A Bitcoin Foundation új kuratóriumi tagjai: Olivier Janssens és Jim Harper

2015-03-07
BTC foundation

Jim Harper, Olivier Janssens

Február végén került sor a Bitcoin Foundtaion új kuratóriumi tagjainak a megválasztására, a szavazás két győztese: Olivier Janssens és Jim Harper.

A választás első fordulójában 323 szavazat érkezett az összesen tizenhárom jelöltre (Olivier Janssens, Jim Harper, Bruce Fenton, Michael Perklin, Francis Pouliot, Cody Wilson, Colin Gallagher, Jeremy Gardner, Vinny Lingham, Dima Starodubcev, Scott Morgan, Bayan Towfiq, Theo Chino). Mivel az alapszabály szerint a győzelemhez a szavazatok legalább 50 %-a szükséges, és egyetlen jelölt sem kapott abszolút többséget, így az első fordulóból az első négy helyezett (Olivier Janssens, Jim Harper, Bruce és Michael, Fenton Perklin) jutott tovább a második körbe.

A második fordulóban a 440 érvényesen leadott szavazatból 277 Olivier Janssens-re, míg 264 Jim Harper-re érkezett, így 2015. március 15-től ők kezdhetik meg a két évre szóló megbízást.

Olivier Janssens neve sokaknak lehet ismerős, hiszen ő volt a kezdeményezője annak a tavaly nyári felhívásnak is, amely a Bitcoin Foundation működését megreformáló szoftver kidolgozására irányult. Janssens egyébként aktív szerepet vállal az egyén szuverenitására irányuló projektek támogatásában is (jelentős összegekkel támogatta például a protonmail.ch és a liberty.me fejlesztését), és különböző bitcoin vállalkozások beindításába is több mint 2 millió dollárt invesztált napjainkig. Elmondása szerint célja, hogy a bitcoin kód fejlesztése teljes mértékben decentralizálttá váljon; hogy az alapítvány szervezeti működése mindenki számára átlátható legyen; és, hogy a bitcoin egyéni és üzleti célú felhasználása széles körben elterjedjen.

Janssens-hez képest valamivel visszafogottabb Jim Harper. A washingtoni Cato Institute-nál (ahol elsősorban a magánélet és a személyes adatok védelmével, távközléssel, szellemi tulajdonnal, kormányzati átláthatósággal, és digitális pénzekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik) is testületi tagsággal bíró jogász, mint politikai tanácsadó, már korábban is dolgozott a Bitcoin Foundation-nak. Elmondása szerint az alapítvány újonnan megválasztott testületi tagjaként elsősorban a bitcoinnal kapcsolatos fejlesztésekre szeretne fókuszálni.

Egyébként magával a választási procedúrával kapcsolatban megoszlanak a vélemények: az eddigi szavazásokat a Helios rendszere alapján szervezték, most viszont megpróbálták a Swarm és a blokklánc technológiáját felhasználva lebonyolítani a második fordulót. Az új szisztéma bevezetése közel sem volt zökkenőmentes, ráadásul sokakat meglepetésként ért az első és a második forduló között tapasztalt változás.