Bitcoin-szabályozásra készül az USA?

2013-03-24

Szerző: Adrianne Jeffries

Komoly megrázkódtatás érte nemrég az immár több, mint 650 millió dollár összértékű gazdaságot fenntartó, gyorsan gyarapodó virtuális pénz, a Bitcoin közösségét, amikor is megérkezett a jelek szerint az első, a Bitcoin fantasztikus felemelkedésére reagáló kormányzati válasznak tekinthető lépés híre: az USA kincstárügyi minisztériumának egy részlege, a FinCEN (gazdasági bűnügyeket vizsgáló hálózat) útmutatást tett közzé arra vonatkozóan, hogy hogyan is kellene szabályozni a virtuális pénzeket – és eszerint számos bitcoinos üzletnek is regisztráltatnia kellene magát az amerikai kormánynál.

Egy nappal később, miután alaposan átrágták a fejleményt, a Bitcoin Foundation – ami még a legközelebb áll ahhoz, amit a decentralizált pénzrendszer szóvivőjeként értelmezhetnénk – is kiadott erre egy válasznyilatkozatot, elítélve a FinCEN által felvázolt szabályokat. Ahogy Partick Murck fogalmazott, “Hervasztónak találom, hogy a FinCEN a jelek szerint egy teljesen új szabályozási rendszer kialakítására készül az ‘útmutatás’ leple alatt” – majd hozzátette még azt is, hogy a felvázolt szabályoknak való megfelelés “a Bitcoin közösségének sok – ha nem a legtöbb – tagja számára kivitelezhetetlen lenne.”

A FinCEN már hónapok óta dolgozott a végül “a FinCEN szabályzatainak alkalmazása a virtuális pénzeket kezelő, váltó vagy használó személyekre” címen közreadott ajánláskötetén, amelyet Steve Hudak, a FinCEN PR-részlegének vezetője elmondása szerint más szabályozó és törvény-betarttató hivatalok és ügynökségek érdeklődései nyomán – nem pedig a Bitcoin piacának közelmúltbeli felpezsdülése miatt – állítottak össze.

Ez az útmutatás tehát a FinCEN véleménye arról, hogy miként is vonatkozik a szövetségi banktitok-törvény az e-pénzek és “e-nemesfémek”, a centralizált virtuális pénzek és a decentralizált virtuális pénzek kategóriájára. Értelemszerűen ez utóbbival célozzák meg a központi szabályozói szervvel nem rendelkező Bitcoint (ellenpélda a központilag felügyelt és regulált Linden Dollar).

Tisztázza az útmutatóban a FinCEN azt is, hogy pontosan mely virtuális pénz-felhasználóknak kell “pénzügyi szolgáltatóként” (PSZ) regisztráltatniuk magukat a banktitok-törvény pénzmosásellenes előírásai értelmében. Mint mondják, azoknak, akik pusztán áruk és szolgáltatások vásárlására használják a bitcoint, nincs mitől tartaniuk. Azok azonban, akik más pénzekre váltanak bitcoint (vagy fordítva), már “pénzközvetítőnek” – egyfajta PSZ-nek – számítanak, és ennek megfelelően nekik már regisztráltatniuk is kell magukat a FinCEN-nél.

Ami pedig így egyben azt is jelenteni, hogy lényegében a Bitcoin gazdaságának számos kulcsszereplőjének is regisztráltatnia kellene magát a FinCEN-nél – így például a bitcoint adó-vevő váltóknak, a bitcoinos kereskedelmet elősegítő népszerű szolgáltatóknak (pl. BitInstant) és az új bitcoinokat pénzért előállító “bányászoknak”.

A regisztráció ingyenes ugyan, de értelemszerűen azzal jár, hogy különböző adatokat kell megadni a kormánynak, amitől pedig a Bitcoin közösségének libertariánus irányultságú (nem is olyan csekély létszámú) tagjai igencsak vonakodnak. A FinCEN adó-, kapcsolati-, banki- és a lebonyolított tranzakciókkal kapcsolatos adatokat és információkat vár a pénzközvetítőktől. A regisztrációt emellett kétévente meg is kell újítani, és további plusz információkat is készenlétben kell tartani arra az esetre, ha a FinCEN valamilyen oknál fogva be szeretné kérni ezeket is.

Megjegyezték ugyan azt is, hogy az útmutatásuk “nem tekintendő meghatározónak” bármilyen nyomozás vagy bírósági eljárás során – viszont mindenképp a kincstárügyi minisztérium első hivatalos véleményét testesíti meg ebben a témakörben.

Vannak azonban olyanok is, akik ezt egyáltalán nem tekintik rossz hírnek. Timothy B. Lee, a Forbes szerzője szerint például “a FinCEN útmutatása talán a legjobb dolog, amiben csak reménykedhettek a Bitcoin rajongói: világos és egyértelmű jele annak, hogy az USA pénzmosásellenes szabályozói nem tekintik fenyegetésnek a Bitcoint és nem áll szándékukban erőszakkal fellépni ellene, megpróbálni megváltoztatni vagy teljes egészében lekapcsolni.”

Már felkészült erre a bejelentésre a bitcoint nem kevesebb, mint 17 különböző hagyományos, valós világbeli pénzre váltó MtGox is, akik nemrégiben egy másik bitcoinos vállalattal, a CoinLabbel is összeálltak annak érdekében, hogy a CoinLab átvehesse az MtGox valamennyi kanadai és USA-béli tranzakciójának kezelését.

“Részben azért is társultunk a CoinLabbel,” – írja Gonzague Gay-Bouchery, az MtGox főmarketingese – “mert számítottunk rá, hogy rövidesen el fog jönni ez a pillanat. A CoinLab már korábban regisztráltatta magát a FinCEN-nél és ennek megfelelően tudja is intézni az üzletünk minden ezzel kapcsolatos aspektusát. Mindent egybevetve tehát ez egy igen pozitív fejlemény a Bitcoin és mindannyiunk számára is, és örülünk, hogy a CoinLabbel kialakított együttműködésünk révén így továbbra is zavartalanul folytathatjuk az USA-béli üzleti tevékenységünket.”

Bár a szabályzatoknak való megfelelés ellentétesnek tetszhet a Bitcoin szellemével, amelyet eleve az akadályok megkerülésére, valamint a bürokratikus kormányok és fizetésfeldolgozók világában megszokott extra költségektől mentes, olcsó üzletelés elősegítésére terveztek, ez mégis további hitelt adhat egyes üzleteknek, tovább tompítva így a korábbi és a jövőbeli, a rendszer anoním jellegének köszönhetően jellemzően felderítetlenül és így büntetlenül is maradt hackertámadások és más hasonló kellemetlenségek élét. Akárhogy is, egy dolog mindenképp biztos – hogy immár a Bitcoin is bekerült az állam látóterébe.

Forrás: The Verge

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.