Likviditást fokoz a BitInstant

2011-12-27

Szerző: Adrianne Jeffries

Szövetségre lépett a brooklyni székhelyű BitInstant a georgiai TrustCash fizetésfeldolgozóval annak érdekében, hogy a felhasználóik közvetlen, készpénzes banki befizetés útján (öt nagy bank, így például a Bank of America, a Chase és a Citibank bármelyikénél) is vehessenek bitcoint a BitInstanton keresztül. Persze a folyamat még mindig trükkösebb egy kicsit annál, mintha egyszerűen csak a saját számlájára fizetne be pénzt az ember, de azért nem is ördöngősen bonyolult: csak ki kell tölteni egy TrustCash-es befizető űrlapot. A TrustCash félóránként értesíti a BitInstantot a beérkező összegekről, a BitInstant pedig ennek megfelelő mennyiségű BTC-t ír jóvá az ügyfelei egyenlegén (persze levonva belőle a tranzakciós díjait). Saját megfogalmazásuk szerint ez teljesen olyan, mintha egy bankszámlára fizetne be pénzt az ember – a különbség pedig mindössze annyi, hogy ebben az esetben a befizetés már közvetlenül bitcoin formájában érkezik meg a kívánt váltóra/címzetthez.

A készpénzes befizetéseken túlmenően a BitInstant felhasználói közvetlenül a PayPal-számlájukra is átutaltathatják a feleslegbe megmaradt bitcoinjaikat a váltókról, majd onnan a PayPal megszokott módszereivel visszavonhatják a hagyományos bankszámlájukra, dollárba. Senkinek nem kell tehát attól tartania, hogy “bitcoinba zárva” maradna a pénze. Charlie Shrem, a vállalat társalapítójának szavaival, az ember immár könnyen és gyorsan mozgathatja a pénzét, teljes lelki nyugalmat és maximális likviditást élvezhet – és mindezt a legnagyobb biztonságban és a lehető legolcsóbban.

A BitInstant eleve arra az alapelgondolásra épült, miszerint a Bitcoin gazdaságát likvidebbé kell tenni; amíg napokba vagy hetekbe telik a hagyományos pénz bitcoinra váltása (vagy fordítva), addig finoman szólva is igen nehéz lépést tartani az árfolyam gyors változásaival. Saját elmondása szerint ebből lett elege a BitInstant angliai székhelyű társalapítójának, Gareth Nelsonnak is az MtGox-szal és más hasonló váltókkal kapcsolatos személyes élményei és tapasztalatai nyomán.

Charlie Shrem, a brooklyni társalapító pedig ehhez még azt teszi hozzá, hogy a készpénzes befizetés még csak a kezdet, és hogy az elkövetkező napok és hetek során számos további új szolgáltatásssal is jelentkeznek majd. Mint mondta, a bitcoin egyre hatékonyabbá válik és egyre többen is élnek a lehetőségeivel a netes vásárlásaik során; biztonságosság tekintetében a Bitcoin felülmúl minden más rendelkezésre álló fizetési módot, vásárlói és kereskedői oldalról egyaránt. Kiemelte, hogy ők mindig odafigyelnek az ügyfeleik igényeire – mivel pedig az ügyfeleik közvetlen, készpénzes befizetés útján való bitcoinvásárlást szerettek volna, így ezt is megoldották.

Biztos hallottál már másoktól – vagy akár tettél te magad is – olyan kijelentéseket, miszerint soha nem szabad hitelkártya-adatokat megadni a neten. A TrustCash épp azoknak tervezte a szolgáltatását, akik nem akarják bepötyögni a hitelkártya-számaikat (Adrianne Jeffries saját megoldása a problémára: tízhetente veszítsd el a hitelkártyádat, és igényelj egy újat). Mr. Shrem elmondása szerint a bankok tökéletesen tisztában vannak a TrustCash tevékenységével – mivel azonban ebből még nem tudtuk megállapítani, hogy ők pontosan hogyan is dolgozzák fel a befizetéseket, ezért kapcsolatba léptünk velük és kikérdeztük őket. Mint kiderült, a TrustCash mindegyik nagy banknál fenntart egy saját számlát, így látják, hogy ki, mikor, mennyit fizet be arra (szükség esetén kézileg is ellenőrzik az összegeket), és folyamatosan – és teljesen automatizáltan – értesítik a BitInstantot a beérkező összegekről, amely aztán jóváírja a megfelelő BTC-összegeket az ügyfeleinek.

Forrás: Betabeat

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.