Leégett egy thaiföldi bitcoin bánya

2014-11-11

Az elmúlt héten szinte minden hírportál közölt rövidebb-hosszabb beszámolót arról a thaiföldi bitcoin-bányatűzről, amely még október 14-én, Samut Prakan tartományban történt. A balesetről anno több thaiföldi hírújság, illetve televízió is beszámolt.

A források szerint a körülbelül 2 hektárnyi területen működő szerverfarm elsősorban SP30-as Spondoolies-Tech gyártmányú bányászgépekkel operált. A tűzben gyakorlatilag az egész épület, azaz három terem teljes berendezése megsemmisült. A keletkezett kár becsült értéke 3 millió dollár.

BTC bánya1

Forras: Coindesk

BTC bánya

Forras: Coindesk

BTC banya 2

Forras: Coindesk

A tűz keletkezési oka egyelőre ismeretlen. A farmüzemeltető Cowboyminers kizártnak tartja, hogy az elektromos vezetékek elhelyezése okozta volna a tüzet, míg a közzétett képek alapján sokan úgy vélik, hogy erről lehetett szó. (Egyes források a tűzoltórendszer hiányát is tudni vélik.) A gyártó Spondoolies-Tech szerint lehetetlen, hogy gépeik túlhevülése okozta volna tüzet, a nyomozás tehát még folyamatban van, és a hatóságok egyelőre a szándékos gyújtogatás gyanúját sem zárják ki.

belso1

Forras: Coindesk

Belso2

Forras: Coindesk

Az alig valamivel több, mint négy hónapja működő bánya semmilyen biztosítással nem rendelkezett. Az üzemeltető Cowboyminers 2014. május 31-én publikálta értékesítési felhívását bányász-felhő szerződésekre. A felhívás azóta törlésre került, azonban a bitcointa.lk oldalán visszakereshető a link. A Cowboyminers 6, 3 és 1 hónapra szóló megbízást is kínált értékesítésre, a bánya azonban nagyjából 4 hónapi működés után, október 14-én leégett.

BTC banya 3

Forras: Coindesk

BTC banya 4

Forras: Coindesk

Közvetlenül a szerverfarm leégése után körülbelül 7 petahash-val visszaesett a bitcoin hálózat számítási teljesítménye. Sokan nyilvánvalónak vélik a két esemény közötti összefüggést.

A dolog pikantériája, hogy egy közismert, digitális fizetőeszközökre szakosodott, angliai székhelyű online hírportál november 6-án közölt cikket a bangkoki bányatűzről. A cikk részletesen ír a tragédiáról, azonban három fontos pontban valótlanságot állít: 1: a tűzvész időpontját november elejére datálja, jóllehet az október 14-én történt. 2: a rossz dátumból következően a hálózat teljesítményének november eleji visszaesését is tévesen magyarázza. 3: erősen megkérdőjelezhető annak a névtelen forrásnak a hitelessége, amelyre a cikk hivatkozik.

A valótlan állítások számos felhasználót sarkalltak véleménynyilvánításra, néhányan amolyan ál-újságírónak titulálták a cikk szerzőjét, megkérdőjelezve ezzel a hírportál, illetve a szerző szakmaiságát, míg egyesek szándékos félretájékoztatásról beszélnek.