Az LHV bank alkalmazásai a bitcoin blokkláncot használják

2015-06-25

cub2

Cuber

Közel egy éves fejlesztő munka után hozta nyilvánosságra az észt LHV bank a bitcoin technológiájára épülő új, kísérleti jellegű projektjét.

A Cuber (Cryptographic Universal Blockchain Entered Receivables) egy olyan újfajta programozható, digitális letéti igazolás, amelyet többek között innovatív pénzügyi termékek esetében lehet alkalmazni. Mindemellett, a Cuber nemcsak programozható pénzügyi eszközként funkcionál, hanem akár technológiai platformként is. Így adott érték tárolásán, illetve folyósításán túl, érték létrehozatalára, vagy akár automatizált tranzakciók kezelésére is alkalmas a fejlesztés.

A platformhoz kapcsolódik a bank másik újítása is, a Cuber Wallet névre keresztelt pénzküldő applikációja. Az Android és Apple eszközökön futtatható alkalmazással térítésmentesen küldhetnek, illetve fogadhatnak azonnali euró utalásokat a felhasználók. A jelenleg ingyenesen letölthető pénzküldő applikáció még béta verzióban fut, így alkalmazásánál egyelőre letéti korlátozások vannak. A pénzintézet tájékoztatása szerint a béta verziót még idén ősszel felváltja a Cuber Wallet végleges verziója.

Mind a Cuber, mind a Cuber Wallet a Colored coins technológiájára épül, adatbázisként pedig a bitcoin blokkláncát használja. A projekt decentralizált és nyílt forráskódú, így az érdeklődő programozók akár további funkciókkal is kibővíthetik a programot.

Az LHV célja a pénzügyi innovációk támogatása, így a Cuber-t elsősorban kisebb startup vállalkozásoknak, digitális pénzváltóknak, és egyéb szoftverfejlesztő cégeknek ajánlja.