A francia pénzügyminiszter közös uniós fellépést sürget a Bitcoinnal kapcsolatban

2014-03-11

Pierre Moscovici

A francia pénzügyminiszter, Pierre Moscovici, ez év március 4-én felhívást intézett az uniós szabályozó szervekhez, közös európai fellépést sürgetve a digitális fizetőeszközök szabályozásában, így biztosítva a pénzügyi intézetek működésének és irányelveinek a biztonságát.

Moscovici sajtótájékoztatóján elmondta, hogy felszólította a tagállamokat, hogy az Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának (ECOFIN, az uniós költségvetésért és a tagállamok piacainak a monitoringózásáért felelős szervezet) ülésén közösen vitassák meg a témát.

Ez egy sürgető kérdés, amire nem csak nemzeti, de uniós szinten is megoldást kell találni”- mondta Moscovici.

A francia pénzügyminiszter azt is hozzátette, hogy kormányának egy miniszteri bizottsága nagyjából már egy éve foglalkozik a kérdéssel. A bizottság ez év áprilisában fogja közzétenni jelentését, amit, mint átfogó kutatást az Unió Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának is megküldenek majd.

Franciaországi szabályozások

Franciaország a digitális fizetőeszközök szabályozásának sürgetését illetően az egyik legaktívabb uniós tagország 2014-ben. Január 29-én kiadott egy útmutatót, amely szerint a francia bitcoin váltóknak működésüket megelőzően regisztrálniuk kell tevékenységüket, illetve részt vett a január 15-i szenátusi meghallgatásokon is.

Mindezek ellenére a január 29-én kibocsájtott rendelkezés nem teljes mértékben szabályozza a bitcoin franciaországi felhasználását. A francia államkincstár képviselője, Delphine Amarzit, azt a javaslatot is felvetette, hogy a szabályozás részeként az olyan digitális tranzakciókat is vegyék górcső alá, amelyek nem foglalnak magukba hagyományos valutákat.

A francia központi bank azonban korábban úgy nyilatkozott a bitcoinról, hogy az „nem egy legális valuta, sem pedig fizetési eszköz”. Ez a kijelentés némi bizonytalanságot okoz a francia törvényhozóknak a kriptopénz jövőbeni szabályozást illetően. Franciaországban pillanatnyilag az egyetlen legális fizetőeszköz az euró.

Globális hatás

A híresztelés, amely szerint az Unió hamarosan kibocsájt egy útmutatót a kriptopénz kezelésével kapcsolatban különösen fontos, lévén, hogy számos tagállam pont ennek reményében maradt mostanáig semleges az üggyel kapcsolatban.

A litván nemzeti bank például úgy nyilatkozott ez év februárjában a CoinDesk-nek, hogy várja az uniós útmutatását, míg Görögország és Magyarország gyakorlatilag az Európai Banki Felügyelet egy korábbi, a digitális fizetőeszközök használatával kapcsolatos kockázatokról szóló figyelmeztetését közvetítette lakosai számára.

Mindezeket figyelembe véve valószínűsíthető, hogy az ECOFIN által hozott bármilyen határozat jelentős befolyással lesz Unió egészére, ami egyébként úgy tűnik, azt kutatja, hogyan tudná jobban az ellenőrzése alá vonni a kriptopénzt.

Szerző: Pete RizzoForras: CoinDesk