5 lényegi szempont Glenn Bitcoin különkiadásából

2014-05-20

images

Glenn múlt heti műsorából egy dolog biztosan kiderült: a műsorvezető gyakorlatilag semmit sem tudott a bitcoin működési elvéről. De ha őszinték akarunk lenni, mindez elmondható a többségünkről is. Szóval Glenn összeállított egy különkiadást, és meghívott bitcoin szakértőket, hogy elmagyarázzák mi is az a kriptopénz, és hogyan is működik. A meghívott szakértők voltak: a Bitcoin Foundation bizottságának egy tagja Elizabeth Ploshay, a Liberty.me -től Jeffrey Tucker, és az Anonymous Bitcoin szerzője, Kristov Atlas.

Mielőtt belevágnánk, itt egy rövid ismertető a kriptopénzről.

Tehát lássuk mik is voltak Glenn különkiadásának alappillérei!

1) Futótűz szerűen terjed a bitcoin elfogadóhelyek száma

Napjainkban a bitcoin világszerte több mint 60000 kereskedőnél számít elfogadott fizetési módnak. Az elfogadó kereskedők száma egy év alatt bővült 50000 taggal. Glenn: „Megmondom őszintén, nekem nagyon tetszik ez az innováció. Sokan próbálkoznak azzal, hogyan lehet kiutat találni abból a felfordulásból, amit a politikusok és a központi bankok okoztak. A szabad piac mindig győzni fog. A kormányok törhetik a fejüket akár egész nap, akkor sem lesznek képesek rá, hogy az amerikai társadalom innovatív szellemét leutánozzák. Valakinek van egy jó ötlete, ami futótűzként terjed.”

2) A bitcoin pénz és fizetési mód is egyben

Jeffrey Tucker: Amennyiben leválasztanánk a bitcoinról a hozzá kapcsolódó fizetési rendszert, akkor a bitcoinnak pillanatnyilag nulla lenne az értéke. Tehát ami értéket ad neki, az a fizetési-rendszer hálózata. Ez talán furcsának tűnhet, hiszen megszoktuk, hogy ezekről a dolgokról elkülönítve beszélünk. Beszélünk például a dollárról, és aztán a PayPal-ról, vagy a Visa vagy a Mastercard-ról, stb. A bitcoinban azonban mindez egyesítve van jelen. A fizetési rendszer és a fizetőeszköz egy és ugyanaz, és ettől lesz a technológia valóban hatásos és úttörő, illetve ez adja a Bitcoin valódi értékét is.
A bitcoin nagyjából tíz hónapig létezett úgy az interneten, hogy nulla volt az értéke, azaz az ára. Aztán egyszer csak tesztelte valaki a fizetési rendszert, aztán újra és újra tesztelték, és a piac végül belátta, hogy ez egy hihetetlen és lenyűgöző technológia. Utalhatsz vele pénzt, A-ból B-be, bárhonnét és bárhova a világon, peer-to-peer rendszerben. Ez egy hihetetlenül értékes dolog, és most már a bitcoin rendelkezik ezzel az értékkel.

3) A valós világban is vásárolhatsz vele dolgokat

Elizabeth Ploshay: Számtalan dologra lehet felhasználni a bitcoint. Lehet vele például repülőjegyet vásárolni, de felhasználható akár jótékonysági adományként is. Ami talán mégis a legjobb benne, az az hogy bárhol bárki a világon használhatja. Nagyjából 2,5 milliárd ember él a földön, akik nem rendelkeznek bankszámlával. Ezeknek az embereknek is küldhet pénzt, úgy, hogy nincs is bankszámlájuk, szóval számtalan praktikus előnye is van a kriptopénznek, de segítségnyújtásra is lehet használni.

4) Nincsen mögötte semmilyen központi bank, mint amilyen pl. a Federal Reserve

Elizabeth Ploshay: Ez egy megbízható peer-to-peer rendszer, direkt utalással, mindenféle közvetítő vagy központi bank közbenjárása nélkül.
Kristov Atlas: Amikor valami központosított, vagy van egy kormányunk, vagy egy vállalat, ami foglalkozik a dologgal, akkor minden egyszerűnek tűnik. Ők foglalkoznak a pénzveréssel, és ők igazolhatják az utalásokat is, hogy azok valójában utalások, és nem csalások. Amikor a peer-to-peer rendszert használja, akkor minderről saját magának kell meggyőződnie, azaz hogy kellőképpen megbízható emberek sokasága használja a rendszert, ekképp pedig működteti azt. És pont ettől ilyen zseniális a bitcoin, mivel benne pontosan ez lett kitalálva, vagyis az utalások jóváhagyása, és új érmék verése (kibányászása) egy tökéletesen becsületes és igazságos módon, amiben mindenki egyetért, és ami a jövőnket is meghatározza majd.

5) Limitált mennyiségben létezik

Kristov: Ez alapvetően társadalmi és gazdasági tényezőkön múlik. Összesen 21 millió érmét lehet kibányászni, és a számítások szerint 2140 körül leszünk ott, hogy elérjük ezt a határt. Amennyiben szeretné megváltoztatni ezt a mennyiséget, akkor az összes bitcoin szoftvert futtató felhasználót meg kellene győznie róla, hogy ők is egyetértsenek a változtatással, és ezután mindenkinek egy új bitcoin verziót kellene futtatnia, ami lehetővé tenné a 21 milliós határnak a megváltoztatását.
Azonban az összes bitcoin befektető (méretektől függetlenül) egyetért abban, hogy a 21 millió érme megfelelő határ. Amennyiben ugyanis növelni szeretné ezt a mennyiséget, akkor a befektetők befektetéseinek az értékét csökkentené. Ekkor a befektetők inkább megválnának bitcoinjaiktól, illetve kiszállnának ebből az egészből. Ezzel mindenki tisztában van, ezért nulla annak az esélye, hogy meggyőzné a felhasználókat az új verzió használatáról.

A különkiadást az alábbi linken nézheti meg.

Forrás: Glenn Beck