Interjú Marius Falke-val, a Bitmit alapítójával

2011-12-20

Szerző: genjix

Mutasd be nekünk, kérlek, egy mondatban a Bitmitet, és mondd el, hogy mi ihletett a megalapítására?

A Bitmit egy olyan oldal, ahol az emberek a világ minden tájáról adhatják és vehetik a holmijaikat – értelemszerűen bitcoinnal. Szeretném minél jobban lecsökkenteni a bitcoin hagyományos pénzekre való váltásának szükségességét.

Miért van szüksége a Bitcoinnak kereskedői oldalakra?

Azért, hogy mindenki láthassa, hogy a Bitcoin sokkal többről szól, mint csupán az MtGoxos árfolyamleső-szerencsejátékról – hogy minél többen használják pénzként, és minél kevesebben spekulációs eszközként. A Bitmiten keresztül már a kezdő bitcoinosok is könnyen beszerezhetik az első érméiket: mindössze annyit kell tenniük, hogy itt adnak el valamit, és nem az eBay-en.

A Bitcoin elterjesztését illetően két ellentétes megközelítés ismeretes: az egyik oldal szerint a Bitcoint a felszabadulás eszközeként kellene hirdetni, melynek segítségével az ember szembeszállhat a bankokkal, és visszaszerezheti az uralmat a saját pénze felett, míg a másik oldal szerint inkább a Bitcoin előnyeit kellene hangsúlyozni (alacsony díjak, egyszerű és gyors nemzetközi utalás, visszatérítésmentesség). Te milyen álláspontra helyezkedsz ebben a kérdésben? Szerinted milyen megközelítéssel lehet a legjobban elterjeszteni a bitcoint? Idealistával vagy praktikussal?

Szerintem egyesíteni kellene ezt a két megközelítést. Ha csak a bankárellenes érveket hajtogatjuk, úgy az emberek azt hihetnék, hogy mi is csak amolyan zakkant összeesküvés-hívők vagyunk. A Bitcoin előnyei azonban valóságosak, és mindenki jól járhat velük – az üzletembereket pedig ezekkel lehet csak igazán meggyőzni.

Tény, hogy a legtöbb embert egyszerűen nem érdeklik a gazdaság és a pénzrendszerek “nagy kérdései”. Ahogy én látom a dolgokat, a legtöbbek érdeklődését nem kelti fel csak önmagában az idealista érvelés. Annak azonban már nagyobb eséllyel lesz hatása, ha valami olyasmit mondunk, egyesítve a két megközelítést, mint például hogy: “Hé, a Bitcoinnal pillanatok alatt lerendezhetsz nemzetközi utalásokat is, és emellett még a bankokra is nyomást gyakorolhatsz, akik egy napon emiatt talán el is kezdik majd csökkenteni a nemzetközi utalási díjaikat.”

Hogyan fejlesztik a Bitcoin gazdaságát a Bitmithez hasonló oldalak?

Bitcoinos kereskedők nélkül a bitcoin soha nem válhat igazi pénzzé, mivel úgy mindig a váltókra lenne szorulva az ember, ha valami hasznosat is akar venni a bitcoinjaiért. Mi több, az ilyen oldalak jót tesznek az árfolyamnak is, mivel ha az emberek vásárolhatnak is a bitcoinjaikért (hasznos dolgokat), akkor kevesebbet fognak csak úgy eladni belőlük. És gondolj csak bele, milyen érzés lehet azt mondani, hogy “Hát igen, bitcoinon vettem az autómat.” 😉 Szóval nincs mese, minél több kereskedő kell.

A Bitcoin közössége még mindig elég kicsi. Nem gondolod, hogy ez még egy kicsit talán korai?

Nem, épp ellenkezőleg, azt gondolom, hogy éppen így tökéletes az időzítés. Elvégre mindannyian láthattuk, mi történik akkor, ha például egy váltó nem készül fel kellőképpen a tömeges ostromra – úgyhogy a magam részéről a legkevésbé sem aggódom a jelenlegi mérsékeltebb érdeklődés miatt. Így legalább van időnk fejleszteni a szolgáltatásokat és még biztonságosabbá tenni a Bitcoint. Gondolj csak bele, mi lenne, ha holnap lenne a nagy bitcoin-robbanás: holnapután már minden második új felhasználó a köddé vált bitcoinjai miatt sírna. A jó munkához idő kell.

Hogyan viszonyul a Bitmit a többi hasonló, régebbi szolgáltatáshoz, így például a BiddingPondhoz és a többi hirtelenjében szárba szökkent kereskedői oldalhoz?

Nos, a mi eladóinknak nem kell az éppen aktuális árfolyam miatt aggódniuk, mivel egy fix USD/EUR-értékhez kapcsolhatják a kínált portékáik árát. Mi több, kiemelten fontos szempontunk a biztonságosság és a megbízhatóság garantálása is. Van integrált zálogszolgáltatásunk és a felhasználók hitelesíthetik a személyazonosságukat. Nem hagyunk teret a csalóknak.

Hogyan hitelesíthetik a felhasználóitok a személyazonosságukat? Plusz egy közösségi kérdés mizerydearia-tól: hitelesíthetem a személyazonosságomat gpg útján?

Hitelesítés egyelőre csak banki (automata, mindössze néhány másodperces folyamat) vagy utalásos úton lehetséges, valamint a személyazonossági feltöltésével. Ezek egyike sem kötelező, viszont minden felhasználónknak javasoljuk, hogy csak olyan eladótól vásároljanak, aki legalább egyet teljesít a következő három feltételből: használja a zálogszolgáltatást, pozitív az értékelése és/vagy hitelesítette a személyazonosságát.

@mizerydearia: egyelőre nem, de rajta van a tennivalóink listáján ennek a megvalósítása is. Ez egy jó ötlet.

Szólj pár szót, kérlek, magadról is. Hova valósi vagy? A Bitmiten kívül mivel foglalkozol még? Hogyan találtál rá a bitcoinra?

Egy 23 éves német srác vagyok, aki jelenleg üzleti informatikát tanul. Ha a Bitmit már hoz majd egy kis pénzt is, akkor felpörgetem a dolgokat, és részt veszek a következő Európai Bitcoin-Konferencián. Mindig is érdekeltek a pénzrendszerek, a Bitcoinra pedig a go-bitcoin.com-on keresztül találtam rá.

Nagyon sok német vett részt a konferencián. Hogy lehet, hogy épp egész Európa legerősebb gazdaságában, Németországban a legnépszerűbb a Bitcoin? Épp tegnap csodálkoztam el azon, hogy ezzel szemben például görög bitcoinosokat szinte egyáltalán nem látni.

Igen, a BitcoinTalk német alfóruma is igen népes. Nem tudom, más országokban hogy állnak a dolgok, de Németországban nagyon sokan vannak tökéletesen tisztában a pénzrendszerünk sz*r jellegével. Képzelheted, hogy egy 81 milliós lakosú országban azért elég sok független blog és alternatív hírforrás is működik, amelyek gondosan tájékoztatják az embereket az ilyesmikről is. Vedd még hozzá ehhez a számítógépfanatikusok magas arányát, és máris megvan a magyarázat a népes német Bitcoin-közösségre.

Úgy hiszem azonban, hogy a legtöbb felhasználó idealista. A nagy nyári bitcoin-robbanásról természetesen beszámolt az összes nagy online-újság, és az egekbe szálló árfolyam is megtette a magáét.

Találkoztam a fórumokon olyan vélekedéssel is, miszerint olyasmiket kellene kínálnunk bitcoinért, amit máshol, hagyományos pénzen nem lehet megvenni, és így még több felhasználót toborozhatnánk. Mit gondolsz erről a megközelítésről?

Szerintem ez nagyszerű lenne. Elég csak arra a bizonyos feketepiacra nézni, hogy lássuk, mennyire működőképes ez a modell. Csak-bitcoinos termékek árusításához azonban ki is kell alakítani egy csak-bitcoinos brandet és termékkínálatot, és ez azért nem lenne olcsó.

De aki jó a merketingben, az megpróbálhatja létrehozni például a saját ruhamárkáját, és szorgosan munkálkodni annak a nemesítésén – az úgymond elitté tételén, aminek része az is, hogy csak bitcoin ellenében kapható.

No de milyen termékek lennének a legalkalmasabbak erre a célra az illegális holmikon és a szerencsejátékon túl?

No igen, a két klasszikus. De ahogy mondtam is az előbb, a legcélravezetőbb megoldást talán egy normál termék egyedi márkás, bitcoin-exkluzív változata jelentené.

Milyen árukat látnál szívesen a Bitmiten?

Illegális holmikat semmiképp. Egyenesen a készítőtől vagy termelőtől szármázó dolgokat azonban annál inkább. Ilyenek például a grönlandi tupilakok vagy a sakkszerű Arimaa-játék.

Az csak jó, ha nem szokványos termékeket népszerűsíthetnek az emberek a bitcoin útján.

Azt mondod tehát, hogy a bitcoin alternatív jellegét érdemes hangsúlyozni, az indie-lelkületűeket megcélozva?

Pontosan! Ez agy nagyon jó megfogalmazás.

A kereskedői oldalak állandóan fluktuálnak. Emberek jönnek-mennek, beindítanak egy oldalt, de mivel a gazdaság még elég kicsi, nem termelnek hasznot, aztán rövidesen kapitulálnak is. Te mennyire vagy elszánt? Hosszú távon gondolkodsz? Miért kellene az embereknek támogatniuk a Bitmitet?

Azt természetesen nem várhatja el az ember, hogy a még valóban elég kicsi Bitcoin-közösség egyik napról a másikra óriási profitot termel majd neki. Itt épp a gazdaság kis méretét kell nagy esélyként kezelni. A netes projektek terén hatványozottan igaz a “ki korán kel, aranyat lel” mondás. A bitcoinos projekteknél azoké az előny, akik elsőként lépnek.

A Bitcoin-közösségen belül most lehet igazán jól megalapozni a szolgáltatásokat – idővel pedig fejleszteni őket. Én kitartó vagyok, és nincs kétségem afelől, hogy el fog jönni a második nagy bitcoin-robbanás is. És én akkor is itt leszek.

Remélem, hogy a politikusok is világosan állást foglalnak majd a bitcoin ügyében, hogy jogi akadályai se legyenek a bitcoinos üzletek legális működtetésének.

Marius Falke, a Bitmit alapítója IRC-n “tosaki” néven található meg, emailben pedig a marius.falke@gmail.com címen érhető el. A Bitmit egy új aukciós piac mindenféle holmik bitcoinos adásvételéhez.

Forrás: BitcoinMedia

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.