A Bitcoin és a PayPal részletes összehasonlítása

2011-12-12

Ismerjük mind a kihívót, mind a címvédőt: a Bitcoin az első decentralizált digitális pénz, amit 2009-ben indított útjára Satoshi Nakamoto, míg a PayPal egy 1998-ban indult amerikai nagyvállalat, melynek az árbevétele mostanság a kétmilliárd dollárt is meghaladja. Lássuk hát, hogyan viszonyulnak egymáshoz.

Biztonság: 0 – 1

A legtöbb felhasználója számára a PayPal egy elfogadhatóan biztonságos online fizetési módszer. Titokban tartja a pénzügyi adataidat az eladó előtt, és használ biztonsági kulcsokat (Security Keys) és mobil tranzakcióhitelesítő számokat (MTAN) is. Gyakori célpontja azonban az adathalász emaileknek, amelyek pedig rendkívül kifinomultak lehetnek és könnyen megtéveszthetik az embert. Ha sikerrel jár a műveletük, úgy a megszerzett fiókodat meghirdetik a feketepiacon és eladják annak, aki a legtöbbet kínálja érte. És ami még rosszabb, így akár a bankszámla- és hitelkártya-adataid is veszélybe kerülhetnek.

Önmagában a Bitcoin azzal kecsegtet, hogy a legbiztonságosabb fizetési módszer, ami csak létezik: nincs megszerezhető és kiszivárogtatható adatbázis, sem pedig felhasználói fiókok. Ezzel együtt azonban a Bitcoin óriási felelősséget ró a felhasználóra, ami pedig veszélyes lehet akkor, ha az ember nincs pontosan tisztában vele, hogy mit is csinál és hogyan. A Bitcoin-tárca tartalmazza az ahhoz tartozó egyenlegen tárolt összeg kezeléséhez (utalásához) szükséges kulcsokat, és ennek megfelelően tolvajok és vírusok is fenik rá a fogukat. A tárcakódolás bevezetésével és az új online tárcákkal azonban már a hétköznapi felhasználók is sokkal könnyebben gondoskodhatnak a tárcájuk biztonságáról.

Vásárlók: 1 – 1

A PayPalnek több, mint egy évtized állt rendelkezésére a felhasználói felülete és a fizetéskezelő rendszere csiszolására és fejlesztésére. A hitel- vagy bankkártyára is alapozható fizetéseket pillanatok alatt lebonyolítják, mindent ők maguk intéznek, ami csak szükséges a folyamathoz, nem hagyatkoznak más közvetítőkre. Emellett vitás kérdésekben rendszeresen a vásárlók pártját fogják, és igénybejelentés esetén (amennyiben a vevő csalásra, méltánytalanságra vagy egyéb problémákra panaszkodik az eladás kapcsán) nagy valószínűséggel vissza is térítik a pénzét. E téren tehát a PayPal jelentős előnyt élvez.

A Bitcoin vásárlói felhasználhatóságát nagyban hátráltatja a váltás – vagyis a vásárlást megelőző külön bitcoin-vásárlás – szükségessége. Mivel a Bitcoin rendszere nem biztosít visszatérítési lehetőséget, ezért a váltók számára tekintélyes kockázatot jelent a hitelkártyás vagy a PayPales befizetések elfogadása.

Történtek azonban előrelépések a közelmúltban ezen a területen is. A hivatalos kliens már sokkal könnyebben kezelhető a hétköznapi felhasználó számára is, és a tárcaszolgáltatók is nagyban megkönnyítik a bitcon-használatot a felhasználóbarát kezelőfelületükkel.

Eladók: 1 – 2

A PayPal kereskedői API-k széles skáláját kínálja, és minden jelentősebb bevásárlókocsi-szoftver is támogatja. A visszatérítési rendszerük azonban méltánytalanul bünteti a digitális-virtuális holmikat forgalmazó kereskedőket. Rémtörténetek véget nem érő sorát olvashatjuk a rosszindulatú visszatérítési kérelmek áldozatául esett kereskedőkről és olyanokról, akiknek minden különösebb ok nélkül fagyasztotta be a számláját a PayPal.

Különösen hírhedt a Wikileaks kiszivárogtató oldal esete: a PayPal egyszerűen elkezdte blokkolni a rendszerükön keresztül az oldalnak címzett adományokat, akik így komoly anyagi gondokkal szembesültek. Rövid időn belül át is álltak a bitcoinos adománygyűjtésre.

Az olyan szolgáltatásoknak köszönhetően, mint például a bit-pay, a kereskedők éppen olyan könnyen fogadhatnak el bitcoinos fizetéseket, mint ahogyan PayPaleseket is. A kapott összegeket igény esetén azonnal visszaválthatják a saját, helyi pénzükre, hogy minimalizálhassák az árfolyamkockázatot. A kereskedők szemszögéből azonban a legfőbb előny értelemszerűen a visszatérítési lehetőség hiánya, valamint a fizetésblokkolás és a számlabefagyasztás lehetetlensége. Itt tehát a Bitcoin tarol nagyot.

Névtelenség 1 – 3

A PayPal-fiókok közvetlen kapcsolatban állnak a felhasználóik bankszámláival vagy hitelkártyáival, és maga a PayPal is szabályozott keretek között működik a legtöbb országban. A PayPal-es fizetések teljes mértékben nevesítettek, és ezért nem is ajánlott a használata olyan vásárlásokhoz, amiket nem szívesen vállalnál fel a neveddel.

Minden, a Bitcoin rendszerében valaha is lebonyolított tranzakció megtekinthető itt. Azonban a tranzakciók nem kötöttek sem bankszámlához, sem személyazonossághoz, így a megfelelő óvintézkedések betartása mellett lényegében névtelenek is lehetnek. Akár több száz különböző Bitcoin-címet is használhatsz – és kifejezetten ajánlott is, hogy minden tranzakcióhoz más címet használj, mivel így annál is kevésbé leszel lenyomozható.

Az eredmény tehát magáért beszél. Bár a Bitcoin csak nemrég indult, egyre hatékonyabbá, kezelhetőbbé és kiforrottabbá válik. Természetesen még mindig vannak leküzdésre váró akadályok, de nem ér meg egy kis kényelmetlenséget az a lehetőség, hogy teljesen a saját kezedbe vehesd az irányítást a pénzügyeid felett? Ha fontosnak tartod a szabadságot a pénzügyeid terén is, akkor a Bitcoint neked találták ki.

Forrás: Blockchain.info

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.