Az olasz bitcoin váltókra nem vonatkoznak a pénzmosás elleni törvény előírásai

2015-02-06

Az elmúlt hét folyamán az olasz központi bank (Banca d’Italia) három hivatalos közleményt is közzétett a digitális valutákkal, illetve használatukkal kapcsolatban.

A háromból kettő a szokásos figyelmeztetéseket tartalmazza (felhívva a pénzügyi intézetek figyelmét a szektorral kapcsolatban még kidolgozásra váró hivatalos szabályozási útmutatóra), míg a harmadik arról ad tájékoztatást, hogy az országban működő digitális valutaváltó cégekre nem vonatkoznak a pénzmosás elleni törvény előírásai.

Ezt a harmadik közleményt a központi bank pénzmosás, és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemért felelős szerve, a Financial Intelligence Unit adta ki. A dokumentumból kiderül, hogy bár minden pénzügyi intézet számára ajánlott az AML (pénzmosás ellenes) és KYC (ismerd-meg-ügyfeled) irányelvek betartása, azonban a digitális pénzek váltásával kapcsolatos pénzügyi tevékenységekre (fizetés, konverzáció, tárolás) nem vonatkoznak az ország pénzmosás elleni szabályozásának az előírásai. Ebből következően, az ilyen típusú cégeknek az ügyfeleikkel, illetve a tranzakciókkal kapcsolatban sincsenek kötelező adatrögzítési és adatszolgáltatási kötelezettségei.

Így míg az olaszországi bitcoin váltó cégek számára csak ajánlott a vonatkozó törvényi előírások betartása, addig az országban működő fizetésfeldolgozó cégeket törvény kötelezi erre.