Dokumentumfilm készül a Bitcoinról

2013-07-22

Szerző: Jonathan Millet

Kickstarteres kampányt indítottak bitcoin-rajongók annak érdekében, hogy népművelő célzatú dokumentumfilmet készítsenek kedvenc kriptopénzünkről “Bitcoin: The Movie” címmel. Első körben 100.000$-t szeretnének összegyűjteni erre a célra, de persze minél többet sikerül összeszedni ezen felül, annál szélesebb körűek lesznek a lehetőségeik.

Andrew Wong, a tervezett film leendő producerének elmondása szerint már önmagában az a tény is nagy lehetőségeket rejt magában, hogy a Bitcoin még mindig viszonylag ismeretlen a széles nyilvánosság előtt, így ennél is inkább az újdonság erejével hathat majd a film. Bízik benne, hogy a leendő alkotásuk fontos szerepet játszhat majd az embereknek a bitcoinnal való megismertetésében és a használata megkönnyítésében.

Adakozó kedvű támogatóiknak az ilyen, közösségi támogatást gyűjtő projektek hagyományainak megfelelően különböző ajándékokat ajánlanak fel, promóciós pólóktól posztereken át DVD-kig, magánvetítésekig és más hasonlókig. Sajnálatos – és ironikus – módon azonban maga a támogatásgyűjtő oldal – a Kickstarter – nem fogad el bitcoinos adományokat.

Átfogó áttekintés

A készítők szándékai szerint a dokumentumfilm bemutatná a bitcoin világszerte tapasztalható társadalmi-gazdasági hatásait, és több különböző szemszögből venné szemügyre a felhasználási lehetőségeit. Tájékoztatná a nyilvánosságot a kriptopénz működési elvéről és annak a lehetőségeiről – általánosságban éppúgy, ahogyan gyakorlati példákon, így például kis- és nagyvállalkozók, befektetők és spekulánsok nézőpontjából is.

Idén áprilisig igen jól ment a bitcoin szekere, az árfolyam még a 250$-t is meghaladta, de ezután komoly korrekció következett, ami végül egy 90$ körüli szintre látszott beállni. Mindettől függetlenül azonban a Bitcoin vitathatatlanul nagy hatást gyakorolt és gyakorol jelenleg is az egész világra, különös tekintettel egyes konkrét országokra. Mindemellett pedig egyre többen és egyre jobban bíznak a rendszerben, illetve egyre gyakrabban emlegetik a bitcoint már az arany modern alternatívájaként is.

Különös figyelmet kíván szentelni a film mindemellett a gazdasági szereplők fent említett csoportjaira – vállalkozókra, befektetőkre és spekulánsokra -, és igyekszik minél jobban kihangsúlyozni majd, hogy milyen komoly és rendkívüli változásokat idézhet elő a bitcoin világszerte való elterjesztése és széleskörű használata.

Forrás: Forex Minute

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.