A KnCMiner nem ad el több bányászgépet

2014-10-24
KnCMiner

KnCMiner

A svéd KnCMiner vállalkozás mindezidáig bányászfelszerelések gyártásával és forgalmazásával foglalkozott. Napjainkig mintegy 75 millió dollár értékben értékesített bitcoin bányászathoz szükséges eszközöket, és becslése szerint a jelenlegi bitcoin mennyiségnek eddig körülbelül a 25%-át az általa gyártott eszközök segítségével bányászták ki .

Ezek után meglepő a hír, mely szerint a cég felhagy a bányászgépek értékesítésével.

Talán kevésbé meglepő a hír, ha hozzátesszük, hogy mindezt azért teszi, hogy mostantól már csak saját magának bányásszon bitcoint az újonnan gyártott bányászgépeivel.

A bejelentésről a Bloomberg számolt be, és a hír természetesen a bitcoin közösségben is egyből beszédtémává vált. A Bloomberg cikk szerint a KnCMiner döntésének hátterében részben az elégedetlen ügyfelek reakciói állnak. Nevezetesen, hogy az elmúlt év folyamán jelentősen csökkent a bitcoin árfolyama, így néhány csalódott bányász visszakérné a bányászeszközökbe fektetett pénzét.

Érdemes megjegyezni, hogy mostanáig mintegy 13,4 millió érme került kibányászásra. A maximum kibányászható érmék mennyisége 21 millió, így ha a jelenlegi árfolyamon számolunk, akkor ez körülbelül még 2 milliárd dollárnak megfelelő kriptopénzt jelent. Így nem is olyan meglepő, hogy a KnCMiner inkább a bányászatra, mintsem az értékesítésre akar koncentrálni.

Sokan gondolják úgy a bitcoin közösségben, hogy a svéd cég eddig is csak azért foglalkozott az értékesítéssel és gyártással, hogy a saját bitcoin bányászatát finanszírozza. Tehát a mostani bejelentéssel legalább nyíltan színt vallott a vállalkozás.

A bitcoin algoritmusa szerint minden negyedik évben feleződik az érmék kibocsájtási sebessége, ami leegyszerűsítve annyit jelent, hogy az idő múlásával csak a legmodernebb és leghatékonyabb eszközökkel érdemes bányászni. Nyilván a KnCMiner is ezért szeretné bővíteni, illetve fejleszteni bányájának kapacitását.

Jelenlegi bányája egy északi sarkkörhöz közeli, svédországi helikopter hangárban van. A KnCMiner becslése szerint a bányájában kibányászott hashok a bitcoin hálózat összteljesítményének pillanatnyilag nagyjából az 5 %-át fedik le. Célja, hogy ez az arány 20% legyen, ennek eléréséhez pedig triplázná jelenlegi bányájának a kapacitását.

A nagyratörő célok természetesen jelentős anyagi befektetéssel járnak. A közelmúltban 14 millió dollár tőkeinjekció érkezett a céghez nagytőkés befektetők részéről, és a tájékoztatás szerint még további 50 millió dollárra van szükség ahhoz, hogy bányáját a kívánt szintre tudja bővíteni.

Meg kell említeni, hogy cikkünk írásakor, a Bloomberg cikkben elhangzott állítások ellenére, még mindig lehet bányászfelszereléseket rendelni a KnCMiner hivatalos weblapján.