Webes fájltárolók: a Bitcoin nagy lehetősége?

2012-07-17

Szerző: Kyt Dotson

Nem újdonság a PayPal önkénye; igazából eléggé közhelyszerű is már, így az sem túl meglepő, hogy mivel mostanság felforrósodott a levegő a webes fájltárolók/-megoszók (cyberlockerek) körül, ezért szépen felvezették azokat is a tiltólistájukra, megfosztva így őket az elsődleges pénzforrásuktól és komoly veszélybe sodorva a további működésüket és a puszta fennmaradásukat is egyben. A TorrentFreak jelentése szerint első körben a MediaFire-től, a Putlockertől, a DepositFiles-tól és még néhány más társuktól vonták meg a támogatásukat a kalózkodás miatti aggályokra hivatkozva.

Még a cyberlockerek legújabb népi hőse, az elhíresült Kim Dotcom is azzal fordult a Twitteren a tisztelt nagyérdeműhöz, hogy javasoljanak neki újabb, jobb, hatékonyabb és biztonságosabb alternatívákat az amerikai központú hitelkártya-vállalatok és a PayPal helyett, hogy továbbra is lehessen finanszírozni a netes innovációt és fejlesztéseket. (Mint tudjuk, az illetékes jogvédők a hitelkártya-vállalatokat is felkeresték annak érdekében, hogy őket is lebeszéljék a cyberlockerek támogatásáról.)

Amire persze kézenfekvő válasz – gyakorlatilag tálcán kínálja magát – a Bitcoin. Mert bár még mindig a kezdeti fázisaiban jár, és jelenleg is gőzerővel fejlesztik, a támogatói rendkívül elszántak, kitartóak, és az elmúlt években a rendszer is bizonyította a strapabírását. Még ha az árfolyama még mindig messze is esik attól, amit már valóban stabilnak lehetne nevezni, közvetítő pénzként már így is remekül bevált, és egyre több árus és szolgáltató fogad is el bitcoinos fizetséget, aukciós oldalaktól VPN-szolgáltatókig.

Alakulnak azonban a pénztári megoldások is, amelyek valamelyik váltón váltják be azonnal a bitcoinos fizetséget az azt elfogadó árusoknak a nekik leginkább megfelelő hagyományos pénzre – és ezzel a módszerrel a cyberlockerek is könnyen megoldhatnák újra a saját finanszírozásukat. Azzal tehát, hogy a PayPal visszavonult az egyébként igen népes felhasználó-(/rajongó-)táborral rendelkező cyberlockerek támogatásától (lásd pl. a Megaupload népszerűségét fénykorában, valamint a felhasználói sokszínűségét, akik egyébként teljesen legális célokra használták; még az USA hadserege is élt vele), egy olyan űrt hagyott maga után, ami előbb vagy utóbb mindenképp be lesz töltve valahogy. És ha már, akkor miért ne bitcoinnal…?

Az igény nyilvánvaló és vitathatatlan a stabil és megbízható webes fájltárolók iránt. Ha a Bitcoin válhatna a PayPal és az amerikai székhelyű hitelkártya-vállalatok igazi alternatívájává a cyberlockerek szegmensében, úgy az a Bitcoin gazdaságának is egy újabb, igen jelentős lendületet adna egyrészt, valamint jelentős előnyt és plusz forrásokat is biztosítana az arra átálló cyberlockereknek, további fejlesztésekre, a rendszereik még stabilabbá, hatékonyabbá és felhasználóbarátabbá tételére ösztönözve így azokat. Mindenki csak jól járhatna tehát – a lehető legjobban; vígan áramolhatna újra a pénz, és tovább virágozhatna az innováció.

Megjegyzésre érdemes ezen a ponton, hogy a bitcoin-piac jelenleg is kiválóan működik, számos nagy csapást (bitcoin-vesztést, hackertámadásokat, piaci krachot) vészelt már át, és csak megerősödve, fejlettebben állt fel újra mindegyik után. Valós kereskedelmi, adásvételi helyzetekben is egyre többen használják, egyre több áruval és szolgáltatással. Ha Kim Dotcom a maga jelenlegi celeb-státuszával ráirányítaná a figyelmet a Bitcoinra és ösztönözné a cyberlockereket a bitcoinos fizetések elfogadására, úgy a fentieknek megfelelően egyesíthetné a két világot, és óriási, közös löketet adhatna nekik – amelyek így még ellenállóbbakká válhatnának a külső támadásokkal szemben, érkezzenek azok bárhonnan, bárkiktől is.

Forrás: SiliconAngle

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.