51%-os támadást terveznek a Namecoin ellen – kísérleti céllal

2011-09-14

Szerző: BitcoinEXpress

A terv:

A terv legalapvetőbb eleme egy 51%-os támadás. Programozóink egy csapata meg van győződve róla, hogy leállíthatjuk, reszetálhatjuk, ezáltal pedig előre- és hátrafelé is módosíthatjuk a blokkláncot. Egy miniatűr hálózati teszt alkalmával ezt már sikeresen meg is tettük.

Az elmúlt 72 órában valóságos kvantumugrást tettek a blokklánc-sebezhetőség-kiaknázási technikák, köszönhetően leginkább ArtForz Geist Geld technikájának – amit mi még tovább is fejlesztettünk: 20.000 blokkot generáltunk 73 perc alatt, ami elméletileg lehetetlen, gyakorlatban azonban mégis megcsináltuk.

A menetrend:

A 19100-as blokkig még mindenki azt csinál, amit akar; kereskedhet, vehet, eladhat, ahogy tetszik. Addig nem csinálunk semmit. (A Namecoin blokklánca itt követhető nyomon; ma, vagyis 2011. szeptember 14-én 12:58-kor a 18.952-es blokk volt a legfrissebb – a ford.)

A 19101-es blokknál megállítjuk a blokkláncot és reszetáljuk a 10.000-es blokkhoz. ArtForz módosított technikájával néhány perc alatt legenerálunk 5.000 blokkot, megerősítjük őket, és folytatjuk a kísérletezést. Lényegében kettéválasztjuk az NMC blokkláncát és érvénytelenítjük a réginek a 10.000. után következő blokkjait.

Gavin patch-ével a váltók nem fognak menni semmire.

Ha meg akartok állítani minket, úgy egyszerűen annyit kell tennetek, hogy az 19100-as blokk előtt 500 GH/s fölé emelitek az NMC hálózati hashrátáját. Ugyanezt a támadást a Bitcoinnal szemben nem tudjuk végrehajtani, mivel azt 100%-ban védi a maga masszív hashrátája.

Természetesen értesítettük jó előre a váltókat is a tervünkről, hogy senki ne veszítsen miattunk semmit. Nem lopni akarunk vagy visszaélni bármivel is, hanem kísérletezni és értekes tapasztalatokat szerezni, amelyek által aztán még jobban meg lehet majd erősíteni és továbbfejleszteni a hálózatot.

Céljaink:

1.) A Bitcoin védelme hasonló sebezhetőség-kiaknázó technikák ellen.

2.) Egy alternatív blokklánc-semlegesítő technika kidolgozása.

3.) A fejlesztők rádöbbentése arra, hogy ha a “rosszfiúk” felhívják a figyelmüket egy sebezhetőségre, akkor HALADÉKTALANUL FOLTOZZÁK BE AZT!

Részletesen dokumentálni fogjuk az egész folyamatot az elejétől a végéig, és nyilvánosságra is hozzuk az egészet.

Forrás: BitcoinTalk.org

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.