Felvásárolja az MtGox a Bitomatot

2011-08-13

Szerző: Adam Turner

Két kellemetlen csapás is érte az elmúlt hét folyamán a Bitcoin-közösséget. Előbb a MyBitcoin.com omlott össze, tekintélyes (bár pontosan nem számszerűsített) mennyiségű BTC-t rántva magával (bár már dolgoznak ezeknek a helyreállításán), majd pedig a harmadik legnagyobb váltóról, a Bitomat.pl-ről tűnt el 17.000 BTC egy technikai hiba következtében. E két esemény nyomán a BTC árfolyama május óta most először esett újra egy számjegyű szintre.

Mindezek dacára azonban az MtGox (Tibanne Co. Ltd.) hiszi, hogy a rendszer és a közösség éppen úgy ki fogja nőni az ilyen jellegű gyermekbetegségeket, ahogyan maga az MtGox is túlélte és megerősödve is került ki a júniusi hackertámadásból. Az MtGox hiszi továbbá azt is, hogy a piac is újra fel fog épülni a közelmúltbeli árzuhanásból; ennek érdekében a bitcoinos üzletek is megtesznek minden tőlük telhetőt.

E kinyilvánított hitvallásukat pedig nem csak szavakkal, de tettekkel és bitcoinjaikkal is tanúsítják. Friss sajtóközleményük tanúsága szerint ugyanis a Bitcoin gazdaságába vetett bizalom helyreállítása érdekében beépítik a Bitomat.pl felhasználói adatbázisát az MtGox kereskedőmotorjába. E folyamat részeként az MtGox a partnerei segítségével kipótolja és helyreállítja a Bitomat.pl felhasználói fiókjainak nullázódott egyenlegét. Ezzel együtt az MtGox megnyitja az első új valutás – lengyel zlotys – piacát, hogy a Bitomat felhasználói (és a leendő új lengyel felhasználók) is simán és zökkenőmentesen kereskedhessenek a világ legnagyobb BTC-piacán.

2011. augusztus 11-ével a Bitomat.pl-en leállt a kereskedés, és a költöztetési munkálatok befejeződéséig nem is aktiválják újra az oldalt. Ha a költözés lezárult, onnantól a Bitomat.pl domain az MtGox.com lengyel nyelvű változatára továbbítja a látogatókat, teljessé téve így a fúziót. A frissen átköltöztetett MtGox-felhasználók a Bitomat.pl-es felhasználónevükkel és jelszavukkal léphetnek be az MtGoxhoz is, és máris megkezdhetik a kereskedést a frissen átemelt/helyreállított egyenlegükkel. A közeljövőben zlotyt elsősorban SEPA-utalás útján tudnak majd az MtGoxra vinni a lengyelek.

Az MtGox reményei szerint ez az egyesülés nagyban fellendíti majd a Bitcoin gazdaságát, erősíti a bizalmat és persze gazdagítja magát az MtGoxot is.

Mark Karpeles, a Tibanne Co. Ltd. képviseletében úgy fogalmazott, hogy “A Bitomat.pl felvásárlása váratlan, de annál szerencsésebb fordulat a Bitomat.pl felhasználói számára is, főleg egy legalább ilyen váratlan, ám annál kellemetlenebb eseményt követően. Így azonban elsőként adhattunk lehetőséget egy váltó felhasználóinak arra, hogy egy jóval szélesebb piachoz is hozzáférhessenek a hazai pénzükkel, így úgy gondoljuk, végeredményben mindenki csak nyert az ügyön.”

Forrás: support.MtGox.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.