Rekodrösszegű, 147 millió dolláros tranzakció

2013-11-24

Szerző: Jon Southurst

Alaposan felpezsdítette a bitcoin közösségét egy nemrégiben lebonyolított tranzakció, amely nem kevesebb, mint 194.993 BTC-t mozgatott meg egyszerre. A CoinDesk éppen aktuális árfolyama szerint ez mintegy 147 millió dollárnak felel meg.

A tranzakció kezdeményezőjének kiléte – nem meglepő módon – ismeretlen, viszont egy címkét azért csatolt hozzá az illető: “Shit Load of Money!” (“Veszett sok pénz!”). A tranzakció november 22-én este bukkant fel a Blockchain.info-n; be is került minden idők legnagyobb összegű bitcoin-tranzakciói közé – a jelenlegi, magas árfolyamon pedig egyenesen A legnagyobb összegű tranzakcióvá avanzsált. Nem mellékes továbbá az a tényező sem, hogy ez a mennyiség a jelenleg forgalomban lévő összes bitcoin mintegy 1,6%-át teszi ki.

A Bitcoin elosztott jellegéből következően minden tranzakció nyilvános és bárki által látható a rendszer tranzakciónaplójában, viszont a felhasználókat csak 30+ karakterből álló címek azonosítják, illetve ha adnak címkéket a tranzakcióikhoz, akkor még azok. Ha azonban egy adott címről nem tudható, hogy kihez tartozik, és az illető felhasználó semmilyen más módon sem azonosítja magát, akkor jó eséllyel valóban megőrizheti a névtelenségét – bár kellően mélyreható elemzéssel és vizsgálódással sok minden kideríthető.

Egy ekkora összegű tranzakció persze érthető módon többeket is pontosan ilyesféle elemzésre és vizsgálódásra késztetett a közösségben. Személyazonosságot ugyan nem sikerült megállapítaniuk, de mint kiderült, a tranzakcióba foglalt rengeteg küldő cím egy része egészen 2010 februárjáig (akkor kibányászott blokkokig) vagy még annál is régebbre nyúlik vissza, így többen megkockáztatták még azt a feltevést is, hogy talán maga Satoshi Nakamoto a rendszer visszavonult, álneves alkotója állhat a háttérben.

Vagy talán Richard Branson, aki nemrégiben maga is kellő felbolydulást keltett ama bejelentésével, miszerint cége, a Virgin Galactic immár bitcoinban is fogad fizetést leendő űrturistáktól.

Satoshi Nakamoto persze nyilván nem fogja felfedni magát – és mára a régen kibányászott érmék is többször cserélhettek már gazdát. Legvalószínűbb az, hogy egy szerencsés bányászról lehet itt szó, aki még a rendszer indulásának hajnalán ragadt digitális csákányt – vagy egy üzlet vagy vállalkozás, amely biztonságosabb helyre költöztette a vagyonát. Bár a tranzakcióhoz fűzött címke szintén inkább magánszemélyre látszik utalni, semmint hivatalos vállalkozásra.

Fontos megjegyezni továbbá azt is, hogy a tranzakció a jelek szerint nem az összeg eladására, vagyis készpénzre váltására szolgált. Egy ekkora tételű eladás ugyanis nagy valószínűséggel elég jól látható és érezhető nyomot hagyott volna a bitcoin árfolyamán, ám az továbbra is elég jól tartja magát.

A BitcoinTalk fórumain sokakat nem is annyira a tranzakció kezdeményezőjének valós kiléte érdekelt, hanem sokkal inkább a Bitcoin infrastruktúrájának eleganciája és könnyedsége nyűgözte le, amely ilyen nagy összegek esetében is éppen olyan könnyen, gyorsan és akadálytalanul bonyolítja le a tranzakciókat, mint ahogyan teszi azt az apróbb, hétköznapi vásárlásoknál is. És persze egyetlen szabályozói hivatal vagy ügyvéd sem szól bele a folyamatba egyetlen ponton sem, és égbekiáltó tranzakciós díjakat sem kell fizetni érte (a tranzakció kezdeményezője nem is ajánlott fel semennyi tranzakciós díjat). Mi több, egy ekkora összeg átadása még készpénzben is igen komoly logisztikai kihívást jelentene.

runam0k felhasználó a következőképpen foglalta össze a benyomásait: “Egyszerűen csodálatos, hogy ilyen könnyen mozgathat az ember ilyen sok pénzt… Időnként nekem is le kell bonyolítanom igen nagy összegű, nemzetközi tranzakciókat és bizony gyakran a hajamat tépem miattuk. Időzónák, banki nyitva tartás, fizetési logisztika – igazi rémálom tud lenni egy-egy ilyen folyamat.”

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.