Hivatalos elismerésért lobbizik Indiában a Global Bitcoin Conference

2013-12-18

Szerző: fe Bureau

Indiában még várat magára a döntés.

Hasonlóan az EU központi bankjához és törvényhozóihoz, az RBI, India TartalékBankja is a kivárás mellett döntött.

Állami intézkedést szorgalmazott a vasárnap megtartott Global Bitcoin Conference a virtuális pénz Indiában való fokozottabb elterjesztése érdekében. Egész pontosan azt akarták elérni, hogy az RBI, India TartalékBankja hivatalosan is elismerje a bitcoint. AZ internet-felhasználók és szoftverfejlesztők létszáma tekintetében India a harmadik helyen áll a világ országainak rangsorában.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy az állam és a fogyasztók is sokat nyerhetnének azzal, ha végre megszűnne a bitcoin-felhasználást Indiában jelenleg övező bizonytalanság.

Sahtvik V., a CoinMonk Ventures (egy bitcoin-váltó, a rendezvény egyik szervezője) ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott, hogy párbeszédet szeretnének beindítani a központi bankkal annak érdekében, hogy minél alaposabban tájékoztathassák őket a bitcoin rendszeréről és minél jobban megértethessék velük, mi az, amit egyáltalán lehet szabályozni, és mi az, amit nem. A szervezők felkérésére meg is jelent ugyan a konferencián az RBI egy ügyvédje, de nem azonosította magát és nem is kommentált semmit.

Az USA törvényhozói már elismerték “legitim pénznek” a bitcoint; részben ez is tette lehetővé nemrégiben az 1.000$-os árfolyam elérését és meghaladását. Az EU törvényhozói és központi bankja azonban egyelőre inkább a kivárás mellett döntöttek, és ugyanígy tett az RBI is. Németország magánpénznek tekinti a bitcoint, Kína pedig virtuális árucikknek és ennek megfelelően is adóztatja meg a tranzakciókat. Svájcban valutaként kezelik, Kanadában pedig már meg is adóztatják a bitcoin-kereskedelemből szerzett profitot.

Na Vijayashankar, a Cyber Law College igazgatója szerint bármilyen komolyabb bitcoinos vállalkozás beindításának legfőbb akadálya az, hogy soha nem tudhatja a leendő vállalkozó, hogy mikor állnak elő az illetékesek valami visszamenőleges hatályú törvénnyel vagy szabályozással. Nem is annyira az itt a kérdés, hogy mi is valójában a bitcoin, hanem sokkal inkább az, hogy minek nézik a törvényhozók. Nem is szólva arról, hogy egy demokráciában, ha sok pénzt veszít egy fogyasztó, akkor számon fogja kérni a kormánytól, hogy mégis miért nem védte meg őt.

A bitcoin közössége hiszi, hogy a hivatalos elismerés nem csak hogy erősítené a felhasználók tudatosságát, de mérsékelné a spekulációt és ezáltal egyben visszafogná az árfolyam-ingadozásokat is. Arról nem is szólva, hogy anyagilag is óriási lehetőséget látnak India részére a rendszerben. Nem is szólva arról, hogy még a jelenlegi rendszer átlagosan 10%-os költséggel bonyolítja le a tranzakciókat, addig virtuális pénzzel lényegében teljesen ingyenessé válhatnának. Kiemelték továbbá a bitcoin-készlet előre rögzítettségét is, amely tényező hatékony védelmet biztosít az inflációval és az értékvesztéssel szemben; ezért is nevezik “digitális arany”-nak a bitcoint.

Sunny Ray, a Buttercoin (egy white label, különböző kockázati tőkések, egyebek mellett a Google befektetési üzletága, a Google Ventures által is támogatott bitcoin-váltó) üzleti fejlesztője szerint bár a bankrendszer megkerülésével a bitcoin igen csábító a feketepiac szereplői és más illegális ügyletek lebonyolítói számára is, ugyanakkor azonban az ilyen machinációkat is ugyanúgy megörökíti és véglegesen rögzíti a rendszerében, ahogyan az összes többi tranzakciót is. Jelezte továbbá azt is, hogy a partnereikkel összefogva néhány hónapon belül beindítanak Mumbaiban egy bitcoin-váltót. Tervezik továbbá egy NBFC-engedély beszerzését is a váltó működtetéséhez annak ellenére is, hogy jelen állás szerint ezt semmiféle törvény vagy jogszabálya nem követeli meg tőlük (még).

Világszerte sokakat aggasztanak a bitcoin pénzmosási lehetőségei. Az USA még októberben csapott le a Silk Road online feketepiacra, amely szintén bitcoint használt a tranzakciói lebonyolításához. Sathvik (CoinMonk) meglátása szerint azonban mindent és bármit fel lehet használni illegális célokra. Ha az RBI kidolgoz egy ésszerű keretrendszert, úgy azzal máris megteremtheti a megfelelő felügyeleti lehetőséget az állami szervek számára – a bitcoin rendszerében pedig amúgy sem törölheti el soha senki a tranzakciói nyomait.

Vikram Nikkam, a MadOverCoins adományozó- és kereskedelmi oldal vezérigazgatója immár fél éve működteti a vállalkozását a partnereivel. A fizikai árukat rúpiával szerzi be, és rendesen fizeti az adóit, bizonyítva ezzel egyben azt is, hogy a hivatalos elismerés és szabályozás egyáltalán nem riasztaná el az embereket a bitcointól. Meglátása szerint minél többen használják a rendszert, annál jobb. Mint mondja, ha folyton azon rágódna, hogy vajon hogyan fogják majd szabályozni a rendszert a jövőben, akkor nem tudna üzletelni a jelenben. Ő vállalja a kockázatot.

Forrás: Financial Express

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.