Leeresztett lufi, kezelhetőbb környezet…?

2011-10-28

Amikor először írtam a lufi kipukkanásáról június közepe táján, még nem voltam biztos benne, hogy vajon milyen mélyre zuhan majd a Bitcoin értéke. Most pedig itt vagyunk négy hónappal később, és azt látjuk, hogy az árfolyam nagyjából 3$ köré esett vissza, kerek egy nagyságrenddel a júniusi szédítő magaslat alá. Akkor azt jósoltam, hogy a Bitcoin akkor válhat majd azzá, ami mindig is lenni akart (a spekulánsok vágyálma helyett), ha az emberek végre leszoknak arról, hogy befektetési eszközként kezeljék. Mivel a jóslatom egyik fele már bejött (amit amúgy sem volt nehéz előrejelezni), a kérdés már csak az, hogy mi a helyzet a másik felével? Vagyis hogy áll a bitcoin, mint pénz?

A BitcoinCharts képe

Az ábra jól mutatja az árfolyam közelmúltbeli drámai hullámvasút-útját. Látható rajta egyebek mellett az is, hogy minden visszaesés dacára még mindig nagyságrendekkel magasabban áll az árfolyam (a vonalgrafikon), mint akár csak egy évvel ezelőtt is. Figyelemreméltó továbbá a kereskedelem volumene (a zöld és piros oszlopok): míg ez a spekulációs lufi előtti hónapokban igen alacsony volt (egy ideig szinte érzékelhetetlenül alacsony), addig a csúcs után jelentősen felélénkült. Ebből pedig már levonhatunk bizonyos következtetéseket a Bitcoin piacára vonatkozóan.

A magam részéről ebből a grafikonból elsőként azt a következtetést vonom le, hogy az eladók és a vásárlók létszámának gyarapodásával a piac lényegesen likvidebbé válik. A nagyfokú piaci aktivitást okozhatják persze azok is, akik igyekeznek megválni a felhalmozott készleteiktől, de ez – az árak lenyomásával – csak kedvez a vásárlóknak. Mivel azonban az árfolyamingadozások még mindig túl jelentősek ahhoz, semhogy lehetővé tennék a bitcoin valós pénzzé válását, így amíg el nem éri a padlót és ott nem marad legalább néhány hónapon át, addig a tranzakciós eszközként való használata és terjedése sem lesz kevésbé küzdelmes, mint eddig.

A legnagyobb hatást azonban kétségkívül a hálózat infrastruktúrájára fogja gyakorolni az árfolyam visszaesése. Mert míg 15$ feletti árszinten rendkívül nyereséges volt a bitcoin-bányászat, addig a mostani szintek környékén már nem igazn kifizetődő. Így ezután már csak azok bányásznak majd továbbra is, akik magában az eszmében hisznek és azt akarják támogatni és/vagy akik a bányászat mellett valamilyen másik jól működő Bitcoin-szolgáltatást (pl. váltót) is üzemeltetnek. És bár ez lényegesen kevesebb lesz az elmúlt hónapok során összegyűlt majd fokozatosan elolvadt bányászközösségnél, egyben mégis azt is jelenti, hogy a haszonlesők végül csak kiszivárogtak a rendszerből, hogy más profitforrás után nézzenek.

Így tehát a lufi leeresztése egyszerre áldás és átok. Mert bár a fokozott likviditás és a spekulánsoktól mentes piac kétségkívül sokat segít a bitcoinnak abban, hogy valóban komolyan vehető és értékelhető pénzzé válhasson, az árfolyam változatlan ingatagsága és a támogatók számának csökkenése rögtön semlegesíti is ezeket az előnyöket. Mi több, az árfolyam összeomlása nem orvosolta az első bitcoinosok által jelentett problémát sem, mivel az ő szűk köreikben még mindig megmaradtak a kezdet kezdetén felhalmazott óriási bitcoin-készletek.

Összefoglalva mindezt, úgy tűnik, hogy legalábbis egyelőre a bitcoin még mindig csak egy a kitűzött céljaik eléréséért és megvalósításáért küzdő alternatív pénzek közül. Technikailag vitathatlanul robosztus, mivel mindeddig nem tudta feltörni senki magát a rendszert, csak az arra épített szolgáltatások egyikét-másikát, vagy az óvatlan felhasználókat érték “balesetek”. Pusztán a tökéletes technikai háttér önmagában azonban nem fog tényleges gazdaságot építeni, így még mindig hosszú út áll a Bitcoin előtt, mire valóban komolyan lehetne venni tényleges pénzként is – és kérdés, hogy fenn tud-e maradni elég sokáig ahhoz, hogy orvosolhassák az összes gyermekbetegségét.

Forrás: The Refined Geek

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.