Brazília elsimerte pénznek a bitcoint?

2012-07-28

A hét közepe táján írt alá a brazil értékpapírokat szabályozó hivatal (CVM) ügyvezető igazgatója egy határozatot, melyben felszólítják a “Grupo de Investimento Bitcoin” vezetőjét a tevékenységük (melyet a hivatal befektetési alapkezelésként írt le) azonnali felfüggesztésére.

Egy éve sincs még annak, hogy Leandro César IT-tanácsadó, a brazíliai Belo Horizonte lakosa megtette a bejelentését a BitcoinTalk fórumán, miszerint beindította a Grupo de Investimento Bitcoint, és várja az érdeklődő befektetőket a csoportba. Mint írta, kizárólag bitcoinos befizetéseket fogad, és a kifizetéseket is ugyanígy, bitcoinban fogja küldeni.

A befektetéseket harmincnapos ciklusokban lehet megtenni, pénzt felvenni pedig az egyes ciklusok után lehet; attól függően, hogy az adott ciklus épp nyereséges vagy veszteséges volt-e, a felvehető összeg értelemszerűen egyaránt lehet több és kevesebb is az eredetileg befektetettnél. A fel nem vett összegeket tovább lehet vinni a következő ciklusba. A legújabb – 8. – ciklus összesen 500 BTC-s volumenű, ami így a bitcoin jelenlegi, 9$ környéki árfolyamával épp csak egy kicsivel 4.500$ alatt maradó össztőkét jelent.

A CVM határozata azonban a legkevésbé sem hatotta meg Césart. Válaszában úgy fogalmazott, hogy nincs sem székhelyük, sem konkrét működési területük sehol, így értelemszerűen Brazíliában sem. “[A Grupo de Investimento Bitcoinnak] nincs sem zászlaja, sem hazája. Teljesen univerzális és decentralizált”, állítja César.

A Bitcoin álneves jellegéből fakadóan a befektetési csoport (sem a tagok, sem a vezetők) valóban nem feltétlenül tudhatja, hogy a befektetett összegek honnan és kiktől származnak, mivel a bitcoinos tranzakciókból semmiféle személyazonosítást lehetővé tevő adat nem derül ki – így azt sem tudhatják, hogy mely befektetéseik érkeztek Brazíliából. És bár néha váltanak emaileket a befektetőikkel, egy email-címből még nem feltétlenül derül ki az illető származása vagy tartózkodási helye.

Felteszi továbbá César azt a kérdést is, hogy “A csoportunk soha nem használt semmi mást bitcoinon kívül. A CVM-nek ez az ellenünk indított támadása így felvet egy igen érdekes kérdést: ezek szerint a brazil kormány már elismerte valós pénznek a bitcoint?”

Tény, hogy ez az első olyan, nyilvánossá vált eset, amikor bárhol a világon egy kormányzati szervezet nyíltan és név szerint minősítette értékpapírnak a bitcoin-tartalékokat, és szintén az első olyan eset, amikor egy szabályozó a tevékenységei felfüggesztésére szólított fel egy bitcoinos entitást.

A befektetői csoport tevékenységének leírása szerint a bitcoin árfolyamának ingadozásaiból igyekeznek hasznot húzni megfelelő kereskedés útján, mivel így a várakozások szerint jobb és hatékonyabb megtérülést biztosíthatnak, mint más befektetési lehetőségek. Persze az is igaz, hogy az oldal üzemeltetője nem alapította meg a szervezetet formális jogi keretek között, nem tartanak náluk könyvvizsgálatot és a bevételeik pontos forrása ismeretlen, így az sem zárható ki, hogy ez valójában egy pilótajáték, ami az újabb belépők befizetéseiből fizet a korábbi belépőknek.

Az egész esetre César végeredményben úgy reagált, hogy Brazíliából visszavonják az ajánlatukat, de egyben azt is jelezte, hogy ettől a csoport még ugyanúgy fog működni tovább, ahogyan eddig is. Mint mondta, “mindennek semmi kihatása nincs a befektetésekre.” Césart először egy ügyvéd értesítette a szabályozói határozatról – bár csak azután, hogy különböző netes médiumok már lehozták a hatósági döntés hírét. Később kaptak egy emailt is a hivataltól a határozat részleteiről.

Számos más bitcoinos pénzügyi csoport is működik a neten; a Global Bitcoin Stock Exchange például egyaránt kiszolgál kis- és akár egy-két millió dolláros nagybefektetőket is. Az ilyen csoportok közös vonása, hogy valamennyien informálisak, nemzetköziek és szabályozatlanok, a tranzakcióikat pedig bitcoinban bonyolítják le. Ezek az entitások így teljes egészében a neten működhetnek anélkül, hogy bármely ponton is bármiféle közvetlen interakcióba kellene lépniük a bankrendszerrel.

A jelek szerint a brazil hatóságokat mostanra idegesítette fel ez a működési lehetőség eléggé ahhoz, hogy egy ilyen viszonylag kis volumennel működő csoportot is célba vegyenek. A brazilok kétségkívül igen hálásak a kormányuknak, amiért az megvédi őket az ilyen veszélyes pénzügyi innovációktól.

Friss fejlemények: César időközben törölte a befektetési csoportot tárgyaló fórumtémákat és a CVM közzétett döntését is. Újabban pedig 30 napos, határozatlan kamatú kölcsönöket kínál. A megfogalmazást vélhetőleg a CVM határozata alapján változtatta meg, de az új ajánlat lényegileg teljesen azonos az eddigivel – különbség mindössze annyi, hogy ezúttal nem esik szó tőkekockázatról; ehelyett most adósságról olvashatunk. Ez a kettő pedig jogilag két teljesen különböző fogalom. A Grupo de Investimento Bitcoin eddigi befektetői így most névlegesen César hitelezőivé léptek elő, de a tényleges működési gyakorlatot illetően ez egyáltalán semmiféle változást nem jelent. Mivel eddig is hajlandóak voltak bitcoint küldeni egy formálisan meg nem alapított befektetői szervezetnek, ezért kétségkívül hajlandóak lesznek ezután is küldeni, csak épp most már közvetlen kölcsönként.

A téma további tárgyalása itt olvasható.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.