoglalta, hogy miben is áll a jelenlegi bitcoin-temetők talán legnagyobb tévedése:

Az árcsökkenést senki sem tagadja, ám a kérdés nem az, hogy mi a helyzet az árfolyammal, hanem az, hogy a Bitcoin, mint olyan, nagyjában és egészében most akkor végső soron befuccsolt-e vagy sem? Dvorak úr az Oracle-diktátor Larry Ellison által patronált és rég befuccsolt Beenz-hez, valamint a Whoopi Goldberg által pártolt és szintén hasonló sorsra jutott Flooz-hoz hasonlítja a Bitcoint – csak épp azt nem veszi észre, hogy a Beenz és a Flooz is vállalati pénz volt, központi felügyelet alatt működött, és így értelemszerűen az értéküket és a belőlük rendelkezésre álló készletet is a központ felügyelte. A központosított rendszereknek pedig ugyebár örök problémája, hogy ha a központ bármilyen oknál fogva is kiesik, úgy vele bukik az egész rendszer is. Mivel azonban a Bitcoinnak továbbra sincs központja, így a maga P2P-rendszerével továbbra is túl fog élni mindent – avagy mondhatnánk azt is, hogy a Bitcoin számára a kudarc és a befuccsolás egyszerűen nem opciók, legalábbis addig, amíg az internet, mint olyan, működik.

Eléggé nyilvánvaló, hogy miért is esett vissza ennyire a bitcoin piaci értéke: ez is egy ugyanolyan lufi volt, mint annak idején a holland tulipánmánia. Érdekes módon ott sem váltak hirtelenjében teljesen értéktelenné a tulipánhagymák (mi több, mindmáig vígan ültetik őket az emberek a kertjeikben világszerte); csak az bizonyosodott be, hogy bármely adott áru válhat hirtelen rendkívül népszerűvé és ezáltal aránytalanul túlértékeltté az abban érdekeltek által – hogy aztán az ára újra visszaessen a normális szintre, miután alábbhagy az őrület; de semmiképpen sem válik teljesen értéktelenné az áru. A Bitcoin nem hagyományos pénz, hanem egy virtuális árucikk, ami matematikai úton szabályozza a saját értékkészletét. Ahogy arra fentebb Jim is rámutat, a hagyományos, központi felügyeletű kormányzati vagy vállalati pénzek valóban teljesen megsemmisülnek a központjukkal együtt, ha az valamiért összeomlik – azonban a decentralizált Bitcoin esetében ilyesmitől garantáltan nem kell tartani.

Igen, az árfolyam továbbra is esik, egyes váltók pedig bezárnak, de ez semmiféleképpen sem jelenti a Bitcoin végét. A piac és az ökoszisztéma még sérülékeny ugyan, és a támogató-fejlesztő közössége-kultúrája is kicsi, de szorgos, lelkes, és egyre gyarapodik; egyre újabb technológiákat fejlesztenek ki a rendszerhez, és továbbra is aktívan kereskednek bitcoinban.

Ha tehát hitelt érdemlően akarja az ember halottnak nyilvánítani a bitcoint, akkor ahhoz előbb azt kell bebizonyítania, hogy már senki sem kereskedik benne. Az árfolyam esése nem azonos ezzel. Ha hirtelen nagymértékben visszaesne az általános forgalom vagy a piaci résztvevők száma, azzal már lehetne ugyan érvelni, de mindeddig nem tapasztaltunk semmi ilyesmit. Az alacsonyabb árfolyam csak annyit jelent, hogy többet vehetnek belőle az emberek és könnyebben kereskedhetnek vele.

2011 januárjában egy bitcoin átlagosan 0,60$-t ért. Még a júniusi lufit és az azutáni masszív, 90%-os értékvesztést követő jelenlegi 3$ körüli árfolyam is egyértelmű értéknövekedést jelent éves szinten. A Bitcoin nagy nyilvánosságot kapott, folyamatosan fejlesztik és bővítik a repertoárját, a közösség pedig egyre nagyobb lendületet gyűjt.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de Jimhez hasonlóan jómagam sem tudok egyetérteni Dvorak úrral ebben a kérdésben.

Forrás: SiliconANGLE

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.