ASICrising: a felére csökkenthető a bitcoin bányászgépek fogyasztása!

2014-08-17
CoinBau

ASICrising

Az ASICrising GmbH nevű német startup vállalkozást 2013 júliusában alapították. Alapítói olyan elektronikai rendszerek építésében jártas mérnökök, akik nemcsak integrált áramkörök tervezésében, de PCB tervező rendszerek és szoftverek fejlesztésében is több éves tapasztalattal rendelkeznek.

A német vállalkozás székhelye Drezda. A Szászország délkeleti részén fekvő várost Kelet-Németország egyik legmodernebb iparágának, a félvezetőgyártás központjának is tartják, hiszen a „Szilícium-Szászország”- ként is emlegetett térség ad otthont (többek között) a világ második legnagyobb processzorgyártójának is.

Az ASICrising nemrégiben arról adott tájékoztatást a honlapján, hogy kifejlesztette az ASIC-alapú bányászgépek új generációját, azaz olyan nagy teljesítményű bitcoin bányászchipeket, amelyek kevesebb energiát igényelnek, ekképp költséghatékonyabbá teszik a bányászat folyamatát.

A bányászat az a folyamat, amelynek során egy adott számítógép, számítókapacitását a Bitcoin hálózat tranzakcióinak feldolgozásának szolgálatába állítja. A gép elvégzi a szükséges kriptográfiai feladatok megoldását, a bányász pedig, cserébe a közösbe adott számítókapacitásért, kap valamennyi bitcoin jutalmat. Napjaikban már csak kifejezetten erre a célra épített szilikon chipekkel lehet profitálisan bányászni, de egyéni bányászként igazából már így is elenyészően csekély a megtérülés esélye.

A német ASICrising arról tudósít, hogy kifejlesztett egy olyan energiatakarékos, kisfeszültségű bányászchipet, amellyel (és persze a megfelelő szoftveres támogatással) a felére csökkenthető a bitcoin bányászat energiafelhasználása.

A chip neve Wolfblood Extreme Efficiency és a tájékoztatás szerint 0,19 J/GH –al dolgozik. Összehasonlításképpen: jelenleg a piacon a legköltséghatékonyabb bányászchip 0,37 J/GH-al dolgozik.

Az ASICrising weblapjáról azt is megtudhatjuk, hogy a vállalkozás CoinBau AG néven, azaz mint részvénytársaság, folytatja a jövőbeni működését, illetve részvényeinek értékesítésére is felhívást intézett.

A tájékoztatás szerint, a félvezetők iparára specializálódott amerikai GLOBALFOUNDRIES Inc.-vel kötött partnerségi megállapodást a drezdai cég. A megállapodás értelmében, amennyiben a CoinBau-nak sikerül összegyűjtenie a gyártás beindításához szükséges indulótőkét (10-15 millió dollár), úgy az amerikai cég megkezdi a chipek drezdai gyártását.

Minden kétséget kizáróan jelentős lépés egy, a mostaniaknál költséghatékonyabb bányász-chip piacra dobása. Ugyanakkor, az elmúlt évek folyamán olyan szintű fejlődés ment végbe az ASIC-alapú gépek piacán, hogy egy „szimpla” energiatakarékos chipnek már nem szavatolható hosszú távú vezető szerep. Mindez persze nagyjából minden típusú bányászfelszerelésről is elmondható, azaz idővel minden bányász-chip idejétmúlttá válik.

Összességében elmondható, hogy mindig lesznek újabb és újabb fejlesztések, amelyek több esélyt adnak egy-egy blokk legenerálására, ráadásul (a megváltoztathatatlanul) az algoritmusba kódoltak szerint folyamatosan csökken a bitcoin kibocsájtási sebessége, így kétségkívül csak a leghatékonyabb bányászgépek maradhatnak versenyben.