Holtponton

2011-10-02

Szerző: GoWest

Nézzünk szembe a tényekkel: az elmúlt három hónap kifejezetten ronda volt Bitcoin-szempontból. Nagyjából az egész net halottnak nyilvánította a rendszert, ráakasztotta a szó szerint értelemezett dögcédulát és bevágta a fagyasztóba, még csak tisztességes temetéssel sem fáradozva.

Még azok is, akik továbbra is kitartóan őrzik a lángot, megfáradtak kissé, és némileg értetlenül kérdik egymástól, hogy ez most mégis mi? Ha a Bitcoin olyan fantasztikus – márpedig tudjuk, hogy az – akkor miért nem akar terjedni?

Nos, vegyük szemügyre a tényeket:

1.) Nagyjából egy héttel ezelőttig csak az tudhatta teljes biztonságban a bitcoinjait, aki hajlandó volt összeállítani magának egy külön gépet csak erre a célra. (Ami persze azért némileg túlzás, de mégis éppen eléggé ilyennek érződött a helyzet.) Volt idő, amikor annyi pendrive-om és TrueCrypt-fájlom volt, hogy bárhol felléphettem volna egy pendrive-zsonglőr-számmal, kettes számrendszerre átírt Celine Dion-dalokat énekelve közben. Az új kliens telepítése után jó két órámba került az összes biztonsági másolat felszámolása és a bitcoinjaim egyetlen biztonságos tárcába ömlesztése. Most ajánlhatom először teljes lelki nyugalommal a barátaimnak a Bitcoint úgy, hogy aztán ne kelljen azon rágódnom álmatlan éjszakáimon, hogy vajon mikor lopja el tőlük a pénzüket valami idióta karibi hacker.

2.) A váltók és az e-tárcák még túlságosan is újak és (jogilag is) kétesek. Igazán eleven és életerős bitcoin-gazdaság csak akkor épülhet ki és indulhat be, ha már felállt egy kellően biztonságos és megbízható, az egész világot felölelő váltóhálózat. Hackek, lopások és adathalászat szempontjából is nagyon durva nyarunk volt az idén, és ezek egyike sem tett túl jót a Bitcoin gazdaságának. Bele fog telni egy időbe, mire kirostálódnak a megbízhatatlan oldalak és szolgáltatók – a még mindig igen ködös jogi kérdések tisztázásáról nem is szólva. A hétköznapi ember csak akkor meri majd belemártani a lábát a bitcoinok szabadság-tengerébe, ha már mindezek a dolgok elrendeződtek. Persze a feketepiac enélkül is vígan virágzik és fejlődik addig is, de az megint nem csak nem fogja elősegíteni a Bitcoin széleskörű elterjedését.

3.) A Bitcoin még mindig annyira új, mint amennyira a Facebook volt abban az időben, amikor még csak ezer körül mozgott a regisztrált felhasználóinak a létszáma. Ha maga a Bitcoin, mint olyan, egy weboldal lenne, úgy valahol a net egy eldugott szegletében rejtőzne és tele lenne “fejlesztés alatt”-gifekkel. Az infrastruktúra kiépítése és a kereskedők bitcoinra nevelése nem fog máról holnapra lezajlani. És bár az elmúlt hónapok során rengeteget zuhant a bitcoin árfolyama, ugyanakkor rengeteg új váltó és egyéb szolgáltatás is megjelent – és akkor most képzeljük el, hogy vajon hány további projektet készítenek elő jelenleg is épp az indulásra, és hányat fognak majd még csak ezután megálmodni egyáltalán. A türelem nagy erény, itt és most pedig nagyobb szükségünk van rá, mint valaha.

Néhány év múlva úgy nézünk majd vissza 2011-re, mint ahogyan ma annak a bizonyos közmondásos 10.000 BTC-s pizzának a korára, és csak tátjuk majd a szánkat, hogy hogyan írhatott le bárki is egy ilyen fantasztikus lehetőségeket takaró újdonságot? Mégis mit gondolhattak?

Előbb-utóbb túl fogunk lendülni a holtponton – meggyőződésem, hogy ez elkerülhetetlen -, de erre nem ma és nem is holnap fog sor kerülni – de persze nem is sietünk sehova. És ha már várunk, akár kényelmesen hátra is dőlhetünk a fotelben és játszhatunk egy kis Bittleships-t.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.