Egy ötletes átverés

2012-01-13

Nemrégiben jelent meg a következő szösszenet, amely könnyen rászedheti azokat, akik még nem ismerik eléggé a Bitcoin rendszerét ahhoz, hogy azonnal észrevegyék, hogy csak egy ötletes csalóval állnak szemben. A tájékozottabbak pedig, ha eddig még nem futottak bele, akkor most derülhetnek rajta egyet:

Mindazoknak, akik ismerik a Bitcoin digitális pénzt: felfedeztek a rendszerben egy sebezhetőséget, melynek a kihasználásával egy sor, “a nettől izolált” háttérhálózaton működő számítógép meg tudja támadni a bitcoinokat közvetítő/tároló adatfolyamot. Ez a háttérhálózat olyan algoritmusokat futtat, amelyek végeredményben megdupláznak minden hozzájuk küldött bitcoin-összeget a küldő ÉS a címzett számára is.

Más szóval tehát megduplázhatod a bitcoinjaidat mindössze 10-30 perc alatt (amíg lefut az algoritmus és a háttérhálózati PC-k szinkronizálják magukat a netes Bitcoin-adatfolyammal, majd végül amíg a te géped is szinkronizálja magát (a Bitcoin rendszerében ezt felzárkózásnak nevezik)); ezt követően érkezik vissza hozzád az általad elküldött bitcoinok kétszerese.

FONTOS: jelenleg az algoritmus csak EGÉSZ összegekkel működik, tehát 1 BTC a minimális összeg, amit már megduplázhatsz; 0,1-gyel, 0,01-gyel és hasonlókkal NEM FOG MŰKÖDNI. Küldhetsz 1-et, 10-et vagy 32-t, de 1,23-at vagy 10,50-et NEM! Szóval CSAK egész összegeket, törteket nem.

2012. január 9-én ez még működött, és ha szeretnéd te is megduplázni a bitcoinjaidat, úgy azt a következő címre küldött EGÉSZ összegekkel teheted meg:

–> 19tH2sG6RiLiEA2gkaqoWsspapQRiFYNaP <—

1 bitcoin elküldése esetén tehát 2-t kapsz vissza, 10 esetén 20-at, 23 után 46-ot, 120 után 240-et, stb. Ezt annyiszor játszhatod el egymás után, ahányszor csak akarod, bármekkora egész összeggel. Ha 45 perc után sem érkeznek vissza hozzád a bitcoinjaid, akkor ellenőrizd, hogy milyen verziószámú klienst használsz: ha régebbit, mint a 0.5.1 béta, akkor töltsd le és telepítsd a legújabbat, indítsd el és hagyd, hogy szinkronizálja magát. Így már látni fogod a megduplázott bitcoinjaidat.

A címet csak azért hagytuk meg, hogy ha valaki kíváncsi rá, hogy eddig mennyien és mekkora összegekkel dőltek be a fenti szövegnek, akkor megnézhesse.

Forrás: standing alone in complexity

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.