Űrgazdaság

2012-04-30

Szerző: Sy Nejem

Érdekes gondolkodnivalót adnak egyebek mellett a pénz alapvetéseit illetően is a közelmúltbeli, az űrkorszak új sebességfokozatba kapcsolásáról, egész pontosan aszteroidabányászatról szóló hírek, valamint a kereskedelmi űrrepülésre irányuló erőfeszítések fokozódásának ténye.

Mert ugyebár az arany mindeddig egy értékes és stabil dolog volt, részben épp azért, mert a belőle rendelkezésre álló készlet is eléggé stabil… már egy ideje. Régebben azonban, amikor az európai világkörüli terjeszkedés a virágkorát élte, a piacot mindenfelől elárasztó aranyáradat igen erősen lenyomta az arany árát, egyes esetekben kifejezetten gyorsan és rövid időn belül is.

Összességében azonban a tulajdonságainak köszönhetően az arany még így is megmaradt a pénz legműködőképesebb fizikai változatának. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy valóban ez is biztosítaná a lehető legjobb árstabilitást. Mi történik például akkor, ha újra jelentősen megnő a rendelkezésünkre álló aranykészlet? Ha valóban beindul az aszteroidabányászat? Hirtelen óriási plusz nyersanyagmennyiség árasztaná el a piacot, újra erősen leszorítva az árakat. Egy becslés szerint csak egyetlen egy aszteroidából is százezerszer több aranyat lehet kibányászni, mint amennyit eddig sikerült a Földből összesen.

Az Eros 2.900 köbkilométerében több alumínium, arany, ezüst, cink és más alap- és nemesfémek találhatóak, mint amennyit az eddigi történelmünk folyamán összesen kibányásztunk és mint amennyit valaha is ki tudnánk bányászni a földkéreg felső rétegeiből.

És akkor ez még csak egyetlen egy, nem is különösebben nagy aszteroida – aszteroidák pedig ezrével állnak rendelkezésre az űrben.

No persze egy-két évtizedbe azért még bele fog telni, mire eljutunk idáig, de a lényeg az, hogy elkerülhetetlenül el fogunk jutni idáig, és méghozzá elég hamar. És amint eljutunk idáig, a központi irányítás alatt álló pénzek kénytelenek lesznek követni a dollár példáját, ha meg akarják őrizni az árstabilitást. A kérdés csak az, hogy ezt meddig lehet folytatni? A történelem egyértelműen megmutatja, hogy a központi irányítás garantáltan kudarchoz vezet. Amint az aranyból rendelkezésre álló készlet is ugyanolyan korlátlanná válik, mint a mai, szintén korlátlanul nyomtatható pénzek, és tárolás tekintetében is teljesen kezelhetetlenné, akkor másik megoldást kell keresni.

Amint pedig azt már bizonyára sejtette is az olvasó, a megoldás maga a Bitcoin. A most még csak alternatívákként jelenlévő kriptopénzek a jövőben több ok miatt is egyenesen nélkülözhetetlenné fognak válni – különösen az olyan jóltervezettek és strukturáltak, mint a Bitcoin, amely megfellebbezhetetlenül és megváltoztathatatlanul kőbe véste kezdettől fogva a rendszerben valaha is kibocsátható bitcoin összmennyiségét. Az arannyal és más hagyományos pénzekkel ellentétben a bitcoin esetében sem most, sem soha a jövőben nem kell a tartalékok feldúsulásától tartani. A Bitcoin egyszerre védi és jutalmazza a megtakarítást.

Mindeközben az árstabilitás megőrzését a bitcoinok elméletben végtelen oszthatósága biztosítja. Ha például van egy uncia, 1650$ értékű aranyad és szeretnél vásárolni valamit mindössze 165$-ért, akkor választanod kell: inkább mégsem veszed meg azt a valamit, vagy tizedekre bontod az aranyadat, hogy az egytized részével fizethess. Mivel azonban az arany egy fizikai dolog, ezért az oszthatósága igen erősen korlátozott: egy idő után már molekulánként kellene kezelni a legkisebb értékegységek esetén. Még ha Freegold-rendszer szerűen is használjuk, csak hivatkozási alapként, a könyvelés még akkor is okozhat gondokat, és bárki “illetékes” könnyen visszaélhet vele. És persze ahogy arról már fentebb is esett szó, a készlet bármilyen váratlan, nagyarányú feldúsulása pillanatok alatt padlóra küldené az értékét.

A Bitcoin azonban mentes minden ilyen problémától: a rendelkezésre álló pénzkészlet helyett az oszthatóságot bővíti, egy olyasféle helyzetet hozva létre, mint ami akkor jelentkezne, ha a jelenleg meglévő készleteken túl az összes arany eltűnne a világmindenség teljes egészéből és a meglévő mennyiséget még az egyes atomoknál is kisebb egységekre oszthatnánk úgy, hogy közben még könnyedén is tudjuk kezelni, követni és nyilvántartani azokat: az árak stabilan megmaradnak egy adott tartományban, és a megtakarítások sem veszítenek soha az értékükből. Jelenleg az arany még ideális pénz, a Bitcoin pedig csak egy probléma nélküli megoldás; amit azonban sokan nem vesznek még észre, az csupán csak az, hogy a probléma hamarabb itt lesz a nyakunkon, mint hinnénk. Galaktikus léptékben két-három évtized egy szempillantásnál is kurtább időtartam.

Forrás: Bitcoin Media

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.