Tény: a világ legjobban teljesítő pénze a bitcoin

2013-03-07

Szerző: Ben Levisohn

Hogy melyik pénz teljesített eddig a legjobban az idén? Nos, nem a Seychelle-i rúpia (+8,07%), nem a Paraguay-i guarani (+5,24%) és nem is a brazil reál (+4,45%), hanem a bitcoin, a net nyílt forráskódú pénze, amely eddig közel 200%-os erősödést produkált az idén.

Kinek kell euró, ha van bitcoin? (Agence France-Presse/Getty Images)

Hadd szögezem le mindenekelőtt, hogy szinte semmit nem tudok a bitcoinról. A lányom egyik barátjának az apja keltette fel iránta a kíváncsiságomat, aki folytat némi kereskedést ezzel az online pénzzel – ami még a virtualitása ellenére is abszolút valóságos, és valódi holmikat vehetünk érte. Akár olyasmiket is, amit a törvényalkotók nem feltétlenül helyeselnek. A Bitcoin P2P-hálózatának köszönhetően ugyanis a felhasználói megőrizhetik a névtelenségüket és biztonságos homályban maradhatnak (többnyire), így a feketepiac is nagyra értékeli.

No de mitől is lendült fel ennyire a bitcoin? A forgalomban lévő pénzegységek mennyisége csak nagyon lassan gyarapodik. Eddig mintegy 10,8 millió került kibocsátásra belőlük, és 2140-ben (nem, nem elgépelés) tetőzik majd a készlet, 21 millióval. Itt aztán szó sincs dömpingről.

Mivel azonban a kereslet sokkal gyorsabban nőtt irántuk, mint a belőlük rendelkezésre álló kínálat, ezért a forgalomban lévő egységek ára előbb megduplázódott – majd ismét megduplázódott. Íme egy kis száraz bitcoin-statisztika Nicholas Colas-tól, a ConvergEx Group munkatársától, még február 28-áról:

A jelenleg forgalomban lévő 10,8 millió bitcoin ma 345,6 millió dollárt ér. Elképesztő a pénz forgási sebessége is: csak az elmúlt 24 órában 1,6 millió bitcoin cserélt gazdát – a forgalomban lévő teljes készlet közel 10%-a.

Míg egy évvel ezelott egy bitcoin nagyjából 5$-t ért (4,87$-t, hogy egész pontosak legyünk), addig ma már 31,09$-t. Csak 2012 vége óta – amikor is 13,4$-on járt az árfolyam – is több, mint 100%-kal nőtt az értéke. Pedig 2010-ben némi túlzással még tonnaszám vehetett az ember BTC-t már egyetlen dollárért is.

Az elmúlt 24 órában 61.000-nél is több tranzakciót bonyolítottak le bitcoinnal – kicsivel több, mint kétszeresét az idei januári forgalomnak, és több, mint 6x-osát a 2012 márciusinak.

És ez még csak a kezdet. A Guardian és a Forbes jelentései szerint a bitcoin még csak most kezd beszivárogni a mainstream világába.

Kockázatok persze mindenhol vannak. A ConvergEx megjegyzi azt is, hogy 2011-ben egy, az akkori abszolút egyeduralkodó bitcoin-váltó, az MtGox ellen elkövetett hackertámadás nyomán a bitcoin árfolyama több hónapon át tartó mélyrepülésbe zuhant, fájdalmasan emlékeztetve mindenkit arra, hogy a valóságban és a kibertérben is egyaránt a közbizalom a legfontosabb egy pénz értékállósága szempontjából. Megjegyezték továbbá azt is, hogy ma pedig feltételezhetően az FBI és más kormányhivatalok jelentik a legnagyobb fenyegetést a Bitcoinra.

A bitcoin-kereskedelem jelen állása felől itt tájékozódhatsz.

Forrás: Barron’s

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.