Spanyolország elektronikus fizetési rendszernek tekinti a bitcoint

2014-09-30
Spanyolorszag

Spanyolorszag

A nyílt forráskódú bitcoin tőzsde, a spanyol Coinffeine még idén áprilisában fordult a spanyol pénzügyi és közigazgatási minisztériumhoz, hogy felvilágosítást kérjen az ország bitcoinnal kapcsolatos hivatalos álláspontjáról.

Nem sokkal ezelőtt, valamikor szeptember közepén érkezett válasz a Coinffeine áprilisi levelére, pontosabban a tőzsde nevében eljáró ügyvédi iroda, az Abanlex Abogados megkeresésére.

A válasz egyrészt a spanyol pénzügyminisztérium pénzügyi szolgáltatásokért, szerencsejátékok felügyeletéért, és ellenőrzéséért felelős szervének, másrészt a spanyol kongresszusnak a hivatalos álláspontját ismerteti.  Ezek szerint, a spanyol kormány elektronikus fizetési rendszernek tekinti a bitcoint, ebből következően, minden kriptopénzt elfogadó spanyolországi vállalkozásnak ugyanazokat az engedélyeket kell beszereznie, mintha hagyományos fizetési rendszert használna.

Továbbá egyéb kiegészítő szabályokat is alkalmaznak a kriptopénzzel operáló vállalatokkal kapcsolatban: például a jelenleg hatályos előírások szerint, a készpénzes kifizetés összege nem haladhatja meg a maximum 2500 eurót.

A Coinffeine örömmel fogadta a hivatalos álláspontot, amelyet egyébként abszolút pozitívnak értékelt, mivel arra utal, hogy a spanyol kormány (az amerikai állásponttal ellentétben) inkább fizetőeszköznek, mintsem befektetésnek tekinti a bitcoint.