A svéd bitcoin tőzsde, a Safello, lehet Európában a Coinbase

2014-04-04

safello-team-1

A svéd bitcoin váltó, a Safello, azon fáradozik, hogy Európa vezető bitcoin tőzsdéjévé váljon, közvetlen banki utalást használva, amely 11 európai ország 86 bankjában elérhető.

A Safello a SOFORT nevű közvetlen fizetési rendszerrel dolgozik, így utalásainál nincs a nemzetközi banki tranzakciókat jellemző várakozási idő.

„Mindeddig a bitcoin vásárlás egyetlen járható útja a nemzetközi banki utalás volt. Mától azonban egy egyszerű, közvetlen utalással is megoldható mindez” nyilatkozta a CoinDesk-nek a termékfejlesztési alelnök, Ludvig Öberg.

„Amint a számlánkon van a pénze, legyen szó euróról, svéd koronáról, vagy angol fontról, azonnal küldjük a megfelelő mennyiségű bitcoint. Ha bitcoint utalna, akkor természetesen hagyományos valutát küldünk érte.”

A Safello reméli, hogy a SOFORT rendszer gyorsaságának és könnyedségének köszönhetően szolgáltatásuk Európa szerte elérhető, és keresett lesz, illetve, hogy ekképp új ügyfelek belépését is elősegítik a bitcoin kereskedésében.

Erős háttér

Az új szolgáltatást nem sokkal azután jelentette be a cég, hogy alaptőkéjébe 600000 dollárt invesztáltak, főleg vezető bitcoin befektetők, például a Coinapult-ból ismert Erik Voorhees, a rendszeresen befektető Roger Ver, vagy a Blokchain.info-tól ismerős Nicolas Cary.

Ezzel a támogatói háttérrel (anyagi és szakértői értelemben egyaránt) megbocsájtható az esetleges nagyot mondása a Safello termékfejlesztési alelnökének:

„Mi leszünk Európában a Coinbase.”

A Safello weblapja 9 nyelven lesz elérhető, és tervezik helyi képviseletek felállítását is, a minél gördülékenyebb ügyfélszolgálati rendszer biztosítása érdekében.

Kereslet és kínálat találkozása

Öberg elmondása szerint már jó ideje egyértelmű az igény egy pán-európai tőzsde jelenlétére, és a Safello ezt a lyukat kívánja betölteni a piacon.

„Pillanatnyilag nincs olyan bitcoin viszonteladó, aki mindenki számára egyaránt könnyen elérhető lenne. Vannak persze helyi, lokál-szereplők, de egyikük sem kínál egész Európára kiterjedő, adás-vételi szolgáltatást,” mondta Öberg.

SOFORT_in_EU

A SOFORT közvetlen fizetési rendszerével az alábbi 11 országban lesz elérhető a Safello szolgáltatása: Belgium, Lengyelország, Spanyolország, Magyarország, Hollandia, Svédország, Olaszország, Svájc, Németország, Franciaország és Ausztria.

A Safello a SOFORT rendszere mellett lehetővé teszi még az iDEAL (holland fizetési rendszer) és SEPA (Single Euro Payments Area) utalásokat is, és természetesen a nemzetközi tranzakciók lehetőségét is biztosítani fogja.

 

Lehetőségek a válságban

Talán különösnek tűnik az időzítés, hogy nem sokkal a jól ismert japán bitcoin tőzsde, az Mt.Gox csődje után álltak elő új szolgáltatásukkal, hiszen az Mt.Gox összeomlása bizonyos értelemben visszavetette az emberek bitcoinba vetett bizalmát. Öberg elmondása szerint, noha az Mt.Gox összeomlása alapvetően negatív hír volt, mégis lehetővé tette számos másik tőzsde működésének a beindulását, példának okáért a Safello-ét is. A cég egyébként úgy teljesíti az ügyfelek digitális pénztárcájába a bitcoin utalásokat, hogy mindeközben ő maga egyetlen BTC-t sem birtokol.

safello_team_atm

A Safello-t 2013-ban alapították, és gyorsan Svédország vezető bitcoin tőzsdéjévé vált. 2013 októberében kiterjesztette tevékenységét Hollandiára is, ami egyébként a vezérigazgató, Frank Schul szülőhazája, majd 2013 decemberében felállította első bitcoin ATM-t Svédországban.

Svéd vállalatok állnak olyan sikeresen működő internetes szolgáltatások mögött is, amint amilyen például a Spotify, a Skype vagy a SoundCloud. Hamarosan kiderül, hogy a Safello is bekerül-e ezen svéd „úttörők” klubjába.

Öberg reményei szerint az európai piac csak az első lépés a „világszintű terjeszkedésben”.

Szerző:

Forrás: CoinDesk