2012: A Nagy Helyreigazítás Éve

2011-12-23

Szerző: GoWest

Tisztelt Médiamunkás Hölgyek és Urak,

Tudják, én megértem a helyzetüket. Valóban nem könnyű Önöknek. Ám ha megtennék nekünk azt a szívességet, hogy várnak még egynéhány évet, mielőtt újabb nagy kijelentéseket tennének a Bitcoinról, úgy azzal nem csak hogy mindannyian jól járnánk, de még saját magukat is egy kissé hitelesebbnek és komolyabban vehetőnek tüntethetnék fel.

Tény, hogy egyre nehezebb olyan embereket találni, akik még becsülik valamire a türelmet. A kézzel írt leveleket felváltották a telefonhívások, a telefonhívásokat az emailek, az emaileket az állapotfrissítések, az állapotfrissítéseket pedig a tweetek. Egyre több, egyre tömörebb, egyre gyorsabb – sőt, egyenesen azonnal érkezik már minden információ. Szóval, tisztelt Médiamunkás Hölgyek és Urak, valóban tökéletesen megértem a helyzetüket. Önök egy olyan korban kénytelenek dolgozni, amelyben a közönségüknek már nincs türelme arra, hogy kivárja, amíg önök felveszik, megszerkesztik és leadják a műsoraikat. Mire mindezzel elkészülnek, már több felvételről is láttuk az egészet a YouTube-on és olvastunk róla hatszáz tweetet szemtanúktól. A régi megoldások már egyszerűen túl lassúak.

Ezért is tart feltartóztathatatlanul a kihalás felé a tévézés; eleinte az olyan elektronikai megoldások adták a lovat a türelmetlenségünk alá, amelyek segítségével kivághattuk a műsorokból a reklámokat és előretekerhettünk a minket érdeklő részhez, hogy nyomban a lényegre térhessünk – most pedig már erre sincs türelmünk. Ugyan minek hallgassuk végig a bemondó fecsegését, ha kétszer olyan gyorsan el is olvashatjuk az egész sztorit a neten?

Szomorú, de tény, hogy nagyjából semmire nincs már türelmünk. Nem főzőcskézünk és eszünk már együtt. Többet dolgozunk, mint valaha, és produktívabbak is vagyunk, mint valaha. Esélyt sem adunk senkinek, hogy bizonyíthasson, mielőtt továbbállnának a következő izgalmas újdonsághoz. Hozzátok ki és üzemeljétek be most azonnal, vagy el fog taposni a következő nagy ötlet úthengere. Az egész világ egyetlen óriási gongparádé és *GONNNNNGGG*, hoppá, úgy tűnik, túl lassú voltam.

Sajnálatos, hogy Önöket, az amúgyis türelmetlen médiát a még türelmetlenebb közönsége 2011-ben kikerülhetetlenül állásfoglalásra kényszerítette a Bitcoin kapcsán; egyszerűen nem bírtak tovább várni. Elvégre a Bitcoin itt volt már egy ideje, és amikor a júniusi csúcsot követően a mélybe zuhant az értéke, muszáj volt hivatalosan is “halottnak” nyilvánítaniuk.

Pedig megvan az oka annak, amiért Satoshi Nakamoto éppen olyanra tervezte a Bitcoint, amilyenre. Megvolt a magához való esze, és jól is látta dolgokat. Ironikus módon azonban tény az is, hogy még a Bitcoin támogatói egy részének sincs elég türelme a Bitcoinhoz, ezért sebtiben meg is alkották a saját variációkat az eredeti témára:

– Az Ixcoin már 2015-re kibocsátja mind a 21 millió IXC-jét, megközelítőleg 18 évvel a Bitcoin előtt. Szintúgy az IOcoin is.
– A Solidcoin gyorsabban igazítja a nehézséget a számítókapacitáshoz (hetek helyett órák alatt).
– A Litecoin négyszer gyorsabb ütemben generálja a blokkjait, mint a Bitcoin.

Ezeknek az “alternatív” kriptopénzeknek mind az a lényege, hogy ezt vagy azt gyorsabban csinálnak, mint a Bitcoin – de mégis mind vagy már kudarcot vallottak, vagy pedig kudarcot fognak vallani, mivel a Bitcoin fejlődésének lassabb üteme nem hiba, hanem erény.

Most ítéletet mondani a Bitcoinról olyan, mint 1995-ben ítéletet mondani az internetről: ostobaság, mivel egyszerűen túl korai még bármit is kijelenteni róla; egyelőre csak találgatni és tippelgetni lehet, és még csak azt sem túl megalapozottan.

Ellentétben a “Flooz”-zal és a “Beenz”-zel, amelyekhez oly’ szívesen hasonlítgatják rendszeresen, a Bitcoin teljesen és abszolút független az emberek hibáitól, mivel azt kizárólag a matematika vezérli – a hasznosságát pedig már sokszorosan bebizonyította. A legjobb esetben elfoglalja méltó helyét a világ pénzei között, összesen többszáz milliárd dollár értékű tranzakcióforgalmat bonyolítva le folyamatosan, legrosszabban pedig illegalitásban szolgálja ki majd a feketepiacot.

Azonban akár így, akár úgy, “meghalni” sehogyan sem fog, mivel eleve halhatatlannak tervezték. Nincs vállalat, ami csődbe mehetne, nincsenek alkalmazottak, akiket kirúghatnának, sem pedig kölcsönök, amelyeket vissza kellene fizetni. Több tízezer bányásznak kellene világszerte egyszerre lekapcsolnia a gépeit ahhoz, hogy valóban leálljon az egész rendszer. Más szóval, több tízezer embernek kellene úgy döntenie, hogy sutba dobja a hardver-befektetéseit és az újszerű fizetéskezelő rendszerrel kapcsolatos reményeit. Tisztelt Médiamunkás Hölgyeim és Uraim, ha idefigyelnek egyáltalán, úgy bizonyára felismerik azt is, hogy itt és most emberek tömegeinek van egy nagy, közös vágya, jelesül a pénzkészlet sajátkezű ellenőrzése, miután a kormányainktól már megvontuk az ezirányú bizalmunkat. Ezeket a gépeket tehát nem fogják lekapcsolni.

A bitcoin így 2012-ben is feltartóztathatlanul terjed majd tovább, és ezzel együtt növeli az értékét, valamint bővíti a felhasználási lehetőségeinek körét is. Mindazok Önök közül, akik eddig a Bitcoin haláláról beszéltek, egyként lesznek kénytelenek helyreigazítani a korábbi megjegyzéseiket. Ezért lesz ez A Nagy Helyreigazítás Éve:

Reuters: “Szimpatikus ugyan a Bitcoin, de valószínűleg kudarcra van ítélve.” (2011. május 27.)
NY Times: “A lufi kipukkanása kivégezheti a Bitcoint.” (2011. május 30.)
Forbes: “Nehéz lenne megmondani, hogy mégis mi tartaná fenn ezt a pénzrendszert.” (2011. október 18.)
WSJ: “Félresiklott a vonat.” (2011. november 28.)

De nincs semmi baj, mindenki követ el hibákat. Még csak bocsánatot sem kell kérnetek – viszont kénytelenek lesztek beszámolni az igazságról. Az igazság pedig a Bitcoin elkerülhetetlen sikere lesz.

Tisztelettel,

GoWest

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.