A PayPal bitcoin integrációjának első lépései

2014-09-24
PayPal

PayPal

A PayPal tegnap bejelentette, hogy partnerségi megállapodást kötött három, bitcoin fizetések feldolgozására szakosodott szolgáltatóval, azaz a BitPay-el, a Coinbase-szel, és a GoCoin-nal.
A megállapodásról a vállalat stratégiai igazgatója, Scott Ellison számolt be a PayPal hivatalos blogján. Az új partnerségnek köszönhetően, az észak-amerikai kereskedők már bitcoinos fizetéseket is elfogadhatnak a PayPal Payments Hub használatával.

A PayPal Payments Hub egy olyan PayPal termék, amely lehetővé teszi az online kereskedők számára, hogy különböző fizetési módokat (bankkártyás, mobilos, stb.) fogadhassanak el. A művelet mindössze annyiból áll, hogy a kereskedő integrálja a PayPal Payments Hub-ot, majd beállítja a használni kívánt opciókat. Ezen opciók között mostantól már a bitcoinos fizetés is megtalálható!

A PayPal célja, hogy biztonságos, zökkenőmentes és kényelmes vásárlási élményt nyújtson, egyben biztosítsa a fizetési mód kiválasztásának a szabadságát is, olvasható Scott Ellison blogbejegyzésében. A cégcsoport célkitűzésével áll összefüggésben leányvállalatuk, a Braintree korábbi bitcoin integrációja, csakúgy, mint a PayPal által tegnap bejelentett új partnerségi megállapodás is.

Ellison tájékoztatása szerint, bitcoin szolgáltató partnereik megválasztásában több szempont is szerepet játszott, például hogy az adott szolgáltató biztonságos és innovatív fizetési módot biztosítson, egyben megfeleljen a pénzmosás elleni szabályzat előírásainak. A Bitpay, a Coinbase és a GoCoin megfeleltek ezeknek az elvárásoknak, és a PayPal reméli, hogy kulcsfontosságú ügyfeleik (pl. az olyan digitális termékek, mint csengőhangok, játékok, zene értékesítésével foglalkozó kereskedők) is örömmel fognak élni a három piacvezető vállalat nyújtotta új lehetőségekkel.

A három fizetési feldolgozó vállalat közvetítői díjat fog fizetni a PayPal-nak azokért az ügyletekért, amelyeket a fizetési platformnak köszönhetően bonyolított, mindez azonban nem fogja befolyásolni eredeti árképzésüket.

A bitcoin bányászfelszereléseket értékesítő kereskedők már egy ideje élhetnek a PayPal fizetési lehetőségeivel. Ellison tájékoztatása szerint ez a jövőben is így lesz, ám a bitcoinos fizetési opció nem lesz elérhető az úgynevezett „pre-sell” értékesítők számára. Ez azt jelenti, hogy azon kereskedők, akik egy a jövőben teljesítendő szolgáltatásért vagy termékért kérnek előre térítést, nem élhetnek a PayPal bitcoinos fizetési opciójával. E mögött a korlátozás mögött a PayPal ügyfeleinek a maximális védelme áll, illetve a cég azon meggyőződése, hogy az ilyen típusú értékesítés nem garanciája a pozitív vásárlói élménynek.

A pontosítás végett: a PayPal tegnap bejelentett bitcoin integrációja nem azt jelenti, hogy a cég a digitális pénztárcájába, azaz a fizetőeszközei közé integrálja a kriptopénzt, hanem, hogy az említett három szolgáltató közreműködésével lehetővé teszi kereskedői ügyfelei számára a bitcoin elfogadását.

Erről a lépcsőzetes bitcoin integrációról úgy írt Ellison, hogy a PayPal pártfogolja az innovatív ötleteket, ám csak oly módon, hogy általuk biztonságosabbá és megbízhatóbbá tegye fizetési szolgáltatásait. A cég Bitcoin politikája is ezzel harmonizál, ezért döntött a lépcsőzetes integráció mellett. Így egyrészt lehetősége nyílik a kriptopénz támogatására, másrészt az eredmények monitoringozására. Az esetleges jövőbeni fejlesztések majd mindezek tükrében értékelendőek.

A PayPal szolgáltatásai jelenleg 193 piacon, és 26 fizetőeszközben érhetőek el. A cég 143 millió aktív felhasználóval rendelkezik, és a tavalyi év végén 6, 6 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el. Nincs kétség afelől, az e-kereskedelmi óriás számos új bitcoin felhasználót és vállalkozást hozhat a kriptopénz világába.