Blockchain – a legújabb iOS-es bitcoin-tárca-alkalmazás

2012-04-26

Az Apple sorozatos elutasításai ellenére is kitartó alkotónak hosszú és küzdelmes hetek után most végre sikerült az App Store hivatalos csatornáján keresztül is elérhetővé tenniük a Blockchain névre hallgató alkalmazásukat.

A Blockchain teljesen ingyenes, iPhone-ra, iPod touch-ra és iPadre egyaránt letölthető, telepíthető és használható. Néhány másodperccel a telepítés elindítását követően már küldhetünk és fogadhatunk is bitcoinokat a kedvünk szerinti Apple-ös mobilkészülékeinkről.

Az alkalmazás ugyanazt a kódolt adatbázistárat használja, mint a My Wallet, a Blockchain.info online tárcájának Javascriptes változata.

Funkcionalitását tekintve ez az iOS-alkalmazás tökéletesen azonos az Androidos Blockchainnel, ami azonban a Google az Apple-énél lényegesen barátibb rendszerének köszönhetően már március óta elérhető. (Bár jailbreakelt iPhone-okra már korábban is elérhető volt egy szintén teljes funkcionalitású iOS-es verzió a Cydián keresztül). Piuk, a Blockchain.info alkotója egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy az Androidos verzió 50%-kal gyorsabban terjed, mint a megvetett iOS-es testvére.

Amikor piuk először küldte be a Blockchaint az Apple-nek, a következő választ kapta tőlük:

Az alkalmazásod olyasmiket tartalmaz – vagy tesz lehetővé, elérhetővé, hozzáférhetővé vagy olyan tevékenységekre bátorít -, amelyek nem mindenhol legálisak az alkalmazással megcélzott országok közül.

Gyanítván, hogy egyes szigorúbb országokkal lehet a gond, piuk újra beküldte hát az alkalmazást, ezúttal csak az USA-t és az Egyesült Királyságot célozva meg vele, de még így is újra elutasították.

További morfondírozás nyomán piuk arra jutott, hogy az Apple talán nem akar digitális kifizetések lebonyolítására alkalmas alkalmazást, ezért eltávolította ezt a funkciót az alkalmazásból és úgy küldte be újra, de megint ugyanazt a választ kapta. Ezután megpróbálta úgy beküldeni az alkalmazást, hogy az csak a koreai App Store-ból legyen elérhető. És bár ezt is elutasították, ezúttal már azt is megírták neki, hogy konkrétan mi is a bajuk:

Konkrétan a virtuális pénzekkel való kereskedést lehetővé tevő alkalmazások nem valóak az App Store-ba.

Javasoljuk, hogy gondold újra az alkalmazásod koncepcióját és mérlegeld, hogy bele tudsz-e illeszteni más, az irányvonalainknak megfelelő funkciókat és tartalmakat.

De a kitartás végül meghozta jutalmát: egy fellebbezést követően immár a világ minden tájáról elérhető az App Store-ból a teljes tárcafunkcionalitással rendelkező Blockchain v1.9.2.

Az asztali platformokra tervezett Bitcoin-kliensek (köztük a Bitcoin.org eredeti, “Satoshi” kliensével) esetében általában hosszabb időn át kell várakozni a telepítést követően, mielőtt ténylegesen használatba is vehetnénk azokat, mivel ehhez előbb le kell tölteniük a teljes blokkláncot az éppen elérhető csomópontoktól. Ezzel szemben azonban a Blockchain számára a Blockchain.info szerverei kezelik a blokkláncot, a kliens pedig egyszerűen csak kommunikál ezekkel – és ennek köszönhetően azonnal használatba is vehető a telepítést követően.

Természetesen a szervernek nincs hozzáférése a bitcoinok elköltéséhez szükséges titkos kulcsokhoz. Ehelyett a Blockchain-alkalmazás a Blockchain.info hostjáról tölti be a kódolt tárcát, és minden olyan intézkedést közvetlenül a mobilunkról, a saját alkalmazásunkon keresztül bonyolít le, amelyekhez a titkos kulcsunkra is szükség van. (További előnye ennek a megoldásnak az is, hogy a felhasználó így minden további nélkül használhatja ugyanazt a tárcát több különböző készülékről is, ha akarja.)

Mindazok pedig, akik szeretnék ugyan kipróbálni az alkalmazást, de vagy pillanatnyilag nincs épp egy fia bitcoinjuk sem, vagy még egyáltalán soha nem is bitcoinoztak azelőtt, a Bitcoin Faucettől vagy a BitCrate-től igényelhetnek ingyenesen egy egészen minimális bitcoin-összeget, amivel már kipróbálhatják az alkalmazást. Ehhez csak be kell indítani az alkalmazást, majd ráérinteni a Receive gombra, és máris láthatjuk a Bitcoin-címünket. Ha pedig nem tudunk mit kezdeni az ingyenesen kapott millibitekkel (egy millibit = egy ezredbitcoin), akkor eladományozhatjuk azokat, vagy vissza is küldhetjük a csapba (faucet).

Továbbra is nyitott azonban a kérdés, hogy végül vajon miért engedte át mégis az Apple ezt az alkalmazást? Ennek kapcsán egy szóba jöhető tényező lehet például az, amiről Jason Calacanis (@Jason) számolt be a múlt héten: az Apple belépése a fizetések piacára. Nem elképzelhetetlen, hogy innentől kezdve már okkal tartanak attól, hogy a világ versenyellenes magatartásként érzékelné azt, ha kizárnák a rendszerükből a külső kereskedelmi alkalmazásokat, és ezért enyhítettek a szabályaikon – hogy zavartalanul menetelhessenek tovább a csúcs felé a fizetések terén is. Vagy talán csak látták az Androidos verzió egyre növekvő népszerűségét, és biztosra akartak menni az iPhone erős piaci részesedésének megőrzését illetően…?

Bármi is álljon a háttérben, az alkalmazás mindenesetre már itt van és használható, kétszázmilliónál is több készülékről elérhető, könnyen kezelhető, gyors és biztonságos módot biztosítva bitcoinok küldésére, fogadására és tárolására. Mi több, végeredményben még az időzítése is jól alakult, tekintve a Bitcoin egyre sikeresebb kibontakozását a globális személyközi fizetésszolgáltatás terén.

A Blockchain alkalmazása semmilyen személyes adatot, például nevet vagy címet nem tárol, így értelemszerűen ezeknek a biztonsága miatt sem kell aggódni. Nem igényli semmilyen kártya használatát vagy bármiféle hivatalos engedélyt vagy ellenőrzést (már csak azért sem, mivel nem foglalkozik pénz-bitcoin-pénz-váltással). A Bitcoin így gyorsabban terjedhet világszerte, mint tehetné azt bármelyik, a hagyományos, agyonszabályozott piacokon tevékenykedő, jelentős anyagi hátszelű vetélytársa.

Valóban bámulatra méltó, hogy most már a világ népességének több, mint a fele számára elérhető egy sor különböző asztali, webes és immár natív mobilos Bitcoin-alkalmazás is. A Bitcoin világa – és azon belül is konkrétan az innováció – egyre jobban felpörög, és minden esélye megvan arra a bizonyos forradalomra, amit oly’ gyakran emlegetnek vele kapcsolatban – annál is inkább, hogy nem egy kormány vagy egy nagyvállalat áll a hátterében, hanem maguk a lelkes felhasználók tömegei.

Talán épp ez, a pénzügyi szabadságot szó szerint a kezünkbe adó Bitcoinos alkalmazás lesz majd az az első startlövés, amit már valóban meghall az egész világ…?

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.