Bank of England tanulmánya a bitcoinról: „akár teljesen átalakíthatja a jelenlegi pénzügyi szektort”

2014-09-21
Bank of England

Bank of England

A Bank of England (BoE) a múlt hét folyamán kiadott egy beszámolót a fizetési technológiákkal kapcsolatos innovációkról, illetve a digitális valuták, különös tekintettel a Bitcoin térnyeréséről. A tanulmány a bank negyedéves közlönyének a része, és meglepően részletesen foglalkozik a bitcoinnal.

Az alábbiakban a kriptopénz azon pozitív és negatív aspektusait tekintjük át röviden, amelyekre a BoE tanulmánya kitér.

Elosztott nyilvántartás

A digitális fizetőeszközök legfontosabb innovációja az „elosztott nyilvántartás” technológiája, írja a jelentés. Ezzel az innovációval ugyanis decentralizált módon, azaz központi hatóság, közvetítők, vagy bankok közbenjárása nélkül, teljesen biztonságosan, egyben mindenki által ellenőrizhető módon működtethető egy fizetési rendszer.
Ebből következően a bitcoinnak messzemenő következményei lehetnek, illetve megvan annak is a lehetősége, hogy akár teljesen átalakítja a jelenlegi pénzügyi szektort, például úgy, hogy a napjainkban használatos infrastruktúrát fokozatosan felváltják majd a különböző elosztott nyilvántartások. (Ez persze pillanatnyilag csak elméleti játszadozás.)

Csekély számú felhasználó

A BoE becslése szerint az Egyesült Királyságban „mindössze” 20 000 ember rendelkezik valamennyi bitcoinnal, és ezen felhasználók tranzakcióinak a száma maximum 300 utalás / nap. Ez viszonylag kevés felhasználót jelent, ha azt vesszük figyelembe, hogy a kriptopénz elvileg bárki számára funkcionálhatna fizetőeszközként, aki rendelkezik egy internet csatlakozással ellátott készülékkel.
A csekély számú felhasználó alapján azt a következtetést vonja le a BoE jelentése, hogy a digitális valuták, különös tekintettel a bitcoin, jelenleg még nem jelentenek lényegi kockázatot az Egyesült Királyság monetáris és financiális stabilitására.

Hipotetikus kockázatok

A BoE becslése szerint napjainkban az Egyesült Királyság gazdaságában keringő bitcoinok összértéke alig 0,003%-a a tágabb értelemben vett nemzeti pénzmennyiségnek. Ugyanakkor nem lehet egyértelműen kizárni néhány, a jövőben akár előfordulható, hipotetikus kockázatot. A tanulmány megemlíti például a túlzott árfolyam-ingadozás lehetséges negatív hatásait, a rendszerszintű csalás veszélyeit, illetve azt is, hogy amennyiben a digitális pénzek valójában széleskörű népszerűségre tennének szert a lakosság egy csoportján belül, akkor az akár gazdasági széttagoltsághoz is vezethetne, csökkentve a központi bank monetáris politikájának a befolyását.

A hagyományos valuták mellett

Amennyiben a lakosság minden tagja és napi szinten használná a bitcoint, úgy a központi bank hatásköre súlyosan csorbulna, írja a tanulmány. Erre azonban igen kicsi az esély, mivel a digitális fizetőeszközök jelenleg ismert felhasználói felületei nagymértékben korlátozzák a széleskörű elterjedés lehetőségét.

A bitcoin egyik meghatározó vonzereje az alacsony tranzakciós díj, azonban a BoE szerint ez jelentősen emelkedne, amennyiben valójában tömeges felhasználásra kerülne sor.

Mindent összevetve, a Bank of England úgy véli, amennyiben valójában bekövetkezne egy digitális pénz széleskörű adoptációja, úgy az egyeduralom helyett sokkal valószínűbb egy olyan forgatókönyv, ahol a digitális pénz korlátozott formában, a hagyományos valutákkal párhuzamosan működne.

Alakuljon bárhogyan is a kriptopénz jövője, annyi bizonyos, az Egyesült Királyság kormánya jelenleg egy aránylag bitcoin-barát politikát folytat.