Ezért nem adom el a bitcoinjaimat

2013-02-15

Szerző: Timothy B. Lee

2011. óta először haladta meg tegnap a bitcoin árfolyama a 27$-t, megduplázva így azt a 13,50$-os árszintet, amellyel az idei évet kezdte – amely maga pedig nem mellesleg háromszorosa a 2012-es éveleji 4,75$-os értéknek.

No persze a 27$ még nem egy abszolút rekord a bitcoin történetében; az ugyebár a 2011. június 8-ai 32$-os árszint volt, közvetlenül a mélyrepülés előtt, ami aztán a 2$-os mélységben ért véget 2011. novemberében. Ekkor már mindenki egyetértett abban, hogy a 32$-os csúcs valóban csak egy őrült mértékben felfújt lufi volt, az azt követő mélyrepülés pedig a kijózanodás szakasza. Nem voltam ezzel másképp én magam sem: 2011. augusztusában én is azt valószínűsítettem, hogy a zuhanás megállíthatatlan lesz, és teljesen meg fogja semmisíteni a Bitcoin gazdaságát.

Nos, amint azt a tények is mutatják, bizony nagyot tévedtem. 2012. januárjára az árfolyam ismét összeszedte magát, 2$-ról közel 7$-ra erősödött újra. Ekkor győződhettem meg magam is arról, hogy a bitcoin mégsem csak egy múló tömeghisztéria; tekintve, hogy nagyon sokan hajlandóak voltak kiállni mellette még azután is, hogy az a szemük láttára vesztette el a korábbi értéke 90%-át, egyértelműen jelezte, hogy a rendszernek valóban komoly bázisa van, ami hosszú távon is képes biztosítani a stabilitását. Márpedig ha mindenki bízvást számíthat a hosszútávú stabilitására, akkor minden további nélkül lehet építeni rá pénzügyi szolgáltatásokat is. 2012 elején vettem is néhány tucat bitcoint; ez mindeddig jó befektetésnek bizonyult.

Jelen pillanatban a legnagyobb kérdés persze az, hogy vajon ez a mostani fellendülés is csak egy újabb lufi-e? Nos, szerintem nem az. Egyrészt, mivel hogy soha korábban nem létezett még semmi olyasmi, mint a bitcoin, így az sem meglepő, hogy senki sem tudja igazán, hogyan is lehetne meghatározni hozzá valamiféle “alap” értéket. És bár természetesen tisztában vagyok vele, hogy a Bitcoin nem egy vállalat, hanem egy P2P-hálózat, jelen kérdésre talán mégis könnyebben találhatunk választ akkor, ha mégis megpróbálunk úgy gondolni rá, mint egy frissen indult vállalatra. E kis analógiánk mentén tehát a Bitcoin Inc. egy radikálisan új technológiát képviselne, több ezer lojális ügyféllel rendelkezne, és más vállalkozói tőke által támogatott, szintén frissen indult vállalatok egyre gyarapodó közössége tömörülne mögötte, amelyek a Bitcoin Inc. infrastruktúrájára építve kínálnak különböző saját termékeket és szolgáltatásokat. Egy ilyen vállalathoz egymást taposva sereglenének a kockázati tőkések.

Persze mivel nem létezik semmiféle Bitcoin Inc., ezért részvényei sincsenek, amit bárki megvehetne – de ha az ember bitcoint vesz, azzal mégis köt egyfajta privát fogadást a rendszer jövőjére és a gazdasága fejlődésére. A bitcoin értéke mindig is szorosan korrelált a bitcoinos tranzakciók összesített volumenével; e téren pedig immár több, mint 2 éve tapasztalhatunk igen gyors és jelentős növekedést. Mivel pedig a rendelkezésre álló összes bitcoinok száma eleve korlátozott, ezért a bitcoinban jegyzett tranzakciók gyarapodásával, annak megfelelően fog nőni folyamatosan a forgalomban lévő bitcoinok értéke is.

És hogy mire lehet használni a bitcoint? Nem meglepő módon a legtöbb szó eddig leginkább a kellemetlenebb dolgokról esett, így például drogokról és szerencsejátékról. Azonban egyre több a teljesen elfogadható és hasznos felhasználási lehetőség is, az idő múlásával pedig csak egyre több lesz ezekből. Különösen nagy lehetőségeket látok például a nemzetközi utalások piacán, amelyet jelenleg az olyan monolit-vállalatok uralnak, mint a Western Union. Bitcoinnal azonban pillanatok alatt össze lehetne rakni egy olyan decentralizált alternatívát, amely a maga rendkívüli olcsóságával, gyorsaságával és felhasználóbarátságával semmi perc alatt földbe döngölhetné a Western Uniont és az összes többi hozzájuk hasonló vállalatot is.

De persze mindez csak puszta találgatás részemről. Nagyon nehéz megjósolni, hogyan reagálnak majd a tömegek a bomlasztóan új technológiákra, így minden további nélkül lehet, hogy ez a tippem is kapitális melléfogásnak bizonyul majd. A Bitcoinban azonban mindenképpen éppen elég új lehetőség rejlik ahhoz, hogy valami igazán átütő, nagy durranást mégis mindenképp kihozhasson belőle valaki – elvégre a hagyományos pénzügyi hálózatok labdába sem rúghatnak a Bitcoin biztonságossága, gyorsasága, megbízhatósága és adatvédelmi lehetőségei mellett. Ha pedig eljön ennek az ideje, akkor bizony minden egyes bitcoin jól fog jönni – hát ezért nem válok meg én sem a sajátjaimtól.

Forrás: Forbes

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.