A Baidu és a China Telecom már nem fogadja el a bitcoint — ismét zuhan a bitcoin ára

2013-12-07

A bitcoin ára ma ismét csökkent, miután a Baidu bejelentette, hogy a továbbiakban nem fogadja el a bitcoint.


A bitcoin ára az éjszaka tovább csökkent a nagy tőzsdéken. Az árindex jelenleg a 700 $ alatt van. A Bitcoin Price Index  20%-ot csökkent, és jelenleg 670 $-on áll a tegnapi zárás óta, a BTC China pedig 4,003 ¥-on (658$-on) állt ma reggel.

Az árcsökkenés azt követően következett be, hogy a Kínai Központi Bank figyelmeztetést adott ki, és a Baidu valamint a China Telecom — a két legnagyobb név a kínai internet és telekommunikáció világában — eltávolították a bitcoinos fizetésre vonatkozó részeket a weboldalaikról.

A Kínai Bank bejelentése az optimizmus és pesszimizmus között ingadozott, de hatással volt a bitcoin árfolyamára, amely a dec. 4-i 1147$-os rekord árfolyamról másnap 834 $-ra esett a Bitcoin Price Index szerint. Miután kb. 24 óráig ezen az árfolyamon lebegett, ma reggelre 670 $-ra esett.

A két nagy kínai cég nagy figyelmet váltott ki a múlt hónapban, amikor bejelentették, hogy bizonyos termékek és szolgáltatások esetén bitcoint is elfogadnak. Mindkét esetben a cégek kisebb részlegeiről volt szó, amelyek ki akarták próbálni a bitcoint, nem pedig cég szintű bevezetésről, és a bejelentések inkább reklám célokat szolgáltak.

Ezután jött a Kínai Központi Bank állásfoglalása, ami sokak szerint annak felel meg, hogy a kormány tiltja a hivatalos bitcoin használatot. Noha explicit módon nem tiltották meg a bitcoin használatát, a közlemény, amely “tisztázta a bitcoin státuszát”, azt tartalmazta, hogy a pénzintézetek “nem használhatják a bitcoint áruk és szolgáltatások árának megállapítására, nem vehetnek és adhatnak el bitcoint,… és nem nyújthatnak sem közvetlen, sem közvetett formában semmi bitcoinnal kapcsolatos nyilvántartási, kereskedelmi vagy elszámolási szolgáltatást.”

Az állásfoglalás a pénzintézetekre vonatkozik. A bitcoin egy olyan “virtuális áru”, amely a közlemény szerint nem nevezhető pénznek vagy virtuális pénznek, de hozzátette, hogy a nagyközönség továbbra is kereskedhet vele az interneten. A bitcoinos weboldalak és az egyéb szolgáltatók számára megengedi, hogy továbbra is használják a mindennapi életben a bitcoint, amennyiben megfelelnek a szokásos szabályozásnak.

Nem tudni, hogy a Baidu szoftver részlege, a Jiasule, vagy a China Telecom leányvállalata, a Jiangsu Telecom, amely eddig elfogadta a bitcoint, egy hivatalos intézkedés miatt távolította el a bitcoinnal történő fizetési lehetőséget, vagy egyszerűen csak biztosra játszottak/megijedtek.

A héten egy kínai cég, a a Suning Tesco bejelentette, hogy bitcoin-os szolgáltatásokat szeretnének bevezetni többek között “a bitcoinok tárolásának biztosítására, a bitcoinok továbbításának biztosítására, és egyéb hasonló termékekre”, valamint, hogy elfogadnak majd bitcoin-os fizetést a bányászgépek és más hardware-ek esetén. Még nem tudjuk, hogy ezeket a terveket az utóbbi néhány nap eseményei hogyan fogják befolyásolni.

2013. dec. 6. 23:55

Forrás: Coindesk