Az állam és a pénz szétválasztása

2011-09-04

Szerző: Erik Voorhes

(A cikk eleje csak általános áttekintést, gyorstalpaló ismertetőt ad a bitcoinról, ezért kihagytuk – a ford.)

Bitcoin és az állam

Felkészülhetünk rá, hogy a Bitcoin elleni állami támadások egyik fő vonala az lesz, hogy megkönnyíti az illegalitásban ténykedők dolgát: a drogkereskedelem, a szerencsejáték- és a prostitúciós “ipar” (és más hasonlók) egyaránt jelentős előnyökhöz juthatnak a Bitcoin használatával. Ugyanakkor azonban, ha jobban belegondolunk… nem könnyítik meg a drogkereskedelmet a műanyag zacskók is? A kártyák a szerencsejátékot? Az olcsó hotelek a prostitúciót? Valóban ízléstelenné válik valami puszán attól, hogy – sok minden más mellett – egy ízléstelen ipar is fel tudja használni a saját céljaira?

Bármilyen valóban hatékony eszközt felhasználhat az ember jó és rossz célra is; magát az eszközt emiatt csak egy őrült próbálná meg betiltani. Ezért hát ne legyünk meglepve, ha az illetékesek valóban megpróbálkoznak majd ilyesmivel – feláldozva a Bitcoin emberek és piacok sokaságát érintő jótéteményeit a jegybankok és a papírpénzek oltárán.

A tilalmas dolgok azonban csak elvonják a figyelmet a fontosabbakról. Ahhoz, hogy megérthessük, mitől is olyan forradalmi valójában a Bitcoin, a decentralizáltságára kell összpontosítanunk – vagyis arra, hogy nem áll a rendszer mögött semmilyen központi szervezet, és hogy ehelyett a tranzakciók kezelését a P2P hálózat egésze végzi. Ami pedig egyben azt is jelenti, hogy egyetlen állam egyetlen kormánya sem állíthatja le a Bitcoin-használatot az internet teljes egészének leállítása nélkül. (A bitcoint nyilvánosan elfogadó árusokat azonban így is minden tovább nélkül üldözhetik, ami valóban komoly aggályokra ad okot.)

Mi több, ez a decentralizáltság azt is maga után vonja, hogy az állam nem inflálhatja vagy “menedzselheti” egyéb módon a pénzt – vagyis hogy nem gyakorolhat központi ellenőrzést a gazdaság legfontosabb pillére, jelesül a pénzrendszere fölött. Még csak azt sem állapíthatják meg – már amíg a felhasználók kellőképpen óvatosak -, hogy ki használ egyáltalán bitcoint.

A Bitcoin tehát nem kevesebb, mint a teljes pénzügyi szabadság és magánszféra záloga, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Örvendezhet minden szabad piac és szabad ember (redundáns fogalmak), aki használja.

Mások azonban már a legkevésbé sem lesznek boldogok.

A központi tervezők őrjöngeni fognak amiatt, hogy a Bitcoin kiüti a kezükből a hatalmat. Bernake, a FED elnöke siránkozik majd a FED gazdasági hegemóniájának hirtelen elvesztésén. Elárasztják a YouTube-ot Geithner pénzügyminiszter úr előrebillentett fejjel, komoly tekintettel előadott beszédei. Paul Krugman, a New York Times kedvenc külsős közgazdász véleményformálója kiveri majd a hisztit, miközben az újság különszámban hatol a mélyére annak, hogyan is teszi tönkre a bitcoin a gyerekek és az öregek életét egyaránt. A Fox News cicababái mindaddig nem értenek majd semmit az egészből, amíg meg nem érkeznek a bitcoinos hitelkártyák is. A kormány örök ágyasai, a bankkartellek nem fognak örülni. Sem az adóhatóság, amely eztán csak jóval nehezebben nyúlhatja le majd a pénzünket.

A Bitcoin igazi következményei

A törvényes pénz gazdasága éppúgy kívánatosabb a papírpénz gazdaságánál, ahogyan egy “törvényes ország” is kívánatosabb az “emberek országánál”. (Jelen esetben a “törvény” a Bitcoin kódjába foglalt “természetszerű” törvényre utal, amit nem változtathat meg kénye-kedve szerint senki, érezze is magát bármilyen bölcsnek és jóindulatúnak.

Bitcoinnal az ember egyetlen kattintással küldhet bármennyi pénzt Londonból Kínába egy barátjának, és a Bitcoin egész hálózata garantálja, hogy ez csak és kizárólag az ő kettejük dolga marad, PayPal, bankok, vámok és egyéb belekontárkodók nélkül. A fogadó fél rögtön megkapja a küldő által elutalt teljes összeget. A szállításhoz sem kellenek futárok vagy páncélozott autók. Minden gyors, olajozott és hatékony.

A Bitcoin egy olyan globális szabadpiac megteremtését teszi lehetővé, amiről soha azelőtt még csak nem is álmodhatott senki – érkezését pedig remek érzékkel időzítette az USA haldokló papírdollárjának utolsó napjaira. Ezért is válhat még különösen fontossá.

Ahogy azonban az az új és felkavaró dolgokkal általában lenni szokott, a Bitcoinnak is lényegesen több esélye van a bukásra, mint a sikerre; milliónyi ok miatt vallhat kudarcot. Ha azonban mégis sikerrel jár, úgy annak a következményei megközelítőleg olyan nagyságrendűek lesznek, mint amilyenek magának az internetnek a következményei voltak, és aki csak egy kicsit is ért a pénz világához, az nagyon jól tudhatja, hogy ez bizony a legkevésbé sem túlzás.

Ha az iskolások következő nemzedékének már ismerős fogalom lesz “az állam és a pénz szétválasztása”, akkor tudhatjuk, hogy a Bitcoin valóban sikerrel járt.

Erik Voorhes a szabad piacok lelkes szószólója, a new hampshire-i Free State Project tagja. Írásai az OnLifeAndLiberty.com-on olvashatóak.

Forrás: Silver Circle Underground

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.