Önszabályozó szervezetet alapítanak a virtuális pénz-kezelők

2013-08-07

Most, hogy egyre több állami és hivatali figyelem összpontosul a virtuális pénzekre, úgy érezték egyre inkább elérkezettnek az időt a piac szereplői is arra, hogy létrehozzanak egy, a szárnyait bontogató ipart teljes egészében átfogó, önszabályozó szervezetet.

A Digitális Eszközök Átviteli Hatóságát (Digital Asset Transfer Authority – DATA) létrehozó bizottság elmondása szerint céljuk a kialakulóban lévő fizetési hálózatok rendes, felelősségteljes fejlődésének elősegítése, közös szabályok kidolgozása a felhasználók védelme érdekében, valamint a közvetítői szerep betöltése üzletek, ügyfelek és hivatali tisztviselők között.

A bizottság alapító tagjai között megtalálhatóak a BitInstant, a BitPay, a Coinsetter, a CoinX, az Epiphyte, az eToro, a Hub Culture (Ven), az OpenCoin, a PayWard, a QikCoin, a SnapSwap, a Tradehill, a Yoyocard és a ZipZap vezérigazgatói is.

Jon Matonis, a Bitcoin Foundation ügyvezető igazgatója szerint az önszabályozó szervezetek kiváló nem-állami megoldást jelentenek az iparban már alkalmazott és bizonyított, legjobb gyakorlatok széleskörű elterjesztésére és továbbfejlesztésére, és a Bitcoin Foundation támogatásáról is biztosította mindazokat, akik a bitcoinos üzletelés minőségének fejlesztésére törekednek.


Stan Stalnaker, a Hub Culture alapító igazgatója a DATA-ról

Nemrégiben a Thaiföldi Bank lényegében törvényen kívül helyezte a bitcoint arra hivatkozva, hogy nem áll rendelkezésükre a megfelelő jogi és szabályozási keret az új pénz felügyeletére; eközben pedig az amerikai hatóságok is egyre inkább ferde szemmel nézik a virtuális pénzeket, pénzügyi szolgáltatókká minősítve azoknak a váltóit, bevonva így azokat a pénzmosásellenes törvények hatálya alá.

A bizottság elmondása szerint ha és amennyiben megalakul a DATA, úgy biztosítani fogja a tagjai számára a pénzmosás megelőzésére leginkább alkalmas technikai szabványokat és leginkább bevált gyakorlatokat a vonatkozó törvényeknek való teljes megfelelés biztosítása érdekében.

Tervezik továbbá olyan programok beindítását is, amelyek keretében azt vizsgálják majd, hogy mennyire felelnek meg a tagjaik a közösen felállított szabványoknak, a meg nem felelést pedig büntetni fogják; közvetítenek majd továbbá a szabályozók és a piaci szereplők között is. Kötelezni fogják továbbá a tagjaikat minden szükséges engedély beszerzésére és a megfelelő hatóságoknál való regisztrálásra.

Egy közleményük tanúsága szerint a bizottság egyik “azonnali”, legfőbb prioritása pénzmosásellenes megfelelési szabványok kidolgozása lesz a fejlődő fizetési és virtuális pénzeket kezelő vállalatok számára.

Dax Hansen fizetési ügyekre szakosodott ügyvéd is megerősítette, hogy egy ilyen forradalmi időszakban, amikor az új technológiák alapjaiban formálják át a pénzügyi és fizetési ipart, különösen fontos, hogy az ipar szereplői maguk is megtegyék a megfelelő lépéseket, elősegítve így a produktív párbeszédet a saját térfelük és az új fejleményekkel lépést tartani próbáló szabályozók és törvényhozók között.

Forrás: Finextra

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.