Interjú a BitVapes alapítójával

2011-10-03

Szerző: Bitcoin Business Review

Soron következő interjúnkban az első bitcoint is elfogadó e-cigaretta-forgalmazó, a BitVapes alapítóját kérdezzük.

Bitcoin Business Review: Hogyan indult a BitVapes? Eleve is bitcoinos üzletben gondolkodtál, vagy egy már meglévő vállalkozást bővítettél ki bitcoin-elfogadással?

Mike: Jómagam már két éve e-cigizek és éppen olyan forradalminak tartom ezt a találmányt a “nikotin világában”, mint amilyen a bitcoin a globális pénzvilágban. Tapasztalt e-cigisként kellő rálátásom volt a jó és a rossz termékekre és márkákra egyaránt, így azzal is tisztában voltam, hogy mire van kereslet, és hogy mit várnak el a vevők. Ebben a gazdaságban az emberek rendre a költségkímélő, takarékos megoldásokat keresik, így egyre több dohányos is vált e-cigire, mivel az összehasonlíthatatlanul olcsóbb, mint a szétadóztatott cigaretták.

Már azelőtt is fontolgattam egy e-cigi-üzlet beindítását, hogy találkoztam volna a bitcoinnal, viszont eleve online eladásban gondolkodtam kioszkok vagy más fizikai üzletek helyett. Rövidesen hírét vettem azonban, hogy a “Nagy Dohány” és egyes kormányok politikai nyomására (az előbbiek ugyanis feltörekvő, egyre félelmetesebb ellenséget látnak az e-cigikben, az utóbbiak pedig vészesen fenyegető, tekintélyes adóbevétel-visszaesést) a PayPal és egyes hitelkártya-vállalatok is befagyasztották az e-cigi-forgalmazók számláit. De így is dohányosok ezrei váltanak e-cigire hónapról hónapra, egészségügyi és kényelmi okokból egyaránt – én pedig biztosítom a kínálatot a kereslethez. És hogy eközben még “be is mutathatok az illetékeseknek” (a “Nagy Dohánynak”, a kormányoknak, a PayPalnek és a hitelkártya-vállalatoknak), az már csak a hab a tortán.

BBR: A nikotintermékek forgalmazását szinte mindenhol keményen szabályozzák. Bitcoinnal könnyebb az ügyintézés, mint más fizetési módszerekkel?

Mike: Az e-cigik még mindig viszonylag újnak számítanak a piacon, még csak alig néhány éve bukkantak fel egyáltalán, így a hagyományos nikotintermékek esetében megszokott keménykezű szabályozást ezeknél még nem építették ki annyira. Mivel azonban a PayPal és más fizetésfeldolgozók is egyre jobban sürgetik az USA-beli székhelyű e-cigi-forgalmazók leállítását, ezért a bitcoin tökéletes megoldást jelent a problémánkra.

BBR: Általában miért választanak a vásárlóitok inkább titeket, mint a hagyományos pénzekkel dolgozó vetélytársaitokat? Jobbára inkább a nagyobb Bitcoin-közösségből kerülnek ki, vagy pedig úgymond kívülállók, akik az általatok kínált árelőny és/vagy a bitcoin egyéb előnyei (pl. névtelenség) miatt választanak titeket?

Mike: Erre leginkább azt tudom mondani, hogy a legtöbb – ha nem az összes – vásárlónk a Bitcoin-közösség nagy egészéből kerül ki. A reklámkampányban is eleve a bitcoin-felhasználókra összpontosítottam. Az e-cigi-fórumokon elejtett hirdetéseimet jobbára érdeklődéssel fogadták ugyan, de ennek ellenére nem tudok egy olyan vásárlóról sem, aki kifejezetten az e-cigivásárlás miatt kezdett volna el bitcoint használni – bár persze ettől még lehet, hogy vannak ilyenek is néhányan.

Az áraimat leginkább átlagosnak nevezném. Egyes USD-s vetélytársak még olcsóbbak is, de persze sok olyan is akad, akik lényegesen drágábban kínálják ugyanazokat a termékeket, mint mi. Szállítani mondjuk valóban olcsóbban szállítunk, mint a legtöbb másik, a termékeit közvetlenül Kínából importáló forgalmazó, viszont ennek mi magunk fizetjük meg az árát egyszerűen azért, mert én nem vagyok hajlandó felszámolni a vásárlóinknak azt a teljes 16-28 dollárt, amibe a Kínából való gyors import kerül.

BBR: Milyen kihívásokkal kellett szembenézned ennél a projektnél, és mennyire bizonyult sikeresnek az egész vállalkozás?

Mike: A BitVapes kifejezetten sikeresnek bizonyult. Kizárólag ebből ugyan nem tudnék megélni, de az mindenképpen ígéretes, hogy a BitVapes egyszerre két olyan pozíciót is elfoglal, ami még igen komolyan fellendülhet a jövőben: e-cigi és bitcoin. Leginkább csak kisebb logisztikai kihívásokat kellett leküzdenem, hogy a világ minden tájára ki tudjam szállítatni a kívánt árukat a megrendelőinknek.

Kanada például időről-időre lefoglal e-cigi-folyadék-szállítmányokat a határain, nyilván mivel jobb szeretnék, ha a kanadaiak továbbra is inkább a szétadóztatott cigarettákat vásárolnák. Ezt a problémát úgy kerültem meg, hogy összeálltam egy kanadai e-cigi-folyadék-forgalmazóval, aki gond nélkül tudja biztosítani a kanadai vásárlók zökkenőmentes áruellátását, lefoglalás és más vámügyi problémák nélkül.

BBR: Mik a terveid a jövőre nézve? Akár ezzel a projekttel, akár esetleg tervezett másokkal?

Mike: Ami a BitVapes-t illeti, ott természetesen tovább bővítem a termékpalettámat, hogy mindig a lehető legújabb, legjobb termékekkel láthassam el a vásárlóimat. Emellett felvásároltam három másik bitcoinos domainnevet is; szándékomban áll még az idén beindítani ezeket is, hogy néhány további szegmenst is kitölthessek a Bitcoin gazdaságában.

Forrás: Bitcoin Business Review

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.