A Bank of England tanulmánya a digitális fizetőeszközök forgalomba hozataláról

2015-02-27
BAnk of England

Bank of England

A brit központi bank (Bank of England) a minap publikálta a „One Bank Research Agenda” névre keresztelt tanulmányát, amelyben a környezeti és pénzügyi piaci fejlemények, illetve a monetáris politika kölcsönhatásait vizsgálja.

A tanulmány külön fejezetben foglalkozik a digitális fizetőeszközökkel, ami önmagában még nem lenne meglepő, az viszont annál inkább, hogy a végkövetkeztetése teljesen szembe megy saját korábbi álláspontjával. Mint ismeretes, a bank a tavalyi negyedéves közlönyében már foglalkozott a bitcoinnal, áttekintve a kriptopénz pozitív és negatív aspektusait, természetesen nagyobb hangsúlyt adva az utóbbiaknak.

Ezzel szemben a héten publikált tanulmány lényege tömören, hogy a digitális valuták, illetve a mobil fizetés technológiája teljesen átalakíthatja a pénzügyi rendszer tájképét, ezért a központi bankoknak fontolóra kellene venniük a digitális pénzek forgalomba hozatalát.

A jelentés egyértelműen rávilágít a blokklánc technológiájának az előnyeire (P2P rendszer, maximálisan biztonságos műveletek közvetítő harmadik fél nélkül, új üzleti modellek, költségtakarékos működés, stb.) és részletesen felsorolja azokat a változásokat, amelyeket egy esetleges alkalmazás (pl. bankközi kapcsolatokban, egyéb nem banki pénzügyi közvetítők, hivatásos és egyéni felhasználók esetében) a jelenleg működő fizetési és elszámolási rendszerben eredményezne.