Állami szinten is pozitívan fogadta az USA a bitcoint

2013-11-20

Szerző: Max Raskin

Szerkesztő: Pui-Wing Tam

Videó: Értetlenséget és érdeklődést is keltett a Bitcoin a szenátusban.

Újabb nagy lendületet adhat a bitcoin terjedésének és elfogadottságának az a tény, hogy “legális fizetőeszköznek” minősítette azt hétfőn az amerikai Igazságügyi Minisztérium az USA szenátusának a virtuális pénzek témájában rendezett bizottsági meghallgatásán.

Mythili Raman, az Igazságügyi Minisztérium bűnügyi alosztályának ügyeletes segédfőügyésze egész pontosan úgy fogalmazott: “mindannyian tökéletesen tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy a virtuális pénzek önmagukban nem illegálisak.”

A Nemzetbiztonsági és Államügyi Bizottság a Silk Road októberi lekapcsolását követően rendelte el ezt a meghallgatást, melynek célja az eredeti megfogalmazás szerint “a virtuális pénzekkel kapcsolatos potenciális lehetőségek és kockázatok felmérése a szövetségi kormány és a társadalom egésze szempontjából.” A Silk Road lelövése már önmagában is sokat lendített a bitcoin hírén, elfogadottságán, és persze az árfolyamán is; a befektetők érdeklődése is fokozódott, és a széles nyilvánosság látókörébe is egyre jobban beférkőzik a rendszer.

Peter Kadzik segédfőügyész-helyettes úgy fogalmazott október 23-ai keltezésű levelében, hogy a (centralizált és decentralizált) virtuális pénzek és online fizetőrendszerek az FBI meglátása szerint is legitim pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak. Visszaélésekre pedig minden pénzügyi szolgáltatás esetében találhatnak módot rossz szándékú egyének, eltérés csak az egyes fizetőrendszerek konkrét kockázati szintjében mutatkozik.

Virtuális pénz

Bitcoinnal ma már lényegében bármit vásárolhat az ember a neten, kávékülönlegességektől okostelefonokig. Jelenleg közel 12 millió bitcoin van forgalomban összesen a különböző váltók forgalmát nyomon követő Bitcoincharts adatai szerint.

Mary Jo White, a tőzsdével és értékpapírokkal foglalkozó bizottság elnöke aug. 30-ai keltezésű levelében úgy fogalmazott, hogy a virtuális pénzeket lehet is értékpapíroknak – és ezáltal szabályozandónak – tekinteni a szövetségi értékpapír-törvények értelmében és nem is, a konkrét tényektől és körülményektől függően. Függetlenül azonban attól, hogy maga a szóban forgó virtuális pénz értékpapírnak számít-e vagy sem, a virtuális pénzek (és más hasonló eszközök) után az azokat birtokló entitások által fizetett kamatok vagy megtérülések már nagy valószínűséggel mindenképp értékpapírnak számítanak és ebből következően a bizottság szabályozási hatáskörébe is esnek.

A bitcoin árfolyama újabb rendkívüli, sok száz dolláros magaslatokat járt meg az elmúlt napokban, és az idei év során eddig már több, mint megharmincszorozta az értékét.

Pozitív összbenyomás

Jerry Brito, a George Mason Egyetem Mercatus Központjának kutatója szerint míg két évvel ezelőtt, a Silk Road első felbukkanásakor általános volt a riadalom, addig mostanra a Kongresszus alaposan tájékozódott a részletek felől, és immár sokkal jobban átlátja a virtuális pénzekben rejlő nagy lehetőségeket. Persze ahogy minden más új technológia esetében, úgy itt is lesznek még kihívások, de azt már látják, hogy mindenképpen meg kell majd találniuk a megfelelő egyensúlyt, és általában véve pozitívan is viszonyulnak a technológiához.”

Mivel a Bitcoin rendszerét eleve lenyomozhatatlannak tervezték, így meglehetősen vonzónak is bizonyult mindazok számára, akik névtelenül kívánták lebonyolítani a tranzakcióikat a neten. És bár a Silk Road bezárása az első pillanatban gyors pánikot és komoly árfolyam-visszaesést okozott, ez a riadalom hamar el is ült, az árfolyam pedig nem csak hogy újra magára talált, de újabb komoly erősödési hullámba csapott. Már a spekulánsok és a befektetők is biztosra veszik, hogy a bitcoin nem csak egy futó hóbort lesz, hanem valóban széles körben el fog terjedni és gyökeret ereszt a társadalomban.

A Fed

Ben Bernanke, az USA Szövetségi Tartalékának (Federal Reserve, avagy Fed) elnöke is megerősítette, hogy nem áll szándékában bármilyen módon szabályozni a bitcoint. Ahogyan saját levelében fogalmazott:

Bár a Fed általában véve figyelemmel kíséri ugyan a virtuális pénzek és más hasonló fizetési rendszer-innovációk fejlődését, ez még nem jelenti azt, hogy bármiféle fennhatósága vagy jogosultsága is lenne ezen innovációk vagy az ezeket a piac részére szolgáltató entitások közvetlen felügyeletére vagy szabályozására.

Az elhangzott illetve írott meglátások és nyilatkozatok Brito meglátása szerint is csak tovább erősítik a bitcoin pozícióját, fényezik a hírnevét és általában véve legitimálják azt, mint egy újabb, minden probléma nélkül elfogadható alternatív fizetőeszközt, megnyitva így az utat annak a még szélesebb körű elterjedése előtt. A bitcoin tehát egyre érettebbé, kiforrottabbá és mindenek felett valóságosabbá válik, amely már garantáltan nem fog eltűnni egyik napról a másikra, hanem nagyon is köztünk marad – amint ezt a lezajlott meghallgatások is ragyogóan megmutatták.

Forrás: Bloomberg

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.