Interjú az ExchangeBitcoins alapítójával

2011-09-17

Szerző: GoWest

Bár a közelmúltban vitathatatlan izgalmakkal szolgált a piac, hosszú távon az árfolyamingadozásoknak mégsincs nagy jelentőségük. A rendszer e korai éveiben az infrastruktúra fejlesztésére áldozott tehetség és erőfeszítés számít igazán. Erre pedig jó példa az ExchangeBitcoins.com, a kaliforniai illetőségű David Sterry és csapata alkotása. David az ExchangeBitcoins.com (úgy is, mint ExchB) elnöke, aki volt szíves válaszolni pár kérdésünkre.

BT: A honlapotokra ellátogatva az első dolog, amit látok, az, hogy az ExchB volt az első amerikai bitcoin-váltó. Hogyan hoztátok létre az oldalt és mikor nyitottátok meg először a kapuit?

DS: Május elején egy olyan projekt beindítását fontolgattam, amit egy sor kisebb összegű adományból és befizetésből lehetne finanszírozni. Újra elővettem tehát a Bitcoin témáját, amiről még tavaly, a Slashdot cikkéből értesültem. Az árfolyam éppen akkoriban lépte át az 1$-os határt, és hirtelenjében nagyon sokan fel is figyeltek a rendszerre.

Minél többet olvastam róla, annál nehezebb volt bármi másra összpontosítanom. A Bitcoin tényleg zseniális; bármit is találnak ki ellene, mindig újra talpra áll. Ez igen.

A végső löketet az adta meg, hogy egyre többen jelezték, hogy jó lenne már némi választék váltók terén. Egészen beleborzongtam abba a gondolatba, hogy esetleg én is indíthatnék egyet. Az elkövetkező néhány napot tehát az alapok kidolgázásval töltöttem – míg végül ténylegesen meg nem született az ExchB.

A tényleges indulásra 2011. június 15-én került sor, jó egy hónapra való fejlesztést és tesztelést követően – és azóta is folyamatosan fejlesztünk és fejlődünk.

BT:A Chase and Wells Fargóval ápolt kapcsolatotok jelentősen leegyszerűsítette a bitcoinvásárlás folyamatát az amerikaiak számára. Ez megnyilvánult a váltótok forgalmának fokozódásában is?

DS: Maximálisan meg vagyunk elégedve az azonnali készpénzes befizetés lehetőségével; és valóban, legfőbb célunk, hogy a végletekig leegyszerűsítsük a bitcoinhoz jutás folyamatát. A készpénzes befizetés lehetősége pedig valóban nagyobb forgalomnövekedést hoz magával, mint bármi más.

Sok befizetőnk teljesen új a Bitcoin világában; merem állítani, hogy kellően optimális vásárlási élményt biztosítunk, gondoskodva róla, hogy minden bitcoin-vásárló és -tulajdonos a lehető legjobban járjon.

BT: A bitcoin-kereskedelem piacának legnagyobb hányadát még mindig az MtGox uralja. Szerintetek meg fog-e változni ez valaha is? Nagyjából körvonalaznád esetleg a nagyobb piaci részesedés megszerzésére irányuló terveidet?

DS: A jövőre vonatkozó terveimről sajnos nem beszélhetek, de abban természetesen biztosak vagyunk, hogy a gazdaság fejlődésével a piaci viszonyok is át fognak rendeződni. Mi egy strapabíró, megbízható és könnyen kezelhető váltót állítottunk össze; Úgy véljük, hogy a megbízhatóságba és a háttérrendszerünkbe összpontosított befektetéseinket a komolyabb vállalatok sem hagyják majd figyelmen kívül, amikor úgy döntenek, hogy nem halogatják tovább a Bitcoin-használatot.

Emellett kiváló ügyfélszolgálattal büszkélkedhetünk. Telefonon is elérhetőek vagyunk, és mailekre is mindig a lehető leggyorsabban válaszolunk. Kérünk mindenkit, hogy ne rejtse véka alá a véleményét, ha elégedett az ExchB-vel – mondja el másoknak is! Ha pedig bárki talál bármi olyasmit az ExchB-ben, amin még lenne mit optimalizálni, úgy személyesen fogok gondoskodni róla, hogy ez mihamarabb meg is történjen.

“…ha az ember valami olyan jóba botlik, mint a Bitcoin, akkor általában rögtön arra gondol, hogy itt kell lennie valami átverésnek is, mert ez így önmagában túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.” – David Sterry

Ami pedig a jövőt illeti… egy-két dolog még mindig erősen gátolja a Bitcoin széleskörű elterjedését; sokan úgy gondolják, hogy ezeknek a megoldása évekbe is telhet, de mi az ExchB-nél meglehetősen biztosak vagyunk benne, hogy a hozzájárulásunkkal már akár az elkövetkező 3-6 hónap folyamán is elháríthatjuk ezeket az akadályokat.

BT: Mennyiben változott a Bitcoin, amióta először találkoztál vele, és mit gondolsz, merre halad majd tovább?

DS: Elsősorban például az egy cent alatti áraktól és a teljes váltómentességtől sokdolláros árakig és váltók sokaságáig fejlődött – emellett pedig egymás után indulnak a közösséget kiszolgáló, egyre újabb és újabb üzletek és vállalatok. Jelenleg pedig a közösség épp azt tapasztalja ki a gyakorlatban, olykor fájdalmas leckék árán, hogy hogyan is garantálhatjuk a biztonságunkat minden körülmények között egy olyan likvid fizetőrendszer esetén, mint a Bitcoin.

Következő lépésként közösségi szinten fokozzuk a már meglévő, működő üzletek, vállalkozások és szervezetek elérésére irányuló erődeszítéseinket. Egyre világosabban és kézzelfoghatóbban mutatjuk be a Bitcoin előnyeit, és egyre több, valóban tapasztalt üzletember csatlakozik a Bitcoin világához. Határozattan fényes jövőt látunk tehát magunk előtt.

BT: Konkrét fejlesztőkkel is együttműködtök új Bitcoinos alkalmazások megalkotásán?

DS: Folyamatosan egyeztetünk fejlesztőkkel és vállalatokkal együttműködési lehetőségekről. Az ExchB csak akkor lehet sikeres, ha a Bitcoin is sikeres. Az alapján pedig, amit eddig hallhattunk a különböző, jelenleg is fejlesztés alatt álló tervekről és projektekről, határozottan állíthatom, hogy igen izgalmas újdonságokra számíthatunk a közeljövőben.

BT: Van esetleg még valami, amit szeretnél megosztani velünk?

DS: Igen, mégpedig a bitcoin jelenlegi és jövőbeli értékével kapcsolatban. Újra és újra felteszik ugyanis azt a kérdést, hogy miért van a bitcoin árfolyama már jó ideje 10$ alatt, ha egyszer ennyi lehetőség rejlik benne?

Nos, erre azt tudom mondani, hogy a bitcoin épp a saját lehetőségeinek az áldozata. Csodálatos dolgokat tesz majd lehetővé, de a széleskörű elterjesztéséhez szükséges eszközök kifejlesztése jelenleg is csak “folyamatban van”. Márpedig amíg ezek a munkálatok le nem zárulnak és be nem következik a tényleges elterjedés, addig valóban csak a legélénkebb képzelőerővel megáldottak tudják igazán átérezni a lehetőségeket.

A bitcoin árfolyama jelenleg azért van ott, ahol, mert az emberek egyelőre bizonytalanok az értékét illetően. Mi több, ha az ember valami olyan jóba botlik, mint a Bitcoin, akkor általában rögtön arra gondol, hogy itt kell lennie valami átverésnek is, mert ez így önmagában túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Így pedig – érthető okok miatt – szkeptikusan állnak a rendszerhez.

Mi több, a bányászoknak is fedezniük kell a költségeiket, ehhez pedig el kell adniuk a bitcoinjaiknak legalább egy részét, és csak a maradékot tarthatják meg maguknak befektetés gyanánt. A folyamatos eladási kényszerük azonban folyamatosan nyomja is lefelé az árfolyamot.

A rövidtávon gondolkodó spekulánsok mindig az éppen aktuális hangulat alapján ítélik meg a bitcoint: ha épp jó híreket hallani róla, akkor értéknövekedés várható, ha meg semmit vagy rosszakat, akkor stagnálás vagy esés.

“Idővel a bitcoin lesz a tisztességes tranzakciók eszköze, a hitelkártyákra pedig csak a kétesebb ügyletek maradnak.” – David Sterry

Vannak olyanok is, akik annyira átlátták a bitcoin lehetőségeit, hogy nem is hajlandóak 1.000$ alatt eladni darabját. Annyit vettek, amennyit csak tudtak, és vennének még többet is, ha tudnának. Sajnos azonban ők alig befolyásolják az árfolyamot.

Az árak jövőbeli alakulására vonatkozóan a következő lehetőségeket látom magunk előtt:

A Bitcoin elterjedésével a nem-befektetők is meglátják benne a hasznot, mivel a megszokott hitelkártyás vásárlásaikhoz képest a Bitcoinos vásárlás 2-3% kedvezményt jelent mindenből, amit csak megvesznek.

Idővel a mai viszonylatok teljesen ki fognak fordulni önmagukból. Az olyan nagy és megbízható kereskedőknél, mint például az Amazon, a vásárlók nyugodt szívvel használnak majd bitcoint és örülnek a 2-3%-os kedvezménynek – hitelkártyát pedig már csak a kisebb, újabb, egyelőre kétes megbízhatóságú helyeken használnak a pénzük védelme érdekében. Idővel a bitcoin lesz a tisztességes tranzakciók eszköze, a hitelkártyákra pedig csak a kétesebb ügyletek maradnak.

Végül, a harmadik lehetőség, amire még ki szeretnék térni, az, ha a nagyvállalatok is ráállnak a Bitcoinra. A hitelkártyavállalatok két százalékos tranzakciódíjat számolnak fel a benzinkutaknak – pontosan ugyanannyit, mint amekkora haszonkulccsal azok dolgoznak. Ennek a díjnak a kiiktatásával a benzinkutak megduplázhatják a nyereségüket. Csak az USA 65 milliárd gallon (246.051.765.700 liter) benzint fogyaszt évente. Gallononként 3,70$-os árral számolva ez 240 milliárd dollárt jelent évente. Ha ez az összeg bekerülne a Bitcoin gazdaságába (240 milliárd dolláros piaci tőkésítés), úgy minden egyes bitcoin 34.000 dollárt érne.

Végül, de nem utolsósorban: jelenleg nagyon olcsó a bitcoin. Ha még nem vettél egyet sem, úgy itt a kiváló alkalom, hogy pótold a mulasztásodat, például az ExchangeBitcoins.com-nál.

___

David Sterry az ExchangeBitcoins.com, az USA első bitcoin-váltójának elnöke és alapítója.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.